Inlägg från: Anonym (jaja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (jaja)

    Varför ger ni era barn så mycket skräp att äta - ge riktig mat!

    Skaffa ett par barn till. Börja jobba heltid. Låt livet hända med äldre barn som ska skjutsas till aktiviteter och göra läxor om kvällarna. Få mer ansvar på jobbet. Sen kan du läsa din trådstart om när du hade bara ett enda barn som var litet och vars värld var inrutad och begränsad, och du själv bara jobbade deltid, och så kan du skratta åt dig själv. 

  • Anonym (jaja)
    modsey skrev 2018-06-24 08:05:25 följande:
    Jag är förvisso inte ts, men har fyra barn och en bonus. Krävande jobb och ofta lite mer än heltid. Barnen skjutsas ( två av dem) till träning och livet rullar på.

    Förvisso är vi inte sockerhysteriska men vår grundmat är nyttig och vällagad.

    Så visst går det om intresse, lite logistiktänk och kunskap finns.
    Klart det går, jag gör det själv. Men jag har erfarenhet nog att kunna förstå varför inte alla familjer prioriterar exakt som jag. För jag förstår att livet händer och att folk väljer att prioritera andra saker. Kanske gör de något annat helt perfekt, som jag inte ens tänker på, och som hade varit bättre för mina barn att just jag hade fokuserat på istället. Det kan jag omöjligt veta. 
  • Anonym (jaja)
    modsey skrev 2018-06-26 08:59:19 följande:
    Jag vet också att inte alla gör det, trots att det inte är nanovetenskap a6rt servera hyfsat nyttig mat. Det tar heller inte eoner av tid.
    Anonym (fint) skrev 2018-06-26 07:24:16 följande:

    Håller med helt och hållet här! Och de flesta med äkta kunskap om mat vet att det går att äta hälsosamt på en hel massa sätt, inte bara enligt de rådande trenderna. Men folk som har skaffat sig en mikroskopisk kunskap om kost gillar att skriva andra på näsan trots att de egentligen bara avslöjar sin egen okunskap. 

    Det är få saker i livet som behöver vara helt perfekta för att duga, mat och kosthållning är inte en sån sak.


    Nej det behöver verkligen inte bara perfekt men kanske lite nyttigare än köpta chicken nuggets, pommes, läsk t maten, pasta med feta såser och väldigt lite frukt och grönt., Men att påstå att det inte går i livet pga ditten o datten köper jag inte.
    Men det här är ju omöjligt att diskutera med andra människor. Var och en får själv välja vad de vill stoppa i sin mun och sina barns munnar. Inte minst blir det helt omöjligt att diskutera, eftersom det kan skilja ungefär 30 år i forskning om hur uppdaterade folk är i vad som är nyttigt och vad som är onyttigt. Du verkar ju till exempel fortfarande tro på kostråden som kom på 80-talet om att feta såser är onyttigt och att frukt skulle vara nyttigt. Jag, som läser varje dag om sådana här saker och har gjort i flera år, håller ju absolut inte med om det! Så det du tror är nyttigt tror ju jag är onyttigt. Så vad jag serverar mina barn och vad du serverar barn är ju helt olika, men båda tror att de gör det bästa för sina barn. Omöjligt att diskutera som sagt. Man får bara acceptera att andra gör andra val och bara för att jag själv inte skulle välja detta så behöver jag inte anta att de andra inte har en bra anledning till sina val. 
  • Anonym (jaja)
    modsey skrev 2018-06-26 17:40:47 följande:

    Men självklart får folk välja! Dock är ju detta ett diskussionsforum.


    Ja, men om diskussionen bara går ut på att alla som inte gör som TS själv gör med sitt enda barn, är sämre, så får jag vara med i den diskussionen och påpeka att jag tror att TS kommer att vara betydligt mer ödmjuk i framtiden. När hon har fler barn. När hon har mer jobb. När hon har lärt sig helt andra saker kanske om vad som ens är bra kost.
  • Anonym (jaja)
    Anonym (fint) skrev 2018-06-27 08:27:09 följande:
    Och de som är ännu mer uppdaterade i sin kunskap vet att det inte är så enkelt att sortera in mat i kategorier som "nyttigt" eller "onyttigt".

    Det enda som skulle kunna klassificeras som direkt onyttigt i sammanhanget är väl läsk och godis, men även det har sin plats i kosten för en del människor. Människor på olika platser på jorden äter väldigt olika sorts mat och lever relativt gott på det. Det är just det som är människans styrka som art, att vi är allätare och kan få vår näring från många olika källor. Om jag skulle plocka ut en variabel som innebär en varierad kost så skulle det vara variation. Ju fler olika livsmedel från alla livsmedelsgrupper desto bättre. Kost och kosthållning är inte så svart eller vitt.

