Anonym (eee) skrev 2018-02-02 07:35:14 följande:
Vi har skrivit ett testamente (har inga gemensamma barn men varsina barn), där det står att barnen inte får ut något arv förrän båda avlidit (alternativt om man har råd att lösa ut barnet i fråga, så får man givetvis, kan ju vara så att man ändå inte vill bo kvar i det stora huset efter att partnerns dött och får loss pengar). Sedan har jag hört om fall där barn har bestridit ett sådant testamente så jag vet egentligen inte hur säkert det är.
Antar det bästa är att också informera barnen i god tid, om vad som står i testamentet så de är medvetna om det den dagen någon avlider.
Jag har förstått det som om det finns både gemensamma barn och särkullsbarn som man skrivit sånt testamente till så är det för det första upp till särkullsbarnen ifall dom vill vänta på sitt arv, men också att om dom väntar på sitt arv så får dom även ärva från partnern som inte är mamma/pappa till särkullsbarnet. Är det rätt mot de gemensamma barnen att dom ska behöva dela på arv med sitt halvsyskon som har en egen mamma/pappa att ärva från.
Självklart ska barnen ärva från sin förälder men ska dom även ärva efter förälderns partner?
Då ärver ju särkullsbarnen från 3 personer: sin mamma, sin pappa och partnern till mamman/pappan.
Medans gemensamma barn endast ärver efter sina föräldrar.