Inlägg från: Thereisthat |Visa alla inlägg
  • Thereisthat

    Vem anser du vara Sveriges bästa statsminister genom tiderna?

    Som en liten uppladdning inför valet 2018 så tänkte jag att vi här kunde ha en omröstning om vem ni anser vara Sveriges bästa statsminister genom tiderna. Alla dessa herrar som innehaft ämbetet har på ett eller annat sätt varit väldigt bra tycker jag, men man har ju alltid någon favorit.

    För att förenkla har jag i den här omröstningen enbart valt att ha statsministrar efter år 1900 och som totalt varit på sin post i över 4 år, vilket utesluter t.ex. Carl-Gustaf Ekman och Ola Ullsten. Jag har också valt att använda senare partibeteckningar på vissa av statsministrarna, t.ex. Arvid Lindman som tillhörde Allmänna Valmansförbundet men som senare skulle bli Moderaterna.

    Tycker någon att en kandidat som inte finns med i omröstningen är den bästa statsministern Sverige har haft så röstar ni på "annan" och skriver namnet i ett inlägg och motiverar varför.

    Hit me!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vem anser du vara Sveriges bästa statsminister genom tiderna?
  • Thereisthat
    Anonym (hatarsossar) skrev 2017-12-25 17:19:41 följande:

    Kan inte ta en tråd seriöst där Löfven ens finns som ett alternativ,det saknar verklighetsförankring 


    Okej, men nu är det ju så att Stefan Löfven faktiskt är en av Sveriges statsministrar och att utesluta honom enbart p.g.a. vad DU tycker känns nog mindre seriöst än att ha med honom...
  • Thereisthat
    Anonym (hatarsossar) skrev 2017-12-25 17:38:28 följande:

    Nej,minoritetsregering som inte en majoritet stödjer.Tvärt om så är många väldigt arga över DÖ, stor anledningen varför batra tvingades att avgå och nu har Ulf Kristersson  sagt att vi ska ta bort den maktgalna diktatorn 2018

    Jag är demokrat statsminister röstar man fram om, Löfven är en fascist och en diktator och lika mycket demokrat som NSDAP, så hans titel borde vara diktator eller furher för det är vad han är inte en statsminister


    Okej, men varken Karl Staaff eller Arvid Lindman röstades fram av en majoritet av befolkningen då valen inte var allmänna för alla då dessa herrar var statsministrar (kvinnor exkluderades fram till 1921). De bildade därför egna regeringar utan fullständig hänsyn till majoritetsprincipen de också. Jag hör inte dig klaga på det... Varför?
  • Thereisthat
    Anonym (dr carl) skrev 2017-12-25 23:48:24 följande:

    Löfvén är ju inte framröstad av folket. Det är Alliansen som tillsatt honom mot sina egna väljares vilja. En våldtäkt på demokratin helt enkelt.


    Som jag skrev i ett annat inlägg: varken Arvid Lindman, Karl Staaff eller ens Thorbjörn Fälldins tredje regering hade ett totalt folkligt stöd (Fälldins tredje regering tillsattes efter att Socialdemokraterna lagt ner sina röster). Så med det argumentet saknade vi alltså en svensk statsminister i oktober 1981 vid U 137, och det var ingen statsminister som sa de bevingade orden "Håll gränsen!" Det är egentligen bara ett exempel på när en statsminister styrt med minoritetsregering... Faktum är att vi skulle kunna gå så långt som att säga att Sverige aldrig haft en äkta statsminister sedan 1968 när Erlander och Socialdemokraterna fick egen majoritet i Riksdagen... Låter det vettigt?

    Helt ärligt, det argumentet håller inte för att frånta en person sin titel som statsminister. Man kan tycka vad man vill om Stefan Löfven och Socialdemokraterna, men att han har titeln statsminister är väl inte en fråga om att tycka? Det är ingen åsikt att vår statsminister heter Stefan Löfven utan det är fakta.
  • Thereisthat
    Jartho skrev 2017-12-25 22:42:15 följande:

    Håller med den som skrev först, Löfven är inte en statsminister utan han han motarbetar demokratin och visar tydliga tecken på att ha megalomani


    Men om vi säger att det är som du säger att Stefan Löfven i praktiken inte är demokrat, vad gör det för skillnad? Finns det någonting i regeringsformen som säger att en statsminister måste vara demokrat eller att hens parti måste vara framröstad av en majoritet? I så fall har vi inte haft en enda statsminister sedan vi gick från tvåkammarriksdag till enkammarriksdag... Vad ska vi egentligen med titeln statsminister till om nu ingen person innehaft den sedan Erlander?
  • Thereisthat
    Anonym (dr carl) skrev 2017-12-26 11:41:06 följande:

    All makt utgår från folket. Det är väl tanken?

    Löfvén är idag vald av Allians-partier, vilket får anses mycket märkligt.