    Dessutom är mat en viktig kulturbärare, mat och ätande innebär ofta samvaro, traditioner, livsglädje och det kan vara minst lika viktigt som näringsämnena i maten. Svenskar är oerhört fokuserade på just att maten ska vara nyttig, medan man i en del andra länder fokuserar mer på smaken på maten och samvaron i måltiden. Jag kan tycka att båda de aspekterna har sin plats när man talar om hälsosam mat.

    Och för både barn och vuxna kan det vara oerhört viktigt att få den där goda glassen på skolavslutningen efter ett mödosamt skolår. Och de flesta tycker att det är viktigt med särskild mat på julen, festlig mat och dryck på nyår och andra högtider. Oavsett om det är nyttigt eller inte. 

    Och alla barn är inte feta eller äter ohälsosamt. Alltför många, ja, men många klarar balansen mellan en bra kost och så kallad utrymmesmat. Och folk med ytlig mat- och hälsokunskap som härstammar från nån blogg behöver inte komma och slå andra i huvudet för att de har en annan syn på mat och hälsa. 
    Ja, det håller jag också med om. Mat är mer än nyttigt eller onyttigt. 
  • Anonym (jaja)
    Anonym (Samma) skrev 2018-06-27 18:02:01 följande:

    Vi gör egen glass på bananer. Superenkelt och väldigt gott.

    Bakar ofta kakor på svarta bönor sötade med dadlar.

    Försöker göra bananpannkakor när jag orkar på morgonen och snacks blir mest popcorn, frukt och nötter.

    Äldsta sonen gillar inte mellanmålet på fritids så till honom gör jag bars utan socker och med frukt och frön.

    Sen tycker jag det är svårt att undvika glass på sommaren då alla äter det och de flesta verkar ha som standard att ha med ett paket ballerina kex el liknande när de är på stranden och bjuder gärna... vilket jag ogillar. Hittade andra kex på morötter mm som ändå var lite söta och så blir det ofta vattenmelon

    Håller verkligen med dig Ang alla sötsaker


    Det är ju jättebra att du gör detta! Inga tillsatser och allt är naturligt och från grunden. Men hade min familjemedlem med diabetes ätit det där så hade det varit katastrof! Både bananglassen och bananpannkakorna hade fått blodsockret att skjuta i höjden och sedan dala. Insulin hade krävts. Likaså frukt; all frukt orsakar blodsockerhöjningar och det finns inget i frukt som man inte kan få av annan mat.
    Morötter äter inte heller min diabetesfriska familjemedlem, det är väl den sötaste underjordgrönsaken man kan hitta? Jag skriver diabetesfriska, eftersom en uteslutning av alla kolhydrater utom de från ovanjordgrönsaker har gjort att insulin inte längre behövs. Alls! Och de vanliga diabetesföljdsjukdomarna som min familjemedlem tidigare hade (trots perfekt skött diabetes på traditionellt sätt med livsmedelsverkets kostråd och sedan insulinsprutor för att försöka hålla bodsockret i schack) som sår på fötterna, ögonförändringar, kärlkramp, har försvunnit och inte kommit tillbaka. Att leva frisk utan insulinsprutor och utan följdsjukdomar! Bara för att man uteslutit sådant som bananer, morötter och frukt. 

    Kanske den resistenta stärkelsen i bönorna häver lite av blodsockerchocken från dadlarna, så de där kakorna kan vara supersmarta och jag tar gärna receptet. På allvar så kan det vara intressant att prova och sedan kolla vad blodsockret hamnar på. Men det är inte säkert att bara för att kroppen inte reagerar fullt ut på sockret, att de negativa effekterna ändå uteblir. När man dricker alkohol gör man levern upptagen med att metabolisera alkohol och därför sjunker blodsockret: levern hinner inte hålla på med sin glukoneogenes. Det kan vara så med andra blodsockersänkande livsmedel också (snott rakt av från Martina Johanssons blogg, så inte min idé, men jag väntar med spänning på vad hon kan tänkas komma fram till).

    Jag bara menar att du skriver: "Håller verkligen med dig Ang alla sötsaker" och ändå har du skrivit allt det där om bananglass och bananpannkakor och morötter och dadlar(!). Att det känns lite konstigt. Det är ju sötsaker ändå som du ger ditt barn. Och det får man göra! Men man ska ju veta vad man gör så att man kan välja om barnet ska äta de där bananpannkakorna varje dag till frukost eller inte. Hade du skrivit "Håller verkligen med dig Ang alla tillsatser", så hade det legat mer i linje med vad du skrivit tidigare. 

