• Lovsan

    Vi som planerar äggdonation 2019

    Hej! Har inte varit aktiv i den här tråden men dock i den för år 2018. Jag och min man var till Finland (kliniken Ovumia Fertinova i Helsingfors) i maj förra året för ett försök med donerade ägg. Är under 30 men har inga ägg pga tidigare strålbehandling. Det var vårt andra försök totalt med donerade ägg, det första gjorde vi i Sverige. Nu i februari föddes vår lilla dotter, en underbar liten tjej som mina gener aldrig hade kunnat överträffa på något sätt. Är totalt förälskad i henne. Vi har även fem st små snöflingor i frysen i Finland och hoppas på syskon om några år. Vill med detta inlägg inge lite hopp till er som kämpar och till er som funderar på om ni kan tänka er äggdonation eller ej. Önskar er alla lycka till!

  • Lovsan
    biggan76 skrev 2019-03-03 21:35:05 följande:

    Ser inte så många här som varit i Finland. Lovsan som var på  Ovumia Fertinova i Helsingfors, vad tyckte du om dem? 

    Är det någon annan som varit där och kan säga vad som var bra och dåligt med något ställe i Finland? 


    Är väldigt nöjd med Fertinova på alla vis. De var alltid snabba med att svara på mail/frågor, blev väl omhändertagen under insättning (mkt proffsig läkare). Ett plus att flera av dem talar svenska! :) Vi behövde bara åka en gång var till Helsingfors, jag åkte bara över dagen men min man blev tvungen att övernatta för att vara på plats tidigt på morgonen - allt som allt lade vi kanske 3000 kr på flyg+boende. Mkt smidigt att ta sig från flygplats till city där kliniken är belägen. Vi hade möte med vår behandlande läkare över Skype innan behandling. Ingen egentlig väntetid för behandlingsstart, vår insättning ägde rum 3 månader efter första kontakt med kliniken då de hade hittat en lämplig donator. Eftersom vi hade 2 st landstingsfinansierade försök kvar att nyttja fick vi även pengarna tillbaka från Försäkringskassan. För oss kändes det även viktigt att vårt/våra barn ska ha möjlighet att få veta som vuxna vem donatorn är om de skulle vilja det vilket nu är möjligt eftersom det fungerar på samma sätt i Finland som i Sverige med icke-anonyma donatorer. Kan absolut rekommendera kliniken.
  • Lovsan
    Frazze skrev 2019-05-01 16:47:57 följande:

    Tack alla! Ja, nu känns det mer verkligt i alla fall. Ur skogen är man ju aldrig, men ett steg närmare en liten är man ju. Ska ringa MVC imorgon och se när man kan få komma på inskrivning!? Min gyn gjorde ju undersökning och kontrollerade mig väldigt noga, han kunde ingen blödning se någonstans även om jag blöder lite rosa till och från. Han kollade noga och sa att allt såg bra ut. Han var väldigt noga med att berätta om havandeskapsförgiftning, och allt som har med äggdonation att göra. Är det någon här som har yberlågt blodtryck och som fått barn med äd? Fick du/ni i så fall havandeskapsförgiftning?


    Jag har lågt blodtryck, allt mellan 90/50 och 110/70, som gravid hade jag oftast det högre, 110/70. Men fick ingen havandeskapsförgiftning - åt Trombyl från v. 16 och minst 30 gram mörk choklad (86%) varje dag vilket minskar risk för för just havandeskapsförgiftning (tips!) enligt studier. Födde en frisk dotter i v 39+6 (BF).
  • Lovsan
    Snurranfian skrev 2019-07-21 14:54:54 följande:

    Ingen som har nån erfarenhet av varken kliniken i Helsingfors eller av antideppresiv medicin? Stort grattis till er som är gravida o som ruvar! Härligt att ha kommit dit! ????


