Jag ser tre aspekter på detta. Eller kanske ser på tre aspekter av detta. Det ena. Eller båda..... Whatever.
Aspekt nr 1: Vad säger forskningen?
Svaret på detta är svårt. Det är extremt svårt att forska på människor och mat eftersom olika människor behöver lite olika, reagerar lite olika, det är svårt att kontrollera vad en människa äter om man inte internerar försöksobjekten under lång tid mm. Över lag verkar dock konsensus vara: Ät varierat, håll raffinierat och processat lågt, se köttet (vilket djur det än är från) som tillbehör och ffa grönsaker och rotfrukter som huvudnumret, glöm inte att även äta bra fetter och frukt och bär är godis (på det positiva sättet alltså, inte "fy fan vad mycket socker")
Aspekt nr 2: Må bra i kroppen.
Bara du kan testa hur du mår kroppsligt av maten du äter. Att testa sig fram är enda sättet. Det kan ju vara lite lurigt och kan vara ett långt projekt, men det är enda sättet egentligen. Vad som är nyttigt för dig kan vara dåligt för någon annan och tvärt om.
Aspekt nr 3: Må bra i psyket.
En annan sak som så klart hör ihop med 2, och som behöver finna balans. Det här är en sak som jag lärde mig framför allt när min mamma var sjuk. Det är det här som är "livsglädjen" i förhållande till mat. Om man BARA äter det som mainstream kallas för nyttigt, och man aldrig äter det man själv tycker är gott, var har du då glädjen? Att bara äta samma, samma, utan att utforska något nytt, är det roligt och lustfyllt? Samtidigt kan man inte leva enbart på det allra godaste för då blir även det tråkigt och ledsamt. Det är ju av den här anledningen vi har "vardagsmat", "helgmat", "fredagsmys", "lyxmiddag" osv, osv.
Sedan finns det så klart ännu fler aspekter, personliga, ekonomiska, sociala, kulturellla, politiska, bla, bla, bla som kan diskuteras i en halv evighet.