    Själv äter jag som om jag hade diabetes. Det måste ingen annan göra. Mina barn måste inte det. De gillar bananer och de är unga och friska och deras kroppar klarar det. Fast jag försöker oftast ge dem en mer blodsockerstabil frukost än bananer, och sedan kanske bananpannkakor eller vanliga pannkakor till festfrukost ibland på helgen. Men jag som är över 40 tänker på min egen hälsa på ett annat sätt. Jag tänker på det som jag har läst om socker och cancer, socker och alzheimers, socker och olika metabola sjukdomar. Jag förklarar för mina barn att till exempel dadlar innehåller socker. Egentligen är det ju värre än socker, eftersom det är fruktsocker som lagras in i levern. Men det är överkurs att veta, men barnen vet att allt som smakar sött innehåller någon form av socker och att det kan vara bra att äta med måtta och att vissa inte kan äta det alls, om de vill slippa att medicinera. 
  • Anonym (jaja)
    Anonym (Samma) skrev 2018-06-30 09:20:03 följande:
    Absolut vet att det är sockrigt med dadlar osv MEN dadlar är ett av de mest näringsrika grejer man kan äta. När barnen efterfrågar glass och jag råkar ha bananer hemma så äter de lika gärna den glassen och slipper alla e-ämnen. Våra barn är pinn- smala sen vi köpte studsmatta och rör på sig mycket så de behöver även energi i maten men att bara ge tex en näve russin gör vi inte då det blir samma effekt på blodsockret som godis. Ger mycket nötter
    Ja, det finns ju fler aspekter än socker så klart. Kan jag få receptet på kakorna?
  • Anonym (jaja)
    Anonym (depp) skrev 2018-06-30 09:52:04 följande:

    De flesta har skrivit om föräldrar som ger onyttig mat pga okunskap och bekvämlighet. Tänkte ge ett lite annat perspektiv. Det kan även finnas andra orsaker, som sjukdom av något slag. För mig är tex det här med matlagning en riktig stressfaktor och något jag kämpar jättemycket med.

    Jag är bipolär och helt sjukskriven. I perioder dippar jag i mer eller mindre djupa depressioner (trots medicinering), men jag har i stort sett konstant en väldigt låg stresströskel och blir väldigt lätt trött, så trött att jag måste sova några timmar för att funka igen. I perioder har jag också huvudvärk varje dag och måste ta medicin som gör mig ganska trött, den också.

    Mig kan man kanske se med barnen på nåt snabbmatställe under mina dåliga dagar. Men mer troligt är att jag beställer hem mat, för jag vill inte gå ut, inte till affären och verkligen inte sitta i stojiga miljöer och äta.

    Jag hatar matlagning, och gör en hel del "dålig" mat hemma, tex falukorv och makaroner eller pannkaka. Tacos på fredagar, vilket är en jättestress för mig med så många olika ingredienser (redan att ta mig iväg och handla allt är en utmaning).

    Men jag försöker uppväga med att köpa extra mycket nötter, frukt och grönt (jo, det är socker i det också, men även fibrer och vitaminer). Mina barn äter massor av grönsaker och de efterfrågar inte söta flingor eller yoghurtar, för de kan en hel del om näringsriktig mat. Tack och lov har de en pappa som lagar väldigt bra och hälsosam mat, vilket gör att jag får liiiiite bättre samvete för min ganska usla kosthållning. De håller också på med sport så de rör sig en hel del.

    Skulle verkligen önska att jag fixade att laga mat från grunden och allt sånt. Men ibland mår jag tyvärr såpass dåligt att jag inte ens orkar diska, så vi har inte rena tallrikar eller grytor osv. Det är bättre nu när barnen är större och det inte går åt lika mycket energi för att bara "passa" dem. Nu kan jag ta en tupplur och de klarar sig själva en stund, vilket har gjort att jag klarar att upprätthålla en bättre nivå på hushållssysslorna (detta gäller ju tyvärr inte bara mat utan tvätt och allt möjligt).

    Jag har haft hjälp av arbetsterapeut hemma och även övervägt boendestöd, så jag försöker verkligen jobba med detta. Min familj är ett väldigt bra stöd, jag får emellanåt hjälp att handla och att fixa matlådor med bra mat. Vill betona att jag inte är särskilt nöjd med mig själv. 

    Finns säkert fler som jag, som av hälsoskäl har tuffare att fixa riktigt bra mat.


