Inlägg från: Ett till maskrosbarn |Visa alla inlägg
  • Ett till maskrosbarn

    Lyckad utåt- självhat inuti...

    Hej, jag har ett problem med självkänslan. Utåt sett uppfyller jag många av de "krav" som samhället ställer på en. Jag är välutbildad, allmänbildad, har sambo och bostadsrätt. Såklart är detta inte någon garanti för hur lyckad och lycklig man anses vara, men jag har ett ordnat liv liksom. Jag ser förmodligen helt normal ut, ganska lång och blond, lite överviktig. Att jag skriver förmodligen är för att jag har risig självkänsla och avskyr att se mig i spegeln, hittar bara massa fel. Vill inte vara med på kort för tycker jag ser så udda och ful ut.

    Jag känner inuti att jag aldrig duger. Var mobbad för mitt utseende och för att jag var duktig i skolan som liten. Mobbningen slutade först i gymnasiet. Sen har det varit dåligt i familjen med alkoholmissbruk och bråk. Jag tog avstånd tidigt från familjen pga detta och flyttade tidigt hemifrån.

    Jag upplever ofta att jag är ensam, ful och inte duger om jag inte presterar. Saknar att ha en familj att ha en relation till. Inte firat jul med dem sen 2006. Jag närmar mig 30år nu.

    Har gått hos psykolog och kurator i omgångar och de säger alltid att jag är för hård mot mig själv och ska försöka slappna av och känna att jag duger som jag är. Jag klarar dock inte av det, teoretiskt förstår jag ju men i praktiken har jag svårt att sluta självhata.

    Har inte så mkt vänner, och känner att jag är lite speciell pga pratar mycket och vill ha diskussion på hög nivå, vilket alla inte hänger med i. Ytliga diskussioner roar mig inte. De vänner jag har och min sambo är jag alltid orolig för om de verkligen tycker om mig. Detta handlar om rädsla för att bli övergiven, pga familjesituationen säger psykologen.

    Jag vill kunna känna mig lugn och tycka om mig själv. Någon med erfarenhet och råd att ge? Alla reflektioner är av intresse.

  • Svar på tråden Lyckad utåt- självhat inuti...
  • Ett till maskrosbarn
    Meriall skrev 2018-05-18 08:09:14 följande:

    Ja jag tror att du behöver ett sammanhang där du känner att du hör hemma. Du saknar din ursprungsfamilj och det är en sådan känsla man får av den. Hur har du det på jobbet med det sociala?

    Att få vänner tror jag också skulle hjälpa dig men det låter lite knepigt med dina problem. Just att vilja ha diskussioner på hög nivå är inte dåligt i sig men att inte vilja variera högt och lågt och blanda diskussionerna med småprat är ett problem för det är i småpratet vi binder oss närmare i relationen. Diskussioner sliter och utmanar och får en att utvecklas som person men de får en inte att bli närmare vänner med den man pratar med. Bägge behövs i en bra vänskapsrelation.

    Personer med tex autism/asperger kan tycka om att strunta i småpratet men de föredrar å andra sidan oftare vissa ämnen att prata om och om du då inte har intresse för dem så kan det slita sig även där, annars hade det varit ett bra alternativ.

    Fundera på varför du inte tycker om småprat.


    Intressanta reflektioner. Jag måste nog förtydliga, jag gillar småprat, jag är den som först frågar vad man gjort i helgen osv... Har arbetskollegor som jag trivs rätt bra med, men jag upplever att jag associerar och pratar ganska fritt och ibland om avancerade saker. Det är som att de inte hänger med riktigt. Jag har inte aspergers eller autism, har det i släkten och har därför frågat vid all kontakt med psykolog och kurator. De säger alltid med eftertryck att jag inte har autism.

    Jag har "självdiagnosticerat" mig med hsp. Jag känner av stämningar och läser av saker betydligt mer än många andra i min omgivning. Men det gör också att jag enklare blir sårad eller tar åt mig av avd folk gör och säger. Jag vill därför ha vänner och bekanta som liksom jag kan reflektera och se nyanser i allt. Jag blir ofta trött på att folk är svartvita i sitt tänk medan jag ser alla gråskalor och gärna vill diskutera dem. Svårt att beskriva exakt.

