Kalas- glutenfritt, mjölkproteinfritt,jordnötter och cashewnött fritt kalas = hjälp
Fungerar det med s.k. "ren havre"?
För då hade jag gjort denna:
Portioner: 1 kaka, fyrkantig form (ca 23 x 23 cm) eller rund form (23-26 cm diameter)
Tid: max 45 min
600 g kokta svarta bönor (blötläggs i 24 timmar före kokning, låt svalna före bakning eller köp färdigkokta)
05,-0,75 dl olja tex ekologisk rapsolja, kokosolja eller annan olja.
0,75-1 dl vatten (eller annan vätska tex juice eller kallt kaffe)
1/2 dl sirap (valfri sort) eller annan sötning tex socker, finrivet moget päron, mosad mogen banan, blötlagda mixade russin/plommon eller liknande
1,5 dl havregryn (använd "ren havre" eller glutenfri mix om det ska vara glutenfritt)
0,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
Smaksättning om man vill tex lakritspulver, vaniljpulver, finrivet apelsinskal.
Kokosflingor + lite olja - för att bröa formen
Frysta hallon/valfria bär, om man vill.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa bönorna med oljan och vattnet till en slät smet.
2. Häll ner resten av ingredienserna. Mixa igen. Smaka av! Lägg till mer smaksättning, socker/sirap och/eller lite salt.
3. Pensla en form med olja, och strö med lite kokosflingor, om du vill.
4. Klicka ut smeten i formen, platta till, strö över kokos om du vill, lägga på hallon/bär om man vill ha bär på och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Det går inte att känna ifall kakan är klar, men 15 min räcker.