    Jag tror som någon skrev, att kosten egentligen inte måste vara perfekt för de flesta människor. Jag tror faktiskt att särskilt unga människor klarar en sämre kost bättre, särskilt om det är under begränsade perioder och sedan perioder med bättre mat. Och dina barn äter ju inte ens särskilt mycket socker. Det är viktigare för barnen att du vilar när du mår sämre. Jag tror att det är viktigast för äldre och sjuka med bra kost, så jag tänker att det egentligen främst är du själv som hade behövt en riktigt bra kost. Men det är ju verkligen inte lätt i den situationen. Så vila du först och främst och ha inte dåligt samvete för barnen. 
  • Anonym (jaja)
    Anonym (depp) skrev 2018-07-02 22:54:04 följande:
    Tack så mycket för ditt svar, jag fick dåligt samvete när jag läste tråden - för jag vill ju, och kan en hel del om kost och vet mycket väl att det inte är bra med socker osv.

    Men du har helt klart en poäng när det gäller det jag själv äter, min egen kosthållning är inte särskilt bra. Jag äter inte skräp, men det blir inte varierat och jag lagar i stort sett aldrig riktig mat till mig själv. Är mer noga med barnen!
    Ja, det är ju så att alla gör så gott de kan och det är kanske dumt att hålla på och skriva om kost. Det är ju så komplicerat också nu, när det finns så många kosthållningar och så mycket forskning som spretar åt olika håll om vad 17 som är bäst att äta. Dumt att ge folk dåligt samvete, verkligen, det är ju inte meningen! Själv växte jag ju upp på bara konserver i stort sett, men jag hade det bra och blev en frisk vuxen av det. Just nu kör jag en helt vansinnig diet, men jag ska ändå berätta den för dig, men jag hoppas att inga barn läser: jag äter bara kött, skaldjur, ägg, fisk, fet ost och smör. Inga grönsaker. Det kallas för carnivore diet. Jag berättar det för dig eftersom den första bloggaren jag läste om som gick på den dieten, gjorde det för att få vara frisk från sin bipolära sjukdom och för att få slippa medicinera mot den (Amber nånting). Men det är såklart något man omedelbart slutar med om man mår sämre av kosten, om man provar. Det kan ju vara ren trams och dessutom reagerar alla olika på olika kost. Men jag tänker att det inte kräver så mycket matlagning att prova: ölkorv, stekt köttfärs, stekta/kokta ägg med extra smör och oststavar, så har du dieten klar typ. Man kan ha färdigkokta ägg i kylen så klarar man sig på det de dagar man mår sämre. Det är liksom meningen att dieten ska vara enahanda och det gör inget om man äter kokta ägg med smör i tre dagar. Jag tror inte att det är farligt att prova på en vuxen i någon månad, men jag vet ju inte. Om du provar, så släpp det omedelbart om du mår sämre!
  • Anonym (jaja)
    sextiotalist skrev 2018-07-03 09:33:14 följande:
    En fundering, det kan inte varit diabetes typ 1, eftersom det inte ens finns någon kroppsegen insulinproduktion då. Den kan inte återuppstå pga kostförändringar. Däremot kan även diabetes typ två behöva insulinsprutor, men då har den gått väldigt, väldigt långt.
    Ja! Det var typ 2! Det glömde jag skriva! Det var en mycket svårreglerad typ 2-diabetes. En typ 1-diabetiker får aldrig sluta med insulin. Dock påstod läkaren att ingen kroppsegen insulinproduktion förekom hos patienten, trots att det var en typ 2, men läkaren hade fel. 
  • Anonym (jaja)
    Anonym (depp) skrev 2018-07-03 08:10:54 följande:
    Oj, vilken intressant diet! Att den är tänkt att vara enahanda låter ju perfekt för mig, haha. Jag har aldrig hört om carnivore diet faktiskt, annars har man som sagt hört om alla möjliga dieter. Tror inte det skulle passa mig, men jag äter nog lite liknande ändå. Kokta ägg, ost, makrill och ibland räkor. Men jag ser också till att få i mig nötter och grönsaker, och fröknäcke för kolhydraternas skull. Din diet verkar sakna kolhydrater? 

    Men jag har även problem med sköldkörteln, och har hört flera som äter mycket begränsat med stärkelse för att bli bättre. Det är väl som du skriver, man får prova sig fram.
    Ja, det är en nollkolhydratdiet. Nej, det är nytt för mig också, men steget är inte så långt för mig som redan skurit ner på kolhydraterna rätt kraftigt. Men detta är ju så skumt så det är inget man ens vill berätta för folk att man provar. 
Svar på tråden Varför ger ni era barn så mycket skräp att äta - ge riktig mat!