    Önskar bara att jag kunde slappna av, inte ha tusen tankar i huvudet om vad alla tycker om mig. Lita mer på mig själv och känna att jag duger oavsett.
  • Ett till maskrosbarn
    uffe 2 skrev 2018-05-19 14:56:03 följande:

    Jag kommer också från liknande miljö där mina föräldrar hade stora problem och missbruk. Jag kan säga såhär att du kan vara lycklig att du hsp-personlighet vilket du redan har listat ut, plus att de inte är en sjukdom :)

    Hade du inte haft de så är risken väldigt stor att du hade varit långt nere i skiten i dag kan man säga. Hur länge har du känt dig udda ?

    Jag känner mig alltid mycket äldre än vad jag är :)


    Åh du säger exakt det jag också känt! Ända sedan jag var barn har jag känt mig äldre än andra. Kunnat mer vuxna ord och trivts bättre med äldre personer. Lillgammal kan man säga. Aldrig gillat att festa och köra på som andra ungdomar i min ungdom. Är som en pensionär ibland känner jag. Nu när jag närmar mig 30 börjar jag känna mig mer bekväm med folk i min egen ålder, som att det börjar jämnas ut nu.. Svårt att förklara. Men jag har alltid varit mogen, använt komplicerade ord och har lätt att lära mig saker.
  • Ett till maskrosbarn
    uffe 2 skrev 2018-05-19 14:56:03 följande:

    Jag kommer också från liknande miljö där mina föräldrar hade stora problem och missbruk. Jag kan säga såhär att du kan vara lycklig att du hsp-personlighet vilket du redan har listat ut, plus att de inte är en sjukdom :)

    Hade du inte haft de så är risken väldigt stor att du hade varit långt nere i skiten i dag kan man säga. Hur länge har du känt dig udda ?

    Jag känner mig alltid mycket äldre än vad jag är :)


    Vi verkar ha en del likheter :) ja jag är själv förundrad ibland att det ändå gått bra för mig. Men insidan har tagit stryk, eftersom jag så desperat längtar efter bekräftelse och kärlek. Den jag får av vänner och sambo är som att den aldrig räcker... Jag har som ett stort hål inombords som aldrig kan fyllas. Haft diverse depressioner och har lätt att få ångest. Har stort kontrollbehov och är väldigt mån om att saker ska vara korrekta och rätt. Hur gammal är du och hur länge har du känt dig udda?
  • Ett till maskrosbarn
    Meriall skrev 2018-05-19 11:34:36 följande:

    Nej jag tror inte TS har autism, jag uppfattade som att hon inte gillade småprat och tänkte att hon kanske skulle kunna bli vän med någon som har autism då de kan känna så...

    Jag tror helt enkelt att du behöver vänner du kan lita på finns där, TS, för då slipper du vara orolig och överanalysera. Kanske vänner som är mer som du då ifall du inte har något emot småprat. Att kunna ha djupare samtalsämnen också är viktigt håller jag med om och ifall det är där det blir fel och de inte hänger med så kanske det är för att ni inte kommit till vänstadiet än... men det känns också lite mysko. Vad är det för avancerade saker de inte hänger med på? Det kan ju bero på umgänget också om de inte intresserar sig för sånt.

    Ett tips då är ju att prova gå med i mensa, där uppskattas det nog :) Om du tror att det går.


    Tack för dina reflektioner :) ska försöka förklara. Jag är ganska allmänbildad och kan väldigt mycket, kan nog uppfattas som en besserwisser för att jag är enormt intresserad av allt möjligt. Om någon i fikarummet pratar om tex getingar så kanske jag flikar in med att"visste ni att det heter getingar pga deras hornliknande spröt som. Ser ut som gethorn? ". Folk kan inte lika mycket som mig generellt och verksr heller inte vara intresserade, och det är såklart ok att alla inte är som mig. Och tro mig, jag sitter inte enbart och spottar ur mig fakta, jag är tvärtom lyhörd och frågar dem saker och engagerar mig...Jag stör. Mig ibland på att jag tycker folk är självupptagna och inte ställer frågor tillbaka. Jag är lyhörd i sociala situationer och försöker se alla människor i ett sällskap. Sitter någon ensam på en fest är jag den som går fram och frågar hur det är.