    Nej, när statsministerämbetet kom år 1876 (vilket var en slags sammanslagning av titlarna "justitiestatsminister" och "utrikesstatsminister") hade vi inte ens Riksdagsval i Sverige utan statsministern röstades fram av första kammaren (vilket röstades fram av landstingen) och inte av folket. Likt förbannat hade Louis De Geer ämbetet statsminister!

    Lyssna, att kritisera Sveriges statsminister idag är helt okej! Men att ifrågasätta huruvida han är statsminister eller inte är ärligt talat otroligt löjligt eftersom att han faktiskt HAR titeln! Så oavsett vad man tycker om honom så är han fortfarande statsminister!
  • Thereisthat
    FDFMGA skrev 2017-12-27 11:33:03 följande:

    Men Ola Ullsten då - ständigt denna diskriminering av folkpartister


    Nej men jag sa att de som finns att välja mellan är alla efter år 1900 som suttit i minst fyra år. Ullsten satt inte ens ett år och tillhör därför kategorin "Annan". Men vi har ju en Folkpartistisk statsminister med, nämligen Karl Staaff som jag tycker är den mest klassiska Liberala politikern vi någonsin haft i det här landet. Han är Liberalernas motsvarighet till Sossarnas Hjalmar Branting och Centerpartiets Thorbjörn Fälldin och en stor politiker vi har att tacka för otroligt mycket!

    En rättelse är dock att jag inte har med C.G Ekman och istället har med Karl Staaff. C.G Ekman satt över 4 år medan Staaff inte kom upp till 4 år totalt. Slarvfel! :(
  • Thereisthat

    Får jag bara påminna om att den här tråden handlar om vem DU anser vara Sveriges bästa statsminister genom tiderna. Inte hur dagens regeringsbildning skötts, det är en annan diskussion.

    En sak jag noterat är att ingen av de hittills som röstat valt varken Arvid Lindman eller "annan" där klassiker som Themptander, De Geer och C.G Ekman ingår. Det gör mig lite besviken att dessa är så bortglömda trots de ovärderliga insatser de gjorde för svensk demokrati och/eller ekonomi (Themptander i Tullfrågan på 1880-talet, De Geer i respressentationsfrågan, Ekman under depressionen, m.m).

  • Thereisthat
    FDFMGA skrev 2017-12-27 13:31:14 följande:

    Ber om ursäkt för att jag läste slarvigt.

    Ola Ullsten platsar nog annars som given etta i tävlingen om Sveriges mest anonyma statsminister.


    Det är egentligen rätt konstigt att han är så anonym som han är. För om vi förbiser att han är Sveriges just nu äldst levande statsminister så var han den statsminister som lett Sverige med den minsta minoritetsregeringen genom tiderna. Han var dessutom statsminister under en väldigt turbulent tid... Fälldin hade avgått från posten p.g.a. kärnkraftsfrågan, borgerligheten visade sig långt mer splittrade än de gav sken av i valet 76, Sverige var i en process där industrier automatiserades och arbetslösheten blev ett problem... Även inom Folkpartiet var det turbulent. Per Ahlmark hade avsagt sig rollen som partiledare och ersatts av den kontroversiella Ullsten, och nästan direkt efter fick han ta över rollen som statsminister.

    Så även om ämbetsperioden var kortvarig så var det en väldigt intensiv period för Borgerligheten... Å andra sidan är Fälldin bortglömd bland en alldeles för stor massa av befolkningen.
  • Thereisthat
    FDFMGA skrev 2017-12-27 22:34:22 följande:

    Ja, det är kanske lite märkligt att Fälldin är så bortglömd. Det var ju under honom som de borgerliga partierna lyckades bryta ett 40-årigt socialdemokratiskt regeringsinnehav - fast å andra sidan är det 40 år sedan detta hände.

    Men din frågeställning är hopplöst svår att besvara. Löfven och Persson är/var skickliga på att utnyttja motståndarnas svagheter, Palme en lysande talare, älskad av anhängare (mina föräldrar närmast avgudade honom)men avskydd av motståndare, Reinfeldt utstrålade kompetens och Ingvar Carlsson var förmodligen den ärligaste statsminister vi haft.


    Jo jag är medveten om att min frågeställning är problematisk av flera skäl. Definitionen av vem som varit "bäst" är svår och mynnar ofta ut i subjektiva åsikter mer är objektiva. Men det är ändå en intressant diskussion och något jag tycker kan ge en hum om vilken typ av politiker vi idag uppskattar mest.

    Ska väl också erkänna att mitt val föll på Fälldin eftersom att jag är centerpartist. Men jag tycker att hans karisma och lugn utstrålade hela hans politik och jag tycker att det är skickligt att styra ett land med en splittrad regering liksom det Fälldin gjorde. Men däremot vet jag inte om jag skulle valt Fälldin om jag var något annat än Grön...

    Så jag vet, frågeställningen är diffus. Men låt oss ändå se vart den leder :)
Svar på tråden Vem anser du vara Sveriges bästa statsminister genom tiderna?