Inlägg från: Anonym (Olivia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Olivia)

    Det här med att bjuda barnens kompisar på mat...

    Det här med att bjuda barnens kompisar på mat, gör jag gärna när det passar. Men kan ändå förstå de som inte väljer att göra det. Till exempel har jag bestämt att familjen ska äta kasslersås med pasta så är det lite jobbigt om dottern kommer hem med kompisar som är vegan, äter inte griskött, är glutenintolerant med mera. Hur löser ni som bjuder barnens kompisar på mat detta? Idag fick kompisarna gå hem och äta för jag orkade inte laga något extra. Hur gör man i en sån här situation? Är absolut inte snål och våran ekonomi är god så vi bjuder som sagt gärna när det passar. Men orkar samtidig inte laga en massa olika rätter varje dag.

  • Svar på tråden Det här med att bjuda barnens kompisar på mat...
  • Anonym (Olivia)

    Ja vid en planerad lek som jag vet om i förväg planerar jag såklart efter vad barnens kompisar vill/kan äta. Ofta blir det dock spontanlekar efter skolan vilket betyder att jag inte har planerat middagen för det. Ibland kan kompisarna äta ändå och när de inte kan, får de äta hemma.

  • Anonym (Olivia)

    Ja det här med mat är inte så lätt. Många av dotterns är kräsna och äter inte så mycket, men jag vill ju att de ska känna sig hemma här då kompisar är viktigt. Svårt det där...imorgon vet jag att dottern kommer ha en kompis här som inte äter griskött, då har jag planerat för fiskgratäng. Så det passar bra imorgon iaf. Men det är ett pussel med maten.

  • Anonym (Olivia)
    Anonym (i frysen) skrev 2018-11-07 18:00:57 följande:

    Det orkar verkligen inte jag heller.

    Så jag har säkrat upp i frysen. Tagit reda på vilken mat de gillar, som har specialkost, och har det i frysen i halv/helfabrikatform, så är det supersmidigt!

    T ex finns alltid:

    -Till den som är allergisk mot "allt" inkl mjölkprotein, ägg, nötter, frön etc: frysta kalkonköttbullar från Ingelsta. Till det pasta utan ägg eller ev potatis/ris om det är det vi har. 

    - till veganen: färdiga falafel att köra i ugnen, och frusna stora platta tunna bröd, likt mjuka tacobröd.

    Eller vegansk köttfärssås på sojafärs som jag frusit in i portioner. Med pasta utan ägg.

    -till vegetarianer: samma som veganen.

    -Glutenfritt: veganska köttfärssåsen med quinoa, durra, teffle eller om vi har ris el potatis blir det ev det istället till.

    Blir kanske inte supergoda maträtter, MEN det uppskattas alltid enormt, och jag behöver aldrig skicka hem nån eller känna mig stressad i köket.

    Som "nåt gott" har jag bakat upp glutenfria muffins och fryst in, och till veganerna har jag delicatobollar el oreokex hemma till helgen.

    Alla nöjda! Allt som behövs är en planering en gång, och sen är det noll insats.


    Det var smart! Tänkte inte på detta. Tusen tack för tipset!
  • Anonym (Olivia)
    Anonym (candy candy) skrev 2018-11-08 20:13:55 följande:

    Om min dotter har kompisar över som inte tål en del av maten och de ändå vill stanna så äter de det som de tål. och skippar tex kasslern och bara äter potatis o sås


    Det som var problemet är när jag gör mat som är ihopblandat allt tillsammans. Till exempel lasagne, fiskgratäng och andra gratänger, soppor osv. Men tack vare tråden fick jag ett jättebra tips hur jag ska göra. Ha t.ex falafellbollar i frysen, glutenfri pasta hemma som man kan koka om den glutenintoleranta kompisen är här osv.
Svar på tråden Det här med att bjuda barnens kompisar på mat...