Anonym (Samma) skrev 2018-06-27 18:02:01 följande:
Vi gör egen glass på bananer. Superenkelt och väldigt gott.
Bakar ofta kakor på svarta bönor sötade med dadlar.
Försöker göra bananpannkakor när jag orkar på morgonen och snacks blir mest popcorn, frukt och nötter.
Äldsta sonen gillar inte mellanmålet på fritids så till honom gör jag bars utan socker och med frukt och frön.
Sen tycker jag det är svårt att undvika glass på sommaren då alla äter det och de flesta verkar ha som standard att ha med ett paket ballerina kex el liknande när de är på stranden och bjuder gärna... vilket jag ogillar. Hittade andra kex på morötter mm som ändå var lite söta och så blir det ofta vattenmelon
Håller verkligen med dig Ang alla sötsaker
Det är ju jättebra att du gör detta! Inga tillsatser och allt är naturligt och från grunden. Men hade min familjemedlem med diabetes ätit det där så hade det varit katastrof! Både bananglassen och bananpannkakorna hade fått blodsockret att skjuta i höjden och sedan dala. Insulin hade krävts. Likaså frukt; all frukt orsakar blodsockerhöjningar och det finns inget i frukt som man inte kan få av annan mat.
Morötter äter inte heller min diabetesfriska familjemedlem, det är väl den sötaste underjordgrönsaken man kan hitta? Jag skriver diabetesfriska, eftersom en uteslutning av alla kolhydrater utom de från ovanjordgrönsaker har gjort att insulin inte längre behövs. Alls! Och de vanliga diabetesföljdsjukdomarna som min familjemedlem tidigare hade (trots perfekt skött diabetes på traditionellt sätt med livsmedelsverkets kostråd och sedan insulinsprutor för att försöka hålla bodsockret i schack) som sår på fötterna, ögonförändringar, kärlkramp, har försvunnit och inte kommit tillbaka. Att leva frisk utan insulinsprutor och utan följdsjukdomar! Bara för att man uteslutit sådant som bananer, morötter och frukt.
Kanske den resistenta stärkelsen i bönorna häver lite av blodsockerchocken från dadlarna, så de där kakorna kan vara supersmarta och jag tar gärna receptet. På allvar så kan det vara intressant att prova och sedan kolla vad blodsockret hamnar på. Men det är inte säkert att bara för att kroppen inte reagerar fullt ut på sockret, att de negativa effekterna ändå uteblir. När man dricker alkohol gör man levern upptagen med att metabolisera alkohol och därför sjunker blodsockret: levern hinner inte hålla på med sin glukoneogenes. Det kan vara så med andra blodsockersänkande livsmedel också (snott rakt av från Martina Johanssons blogg, så inte min idé, men jag väntar med spänning på vad hon kan tänkas komma fram till).
Jag bara menar att du skriver: "Håller verkligen med dig Ang alla sötsaker" och ändå har du skrivit allt det där om bananglass och bananpannkakor och morötter och dadlar(!). Att det känns lite konstigt. Det är ju sötsaker ändå som du ger ditt barn. Och det får man göra! Men man ska ju veta vad man gör så att man kan välja om barnet ska äta de där bananpannkakorna varje dag till frukost eller inte. Hade du skrivit "Håller verkligen med dig Ang alla tillsatser", så hade det legat mer i linje med vad du skrivit tidigare.
Själv äter jag som om jag hade diabetes. Det måste ingen annan göra. Mina barn måste inte det. De gillar bananer och de är unga och friska och deras kroppar klarar det. Fast jag försöker oftast ge dem en mer blodsockerstabil frukost än bananer, och sedan kanske bananpannkakor eller vanliga pannkakor till festfrukost ibland på helgen. Men jag som är över 40 tänker på min egen hälsa på ett annat sätt. Jag tänker på det som jag har läst om socker och cancer, socker och alzheimers, socker och olika metabola sjukdomar. Jag förklarar för mina barn att till exempel dadlar innehåller socker. Egentligen är det ju värre än socker, eftersom det är fruktsocker som lagras in i levern. Men det är överkurs att veta, men barnen vet att allt som smakar sött innehåller någon form av socker och att det kan vara bra att äta med måtta och att vissa inte kan äta det alls, om de vill slippa att medicinera.