    Ingen erfarenhet att antidepressiv medicin dock av Fertinova Helsingfors. Jag och min man gjorde en ÄD-behandling där 2018 (efter en misslyckad ÄD-behandling i Sverige, på Karolinska Huddinge). Vi hade också först ett Skype-samtal med läkare på Fertinova, efter 2-3 mån fick vi erbjudande om en passande donator som vi tackade ja till. Fick 11 ägg, 6 st som klarade odlingen och ett av dessa blev vår dotter som föddes i början på året. 5 embryon kvar i frysen som vi kommer använda till syskonförsök framöver. Vi är mycket nöjda med både bemötandet och processen som sådan. Kan varmt rekommendera kliniken. Önskar dig/er lycka till! :)
  • Lovsan
    Snurranfian skrev 2019-07-22 10:19:23 följande:

    Åååh grattis!! Va roligt att det gick bra för er på första försöket på den kliniken iaf! ???????? Får jag fråga om ni valde "paketet" med fler ägg som är dyrare? Vi kommer nog satsa på frysta ägg pga att det är svårt att kunna åka till Finland från en dag till en annan för min man (pga hans jobb) och de har 2-5 ägg för ca 6800 euro och 5-12 ägg för ca 7400 euro. Svårt vad man ska våga välja....Vi vill endast sätta in ett embryo åt gången då vi inte önskar tvillingar.


    Tack! :) vi valde färska ägg. Dock pratade de aldrig om paket med fler eller färre ägg, enbart om färska eller frysta. Med frysta var man garanterad mellan 7-10 ägg om jag minns rätt och färska allt mellan typ 2 och 20, beroende på hur många donatorn får ut helt enkelt. Skillnaden som jag förstod det är att befruktningsgraden inte är lika stor på frysta ägg som med färska. Vi chansade och tog färska då vi bedömde chanserna till fler befruktade som större och vi vill väldigt gärna ha helsyskon till vårt barn, vilket kräver embryon till frysen. De sätter inte in två embryon (förutom i undantagsfall) då tvillinggraviditeter ökar risken för komplikationer. Vi ville inte heller ha tvillingar och hade inte heller fått ersättning från försäkringskassan om vi hade satt in två embryon (vi hade två landstingsfinansierade försök kvar som vi kunde använda till behandlingen i Finland). Vi betalde nästan exakt 8000 euro för behandlingen förra året.
  • Lovsan
    Lilla Gs mamma skrev 2019-07-22 17:36:56 följande:

    Kan man alltså fortfarande göra det (ansöka om ersättning via F-kassan)? Det trodde jag de hade slopat i och med den nya statsbudgeten?


    Tror det blivit ett missförstånd här. Jag nämnde ersättning från FK men syftade då på de tre försök som man får gratis/bekostat av landstinget när man påbörjar ivf-behandlingar (som barnlös). Vi gjorde ett av dessa tre försök i Finland och fick detta ersatt från FK. Har inget med olika skatteavdrag/ersättningar man kunde få via arbetsgivare fram till år 2018 (om jag minns rätt).
  • Lovsan
    Snurranfian skrev 2019-07-22 15:36:29 följande:

    Tack för svar! Utförligt och bra. Så här skrev de till oss:

    Behandling kan vara med frysta ägg från äggcellbanken, för 2?5 ägg priset är 6842 ?, för 6?12 ägg priset är 8642 ?. Behandling kan vara också med färska ägg, för 2?5 äggpriset är 7342 ?, för 6?12 ägg priset är 9742 ?. Alla dessa priser inkluderar ICSI befruktning, blastocyst odling, embryoöverföring och möjlig embryofrysning med 1 års bevarande.

    Dessa priser gäller vid behandlingar efter den 16 september 2019.

    Bör jag tolka de som så att de garanterar att man köper 2-5 eller 6-12 ägg SOM KLARAR upptining?? Sen fattar jag att de inte lovar så måna embryon...Men nånstans måste de ju garantera att de klarar att tina ägg....


    De verkar ha ett helt nytt ?system? som du beskriver ovan med nya priser och någon form av ?ägg-garanti?, som de inte hade förut.
  • Lovsan
    Lilla Gs mamma skrev 2019-07-25 00:42:10 följande:

    Någon av er i tråden som fått barn genom ÄD tidigare och som kan tänka sig att dela med sig kring sina tankar kring det här med genetiskt arv? Tex. Har ni någonsin känt er kluvna i att föda ett barn som inte delar ert genetiska arv? Hur har ni upplevt situationer när det blivit tydligt? Har någon situation känts svår? Eller har det varit helt oproblematiskt?


