Sharper skrev 2018-11-09 11:09:36 följande:
Då är de ju bara att ge barnen den summan som är laglotten (om man skriver testamente om det aåklart) så är det ur vägen... min man har bott på gården i 10 år, hans barn är födda här. Vi äger hälften var men hans halva är enskild egendom. Går han bort före mig bor jag kvar och löser ut hans barn med laglotten med hjälp av livförsäkringen, resterande del får de när jag gått bort. Allt står i de papper vi skrivit hos juristen. Men när jag går bort delas inte resterande arv på 4 barn (jag har 2 barn och min man har 2 barn) utan hans barn ska ha en mindre del eftersom de fått en del redan tidigare.
Hans halva är hans enskilda egendom? Förstår du vad det innebär?
Som jag tolkar det: om han dör först, så blir hans dödsbo den enskilda egendomen (=50% av gården), PLUS hans 50% andel av giftorättsgodset, där din andel av gården ligger. Summan blir att 75% av gårdens värde ingår i hans dödsbo, och du har bara 25% kvar.
Har han testamenterat egendomen till dig? Alltså så att hans barn bara ska få ut sin laglott (=den del man inte kan testamentera bort)?
Om ja; då får barnen hälften av 75%s delen av gården de annars skulle ärva. Alltså 37,5%. Du själv har majoritet, 62,5%, och kan köpa ut dem.
Om Nej; då ärver hans barn (för ni har alltså inga gemensamma?) 75% av gården. Du sitter på 25%, och dina barn får ännu ingenting. Hans barn har majoritet och kan tvinga dig att flytta ut...