Inlägg från: Anonym (trad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (trad)

    Vad har ni på Julbordet?

    Apricospaj skrev 2018-11-12 09:12:22 följande:

    Hej!

    Jag undrar vad ni äter på julafton.

    Vi har en tradition sen några år att vi lägger till en rätt varje år så det skulle vara roligt att se om ni har något vi kan prova i år.


    Vi har traditionen att ta bort alla rätter som "ska" vara på julbordet men som ingen egentligen gillar eller vill äta. Desto mer krut på de rätter som vi faktiskt gillar.

    Vi har lagt till några rätter för att göra julbordet lite grönare, bla grönkålssallad med apelsin och cashewnötter, en gratäng med morötter och spenat. I övrigt mest av fiskrätterna som lax i olika former och Jansson. Skinkan skulle jag kunna skippa, men andra vill ha den kvar. Köttbullar och prinskorv är  det mest barnen som äter. 
  • Anonym (trad)
    BossHoss skrev 2018-11-16 12:09:54 följande:
    Jo jag älskar hemma lagade också, speciellt om man skall va nyttig. Men det är något speciellt med mamma scan och rödbetssallad
    Köttbullar är det jag typ minst av allt vill ha på julbordet. Det är vardagsmat för mig och vi äter det en massa andra dagar.

    Men barnen brukar ju gilla köttbullarna när de är små så därför har vi haft det. Då blir det färdiga = minsta möjliga ansträngning.

    Den goda "riktiga" julmaten lägger vi lite mer tid på. Och ju äldre barnen blir desto mindre vill de ha köttbullar och övergår till att äta mer av laxen, salladerna och goda gratänger. Nu är nästan alla barnen i släkten förbi köttbullestadiet så snart kan vi sluta ha det på julbordet :)
  • Anonym (trad)
    BossHoss skrev 2018-11-16 12:27:00 följande:
    Jag äter väldigt sällan köttbullar, men älskar det, därav blir det alltid med på julbordet, lite samma som med prinskorv.

    Gratänger är något som vi inte har längre för vi åt så lite av det, men vist är det gott, blir troligen lite janssons i år.

    Allt från egna rök/skagen röror, till skinka, rökt kött, leverkorv, sillar i alla former (elsas gravad, Löksill, senapsill är grunden) sedan har vi lite extra från lokala fiskbilen som är överjävlig på just egna sillar vid jul.

    mmmmmmmaaaaaat
    Det är ju det som är så bra med julbordet - att man kan få modifiera det lite som man vill. Vi har med tiden tagit bort sånt som ändå ingen äter och lagt till en del som alla gillar.

    Det som är tristast med julbordet är att det blir så mycket rester. Vi har julen hos oss och äter av julmaten långt in i januari och då är man rätt less även på godsakerna. Går knappt att köpa en lagom liten skina heller och en del andra saker som man trodde skulle gå åt mer men som sen finns kvar och aldrig tar slut.
  • Anonym (trad)
    sextiotalist skrev 2018-11-16 13:16:43 följande:
    Äter inte ofta köttbullar, kanske max en eller två gånger i månaden. Men mina julköttbullar är kryddade med kryddpeppar, så är de väldigt små och här går de åt som smör. Spelar ingen roll hur många jag har med mig, alla tar slut (och då är det endast vuxna :) )
    Samma här - köttbullar ca 1-2 ggr per månad - och det tycker jag är ofta! Vardagsmat!

    Vi hade också såna kryddade förut när vi tyckte att de hörde till. Men inga vuxna ville ju ha köttbullar så nu kör vi köttbullarna mest som barnmat till småttarna. Om jag går på julbord på restaurang tar jag aldrig av köttbullarna, trist att bli mätt på köttbullar när det finns så mycket gott :)
  • Anonym (trad)
    Anonym (Hepp) skrev 2018-11-16 13:28:58 följande:
    Färdiga köttbullar är ju jätteäckliga! De smakar inte köttbullar öht. Eftersom det tar lite tid att rulla köttbullar blir det inte så ofta vi äter det och det blir alltid storfavoriten på julbordet. Hemmagjorda givetvis. Annars får det vara.
    Barnen gillar färdiga köttbullar och eftersom de är de enda som äter köttbullar på julbordet så får det bli färdiga. Vi har rullat egna tidigare, men ingen åt av dem så det gör vi inte längre.
  • Anonym (trad)
    sextiotalist skrev 2018-11-16 13:47:31 följande:
    Jag äter inte köttbullar på restaurant-julbord. Fast på vårt julbord går de åt, även om det bara är vuxna.
    Däremot så är det inte många som äter av revbenspjäll, men sillen och annan fisk, den ryker
    Ja, vi har skalat bort allt som ingen egentligen äter. Det är ju så skönt att bara ha favoriterna istället för en massa måsten från förr.

    Och det är ju toppen att ni har köttbullar som äts upp och att vi inte har köttbullar eftersom ingen äter dem (förutom småbarnen då som får köpe-köttbullar).
  • Anonym (trad)
    sextiotalist skrev 2018-11-16 14:55:09 följande:
    Vi har skalat bort massor, när jag växte upp så hade mina föräldrar bruna bönor på julbordet.

    Tycker det är trist att du ser köttbullar som barnmat.
    Varför tycker du att det är trist? Varför stör det dig att jag har den åsikten? 

    Vi äter köttbullar som vardagsmat, på julbordet vill vi ha andra rätter som vi gillar. Men småbarnen gillar köttbullar och då får de köttbullar även på julbordet. 

    Huvudsaken är väl att vi är nöjda med våra respektive julbord?
Svar på tråden Vad har ni på Julbordet?