Sola solarium?
en foton är en foton
Olika fotoner har olika energiinnehåll och påverkar oss därför olika. Vissa åker rätt igenom kroppen utan att göra något alls, andra orsakar akuta skador, åter andra orsakar mutationer som så småningom ger upphov till cancer. Röntgenstrålning, mikrovågor, synligt ljus, UV-ljus och radiovågor, exempelvis, består alla av fotoner.
Att solarier, till skillnad från den riktiga solen, inte skulle ha någon hälsoeffekt avfärdar han som en ren myt.
Det gör jag också. Solarier har många hälsoeffekter: de förstör hudens elastin, orsakar inflammation och leder till hudcancer, bland annat.
Det är en allmän uppfattning att det inte bildas något D-vitamin när man solar i solarium...D-vitaminrör ger strålning i det område som producerar D-vitamin, det vill säga 295-315 nm.
Precis, använder man rör med UVB-strålning så kommer huden att producera d-vitamin. Anledningen till att dessa rör inte används i de flesta solarier är att de ökar risken för hudcancer mer än solarier med bara UVA-strålning. Ät ett par bitar lax i veckan så slipper du både hudcancer och d-vitaminbrist
Att UV-ljus står för mer än 80 % av vår D-vitamin produktion är numera allmänt känt men nu visar en ny studie att UV-ljuset också har en stor positiv effekt på vår allmänna hälsa. Främst påverkar det vårt immunförsvar och skyddar oss mot olika infektionssjukdomar.
UV-ljus ökar aktiviteten hos det icke-specifika immunförsvaret och minskar aktiviteten hos det specifika immunförsvaret. Därigenom skyddar det mot vissa infektioner samtidigt som det ökar risken för andra. Det är också en effektiv behandling av vissa autoimmuna sjukdomar som psoriasis samtidigt som det ökar risken för andra, tex SLE.
Ja, risken för hudcancer uppstår då man bränner sig i solen, och har man byggt upp ett naturligt skydd som man håller året om genom att vistas utomhus så minskar risken att bränna sig och därmed minskar också risken för hudcancer. Här i Sverige går det dock inte att göra så eftersom dagsljuset här uppe enbart innehåller UVB-ljus från mars till september. Här får man istället bygga upp ett skydd försiktigt varje vår utan att bli röd, eller skydda sig med kläder och skugga, om man vill minska risken för cancer.