Inlägg från: 2barnsmorsan |Visa alla inlägg
  • 2barnsmorsan

    Läggningsrutiner för 5-åring

    Vill din sambo ändra rutiner? Antagligen bor 5-åringen inte hos er alltid så det kanske är ok för honom att vara med henne tills hon somnat?

    Jag ligger alltid bredvid mina barn tills de somnat. Och min 8-åring kommer alltid till min säng på natten. Jag ser det inte som ett problem. Det är bara så, mysigt att få vara med sina barn medans de fortfarande är relativt små och vill ha närhet.

  • 2barnsmorsan
    Mytilio skrev 2018-06-13 23:08:56 följande:

    Han blir frustrerad och arg när det tar 1,5tim för henne att somna. Sen får han dåligt samvete för att han blivit frustrerad och arg. Därför tänker jag att det hade varit bättre att hitta ett sätt där man kan undvika att det går så långt.

    Det är inget problem att hon sover hos oss, men vissa nätter blir det inte mycket sömn och då hade ju så klart varit skönt om hon kunde sova i sin egen säng ibland.

    Men vi turas om att sova i hennes säng när det blir olidligt. Hon bor hos oss halva veckorna.


    Vissa barn har ju svårt att somna. Behöver inte nödvändigtvis vara fel på rutinerna. Vissa barn vaknar också lätt och blir rädda om de är själva...

    Men vad har ni för rutin nu? Ligger han bredvid henne? Läser? Har släckt? Vilken tid?
  • 2barnsmorsan
    Mytilio skrev 2018-06-14 07:42:29 följande:

    Vi brukar äta kvällsmat mellan 18-19 någongång, då får hon ibland se på tv men vi försöker oftast få till en stund då vi sitter och pratar lite istället. Sen borstar vi tänder och går på toa. Sen läser vi en saga för henne, ligger då bredvid i sängen. Släcker typ 19.30-20 beroend.

    Sen får hon fortsätta lyssna på en saga på telefonen och min sambo sitter i en stol bredvid hennes säng tills hon somnar. Ibland går det på en kvart, ibland ska hon ha vatten eller så är hon hungrig fast hon precis fått kvällsmat, eller så stimmar hon upp sig själv och ska hoppa i sängen och sprattla runt med benen. Då tar det 1,5-2tim.

    Vi har vårt vardagsrum precis utanför hennes, så vi skulle kunna ha dörren öppen så att hon ser/hör oss från sängen. Men hon vill absolut att pappa ska sitta i hennes rum. Annars ställer hon till en jäkla scen och drar alla samveteskort hon har på sin far :)


    Det låter ju helt normalt. Både rutinen och hur hon är, att ibland går det snabbt och ibland tar det längre tid. Det jag hade testat om jag vore i den sitsen är nog faktiskt att försöka börja lägga henne lite tidigare och inte ha mobilsagan. Så att det blir lite mer tid till nedvarvning. Tex äta 17.30, tv 18-19, lägga sig + saga 19.00-19.15. Sen helt släckt och tyst 19.15. Då gör det inte heller så mycket att det tar en stund för det blir ändå inte så sent.

    Jag hade inte försökt att ändra rutinen till att sitta utanför rummet när hon redan har svårt att somna.

    Är det nåt barn känner av så är det när man som förälder blir stressad av att de inte somnar då blir de ännu mer stissiga.
Svar på tråden Läggningsrutiner för 5-åring