Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Vilka åsikter är obligatoriska för en feminist?

    poppa01 skrev 2017-12-17 20:16:49 följande:

    - att bara vita män och kristna kan vara rasister, homofober och misogyna.
    - att kristendomen är den enda religionen som är homofobisk, misogyn och våldsam.
    - att vita män är de enda som haft slavar
    - att vita män och kristna inte är och aldrig varit förtryckta eller upplevt rasismen
    - att det är vita mäns fel att icke-vita våldtar
    - att alla vita män är dåliga personer
    - att vita män måste försvinna, detta ska ske via massinvandring vilket tillslut kommer leda till att vita blir en liten minoritet och slutligen efter hundratals år försvinner.
    - att vita män styr hela världen, alla länder, alla städer, alla rika är vita män.
    - att vita män har kvinnoförtryck, rasismen, homofobi i blodet/dna-et

    och en massa annat.


    Ingetdera.

    Det räcker med att reflekterar över Sverigedemokraternas politik samt åsikter och sedan inse att de är särartsfeminister, för att komma fram till det.

    Feminism är en social rörelse för jämställdhet. Någonting mer har inte de olika feministiska ideologerna gemensamt i stort.
  • Digestive
    Palestrina skrev 2017-12-19 12:29:54 följande:
    Men tycker man att samhället redan är jämställt finns det ingen riktig poäng med att kalla sig feminist.
    Nu är det inte direkt aktuellt i Sverige - då folkoppositionen inte gör något politiskt motstånd överhuvudtaget, även om ~75% av befolkningen tar avstånd från feminism - men den feministiska politiken kan givetvis förändras till någonting som man inte anser är representativt för jämställdhet, och då bör man naturligtvis stå upp för sina feministiska värderingar.

    Regeringen kommer exempelvis från och med nästa år att centrera hela jämställdhetsarbetet kring en särskild myndighet, Jämställdhetsmyndigheten, från att tidigare ha funnits väletablerat inom universitetsvärlden. Det vill säga allt längre bort från folket och vi får allt mer av en självvald elit, som sköter jämställdhetsarbetet efter egna nycker. Rimmar det väl med dina åsikter?

    Vänsterpartiet har länge försökt att införa kvotering i hela kultursektorn och utifrån etnicitet, kön och åsikter (ja, du läste rätt) och voteringarna vacklar soppas att det räcker med rätt/fel dag för att gå igenom. Är det någonting som upprör dina åsikter?

    Feminism handlar även om att slå vakt om det som man värderar och vill ha.
  • Digestive
    Palestrina skrev 2017-12-20 00:35:52 följande:
    Jag förstår inte på vilket sätt ditt inlägg är ett svar på mitt. Det verkar som att du läser in väldigt mycket mer i det än vad som står där.
    Det jag menade var att det alltid finns en poäng med att kalla sig för feminist, vilken sorts feminist man än må vara.
  • Digestive
    Palestrina skrev 2017-12-20 00:56:15 följande:
    Jag tycker att det måste finnas en minsta gemensam nämnare för begreppet, annars blir det helt betydelselöst. Tycker man att samhället redan är jämställt gör man inte en feministisk analys. Bortsett från det får du givetvis vara vilken sorts feminist du vill, och kalla dig själv feminist. Men att bara tycka att jämställdhet är generellt bra är inte per definition en feministisk åsikt utan bara en vanlig åsikt.
    Både Svenska Akademien och Nationalencyklopedin definierar begreppet "Feminism" som "En social rörelse för jämställdhet.". Det är den minsta gemensamma nämnaren.

    Jag skulle vilja säga att det behövs något slags mål för att åsikten ska kunna klassas som feministisk, om så enbart att behålla ordningen som den är (om man då anser att den ordningen är jämställd).

    Håller med om att en sådan åsikt - att jämställdhet generellt är bra - inte direkt kan klassas som feministisk men börjar man gå lite djupare, som att beskriva vilken jämställd ordning som är bra (med allt ifrån en 50/50-uppdelning, en likadan samhällsstatus mellan det "manliga" och "kvinnliga" eller blott likadana rättigheter/skyldigheter) så övergår åsikten till en feministisk sådan (då ett mål har blivit beskrivet).

    De feministiska ideologierna kretsar ju kring hur man förhåller sig till begreppet "Jämställdhet" - vad man anser är det jämställda tillståndet. Målet. Varför det inte alls är otänkbart att dra en sådan gräns, för är man väl inne på målet för jämställdhet så befinner man sig redan inom det ideologiska ramverket för feminism.

    Något sådant kanske.
Svar på tråden Vilka åsikter är obligatoriska för en feminist?