Inlägg från: Mella-Bella |Visa alla inlägg
  • Mella-Bella

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-13 20:09:49 följande:
    Nej jag sitter inte bara framför skärmar, jag tränar och gör en del annat också.
    Jag tror de menar på nätterna och kvällarna, timmarna innan sänggåendet. Ljuset motverkar sömnen och det är därför dåligt att göra om man har sömnproblematik. Kl 20 är alltså inget bra att sitta framför en skärm. Inte heller 00, 01 eller 02.
  • Mella-Bella
    Ms H skrev 2019-02-21 09:14:31 följande:
    Ytterligare ett bevis på att du inte i första hand vill studera, utan det är mest pengar som är viktigt för dig.

    Går du fortfarande på daglig verksamhet?
    Men det stämmer väl ändå inte? Han skriver väl att han kommer välja att studera ändå även om det betyder mindre pengar(något av de andra alternativen)? Då kommer ju studierna före pengarna.
  • Mella-Bella
    Ms H skrev 2019-02-21 13:49:23 följande:
    Just nu väntar han enbart på beslut om ersättning från FK, istället för att ansöka till studier. Vi föreslog redan i november att han skulle ansöka till Komvux, IFALL det skulle bli avslag eller strul från FKs håll. Men det ville TS inte göra eftersom att det är lägre inkomst som student än han (eventuellt) kan få från FK.
     Vi pratar väl om hur han vill välja nu, pengarna eller studierna, inte hur han valde att göra i november? 
    Ja han väntar på pengar, och visst, jag tolkar honom som att han försöker vara strategisk för han vill kunna få ut så mycket som möjligt och kunna studera samtidigt. Men inte att han vill välja bort studierna om det i slutändan innebär mindre pengar i bidrag. Då väljer han ju studierna före pengarna
  • Mella-Bella
    Ms H skrev 2019-02-21 15:43:52 följande:
    Vi får se..
    Ja vi vet ju inte hur han kommer välja i slutändan, bara vad han säger nu. Men det låter nästan som att du har dina misstankar..
  • Mella-Bella
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-21 16:40:58 följande:
    Jag fick typ 10.000 nånting för både hyra, räkningar, SL, riksnorm osv. Men detta kan jag ju ej få om jag studerar då blir det avslag på försörjningsstöd.
    En sak jag undrar om detta, hypotetiskt, vad hindrar egentligen att du får försörjningsstöd när du studerar? Om du har rätt till det nu. Kommer skolan tala om för socialen om du börjar läsa?
  • Mella-Bella
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-21 18:42:56 följande:
    Om jag söker försörjningsstöd utan att tala om vad min sysselsättning är så blir jag nekad om jag inte har någon sysselsättning. Talar jag om att jag studerar blir jag nekad. Jag tvingas då alltså söka ett visst antal jobb per månad för att få försörjningsstöd utbetalat.
    Kräver de sysselsättning även om du uppvisar dina sjukintyg?
  • Mella-Bella
    Anonym (kp) skrev 2019-02-21 19:21:48 följande:

    TS fick ju försörjningsstöd pga lglapp i ersättningsperioderna hos FK. Så endast en månad tills nästa period av ersättning från FK blev beviljat. Så det är inte TS vanliga försörjning.


     


    Man får inte studera med försörjningsstöd. Då kan man ta CSN.


    Det kanske man inte får men jag menar, om man som TS har sina sjukintyg, begär socialen ändå att han ska uppvisa en sysselsättning? Och om han sedan på eget bevåg börjar studera, säger skolan till socialen då eller hur dras hans försörjningsstöd in?
  • Mella-Bella
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-21 20:20:32 följande:
    Försörjningsstöd är inget man får beviljat för en viss period utan det söker man på nytt varje månad. En ny bedömning görs varje månad. Så bara för att man har blivit beviljad ena månaden betyder inte detta att man blir det nästa månad.
    Varför skulle du inte fortsättningsvis bli beviljad?
  • Mella-Bella
    Anonym (kp) skrev 2019-02-21 20:13:34 följande:
    TS verkar inte ha behövt söka jobb under övergångsmånaden så. Hade han fortsatt på försörjningsstöd krävs inskrivning hos AMS och där hade rehabåtgärder varit mer lämpliga än direkt till jobbsökande. De samverkar på något sätt som jag förstått det, AMS och CSN så det går inte att fuska.
    Måste en sjuk skriva in sig hos AMS? Om han gör det då, vad hindrar att han studerar samtidigt? Han kan väl hänvisa till sin sjukdom om han inte dyker upp på alla åtgärder. Om han har sina intyg då. Jag menar inte att man ska "fuska" men rent hypotetiskt skulle det inte funka?
    (för övrigt kanske inte alla bidragstagare känner till att man får inte studera med försörjningsstöd)
    Meddelar skolan sociala myndigheter om man börjar en utbildning?
    CSN? Jag menar om han inte söker CSN.
  • Mella-Bella
    Anonym (kp) skrev 2019-02-21 21:00:58 följande:
    Men TS ska antagligen få fortsatt ersättning av FK till 30årsdagen eller val av annat. För att få försörjningsstöd är AMS ett krav. Det finns en ruta att kryssa i på varje försörjningsstöd om man studerar/deltidsarbetar/annat så att någon skulle missa det så upptäcks det även där. Jag förstår inte riktigt vad det skulle vara bra för att fuska, csn är väl vad jag minns även högre summa ut... Att då riskera att behöva betala tillbaka försörjningsstöd känns inte som något TS ska testa. Som jag förstått så samkörs vissa register ja för att folk inte ska fuska. Närvaron på kursen går väl via CSN också.
    Jag vet ju inte direkt vad AMS kräver att man ska göra när man har sjukintyg, men jag antar att det är möten, kanske prova någon praktik man försökt anpassa. Men om man inte kan dyka upp på grund av sin sjukdom och har sjukintyg så får man alltså inget försörjningsstöd?

    Ja ok, måste man kryssa i att man inte studerar så kan man ju inte göra som jag tänkte ärligt i alla fall.

    Jaha du menar att det kanske skulle uppdagas senare och då blir han stämd på bidraget han redan fått?
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?