    Generellt kan folk inte lika mkt som mig och hänger därför inte alltid med i mina tankar och diskussioner. Jag känner därför att jag har svårt att prata med dem. Tack för förslaget med Mensa, "tyvärr" är mitt iq strax under deras gräns så jag är liksom som ett mellanting mellan dem och de med standardiq. Dvs, jag känner mig inte hemma i nån av grupperna :(
  • Ett till maskrosbarn
    Meriall skrev 2018-05-19 11:38:34 följande:

    Hsp tycker jag är en konstig "personlighetstyp". Just att känna av stämningar och sånt socialt är en sak medan att vara känslig för ljud, ljus etc känns som en helt annan så jag förstår inte att man grupperar ihop dem till en sak.

    Den första delen känns liksom empatisk bara medan det andra blir som motsatt. Hur kan man känna in underliggande stämningar i rummet och antydan till ansiktsuttryck hos andra människor om man blir lätt distraherad av buller och ljussättning. Vore intressant att höra mer om det om du orkar förklara TS :)


    Jag uppfyller inte allt i hsp-beskrivngen men dessa egenskaper stämmer med mig : jag är känslosam, kan bli väldigt lycklig eller väldigt ledsen av små saker. Kan gråta till barnfilmer för jag lever mig in i rollernas öden. Jag är väldigt uppmärksam och ser små detaljer som andra missar. Jag har ett väldigt rikt inre liv och uppfattar att många inte har det så. Jag oroar mig lätt. Jag är väldigr empatisk, tar hänsyn till allt och alla fastän jag ibland borde priotera mig själv istället. Kan få lyckorus genom hela kroppen av musik, kan spela om samma tre sekunder ur en låt för att få känna känslan i kroppen igen... Jag märker hur folk mår och även främlingar läser jag enkelt av. Jag överanalysetar och vänder och vrider på saker hur mkt som helst. Vilket tröttar ut mig. Kan säkert hitta fler saker men har begränsad tid att skriva nu :)
  • Ett till maskrosbarn
    uffe 2 skrev 2018-05-19 16:56:41 följande:

    Förstår dig. HSP-personligheten är du född med men för övrigt är vi något som kallas för vuxna barn. Vi växte upp för fort och fick ta för stort ansvar för våra föräldrar. Troligtvis så finns de en del medberoende hos dig åxå men som är förklätt?

    För mig så har jag en psykopatisk mor och en far som är som ett trasigt barn. Deras beteenden och mående har ju passerat vidare till mig som jag jobbat med som fan på sista tiden. Jag är 36 år och välutbildad och har väl gått på en del av samhällets snack om karriär och sånt. För oss så finns de inga pengar, inga utbildningar eller status som kan göra oss hela och fylla tomrummet. Jag har själv alltid haft ångest och inte ens förstått att jag har de utan kört på en då detta har orsakat mycket spänningar i kroppen och inland till och med panikångest. Men jag kan sitta t.ex. på en arbetsintervju med panikångest och ingen märker något, jag tränger undan de bara.


    Ja jag gick också på det där med karriär, hade ett avancerat arbete tidigare men efter en utmattningsdepression valde jag ett mindre ansvarsfullt arbete. Vilket gjort att jag mått bättre. Men du hat helt rätt, vad jag än gör och vad jag än uppnår så försvinner inte ångesten... Det är. Frustrerande.
  • Ett till maskrosbarn
    uffe 2 skrev 2018-05-19 16:59:30 följande:

    Själv har jag också mycket kontrollbehov. Jag har känt mig udda hela mitt liv och saknat all kärlek och bekräftelse man behöver ha som barn för att fungera som vuxen. Ofta så stärker man upp självkänslan med att öka på självförtroende genom massa presteringar och krav på sig själv. Men jag kan säga såhär att om du är villig att jobba med dig själv så kan du få bort allt :)


    Det låter ju som en dröm, att få bort allt. Har du lyckats med det? Och hur isf?
  • Ett till maskrosbarn
    uffe 2 skrev 2018-05-19 17:06:11 följande:

    Förstår de. Jag ska förklara nyckeln som finn till ångesten. För oss så finns de inga vanliga psykologer som kan hjälpa oss för vi ser igenom dom och känner av deras egna olösta problem. Ångest kan man endast bara få när de finns undanträngda känslor som skapa blockeringar i kroppen. Ångest är ett kvitto på att tanken där dom undanträngda känslorna finns är proppfull och att de inte går att lagra mer.