    Jag var säker på att jag skulle älska barnet redan innan jag blev gravid, är säker på att jag hade älskat ett adopterat barn också. Älskar ju min hund väldigt mycket - och vi är ju verkligen inte släkt hahaha! Men jag hade många år på mig att vänja mig vid tanken på ÄD eftersom jag förlorade mina egna ägg i en cancerbehandling för ett antal år sedan och ÄD var enda alternativet om jag ville föda mina barn. Dottern är väldigt lik sin pappa vilket gör att jag ändå haft lätt att ?känna igen? henne så att säga. Hon är lik mig på vissa sätt också när jag var i hennes ålder (ca 6 mån). Jag har aldrig sett donatorn på bild, vilket jag också tror underlättar för mig att ?tänka bort? donatorn och leva med min dotter som om donatorn aldrig funnits med i bilden, just det tror jag underlättar en del när det kommer till tankar kring genetik och genetiskt arv. Dock tänker jag ofta på att hon inte är mitt genetiska barn ändå och tänker ofta på donatorn och undrar om de är lika. Men tankarna är väldigt odramatiska och inget som får mig att må dåligt på något vis. Känner snarare en tacksamhet. Dottern har ju aldrig heller varit hos någon annan mamma och pappa, hon har ju alltid varit hos oss och hade aldrig funnits om inte just vi ville att hon skulle bli till.

    Mina tankar och min oro ligger snarare i hur hon kommer känna kring allt detta med att ha kommit till genom ÄD. Jag hoppas innerligt att hon aldrig ska må dåligt över det och känna att hon inte vet vart hon kommer ifrån, att hon inte är arg på oss för att vi ?krånglat till det? för henne, eller känner sig annorlunda pga detta.

    Alla i min närhet vet att cancerbehandlingen gjorde mig steril eftersom detta var en enorm sorg för mig då och jag behövde prata om det. Detta har ju medfört att vi valt berätta för familj, närmsta släkt och närmsta vänner om hur hon kommit till, något alla verkar vara positivt inställda till. Alla har tagit till sig henne som precis så som man förväntar sig att ett nytt litet barn ska behandlas - inga konstigheter där. Mina föräldrar är oerhört lyckliga och tacksamma för sitt första barnbarn som de aldrig trodde att de skulle få uppleva pga min tidigare sjukdom. För dem spelar genetiken ingen roll, hon har förtrollat oss alla.
  • Lovsan
    SuzieZ skrev 2019-08-03 21:19:16 följande:

    Blir ju en hel del extra oro och stress (ofta onödig) tänker jag om sannolikheten blir hög vid ett KUB-test.. Allvarliga missbildningar och annat kan man ju se vid vanliga ultraljudet.

    Fick en broschyr av barnmorskan om fosterdiagnostik och där stod det att man inte kan göra NIPT vid äggdonation (det är DNA baserat som jag förstår det och då blandas en tredje parts DNA in vilket kan bli svårtytt). Men jag googlade det idag och då lät det som att det fanns ett privat företag som för det och bara man upplyser dem om att det är donerade ägg så kan de tyda resultatet. Ska kolla detta med barnmorska/specialist.. I så fall slipper man ju fostervatten/moderkaksprov och därmed missfallsrisken vid hög sannolikhet på KUB.

    Tål helt klart att funderas på! Hemska tanke att behöva överväga att ta beslutet att ta bort barnet...:(


    Vi gjorde NIPT (valde till detta trots bra på Kub, men betalde själva), då var det labbet på Karolinska i Huddinge som analyserade provet. Lämnade provet på UltraGyn i Sthlm Odenplan som skickade till Huddinge.
  • Lovsan
    SuzieZ skrev 2019-08-05 23:56:14 följande:

    Det visade samma som KUB eller? Eller blev det annat resultat? Det var inga problem att göra det trots ÄD? Hur mycket betalade ni? Fick ni göra KUB kostnadsfritt?


    Kub var kostnadsfritt. Betalade 5000kr för NIPT. Visade samma resultat som KUB - plus inga könskromosomer avvikelser. Inga problem trots ÄD, vet inte varför det skulle vara problem? Embryot och mamman har ju alltid olika DNA så det borde rimligtvis fungera på samma sätt. Men kanske någon här som vet?
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019