    Har ju gått hos flera olika. Utan att säga för mkt har jag likande utbildning som dem och vet ofta vad de ska säga innan de säger det. Kan deras metoder. Och metoderna är bra, och rationellt förstår jag dem. Men känslomässigt har jag svårt att sluta överanalysera mig själv och söka prestationbaserad bekräftelse...
  • Ett till maskrosbarn
    uffe 2 skrev 2018-05-19 17:27:40 följande:

    De du ska tänka på är att vara dig själv, tro på dig själv och lita på dig själv. Vad alla andra människor tycker är egentligen helt oviktigt för dig och ditt liv. Utan du måste laga dig själv inifrån. Här kommer de vara sorgen och de arbete i den regressiva processen som gör att du kan läka. Men först skulle jag börja göra en lista över situationer som är symboler för dig. Alltså där du hur medveten du än är bara hamnar i dessa barndomskänslor och du känner dig maktlös.


    Jag förstår hur du menar, men jag har så svårt att lita på mig själv, mitt värde och att lita på andra människor. Sätter upp skyddsbarriärer och förväntar mig svek hela tiden, att jag inte är värd andras uppmärksamhet och kärlek. Det är så tröttsamt att känna så.
  • Ett till maskrosbarn
    Ett till maskrosbarn skrev 2018-05-19 20:56:34 följande:

    Jag förstår hur du menar, men jag har så svårt att lita på mig själv, mitt värde och att lita på andra människor. Sätter upp skyddsbarriärer och förväntar mig svek hela tiden, att jag inte är värd andras uppmärksamhet och kärlek. Det är så tröttsamt att känna så.


    Jag känner mig mest maktlös i relationer till andra människor. Samtidigt som jag verkligen INTE känner att ensam är stark.... Jag är så beroende av andra, samtidigt som jag av rädsla tar avstånd från dem.
  • Ett till maskrosbarn
    AnneSophia skrev 2018-05-19 23:18:39 följande:

    Har läst någonstans just om maskrosbarn att de blir experter på att känna in sin omgivning just vid uppväxt med till exempel missbrukande föräldrar. Att barnet då hela tiden försöker läsa av föräldrarna om de har en bra eller dålig dag och barnen dessutom försöker göra föräldrarna glada.

    Iallafall för att känna ett lugn tror jag att man behöver finna ett lugn. Skulle satsa på meditation och liknande om jag var dig. Alltså försöka komma åt dina grundläggande värderingar och vad som är viktigt. Då tror jag att mycket av de krav och förväntningar du känner kommer släppa.


    Ja det där har jag också tänkt på, att man liksom uppfostrats till att vara andra människors till lags... Tack för rådet :)
  • Ett till maskrosbarn

    Länge sen denna tråden var aktiv... Jag har haft ett ganska bra år och har känt mig mer lugn än innan. Svårt att säga vad det berott på egentligen, men har funnit ro i min samborelation tex och har lagt en hel tid på mina hundar.

    Men senaste dagarna har jag återigen haft känslan av att inte duga. Att jag är konstig och udda och inte passar in i livet. Så trött på dessa känslor.

    Blev extra triggad nyligen. Hade en del av familjen på besök och de är... Speciella milt sagt. De har diagnoser som förklarar mycket, men jag märker hur jag blir ledsen och tänker mig att jag är som dem. Liksom inte passar in. Har pratat med psykolog och kuratorer som alla bedyrar att jag inte är som min familj. Men samtidigt känner jag mig behäftad med hur de är. Att när de gör saker som är pinsamma (ja på riktigt) så skäms jag så mycket och tänker att jag inte är värd att älska för att jag är som dem, för att jag är släkt med dem. Det är skithemskt att tänka så men mina familjemedlemmar är väldigt ensamma eftersom ingen orkar med dem och deras problem.

    Hur gör man för att känna att man duger som man är? Och att inte dras ner av skam-och skuldkänslor för ens bakgrund och familj?

Svar på tråden Lyckad utåt- självhat inuti...