Inlägg från: Elderberry |Visa alla inlägg
  • Elderberry

    Recept med dessa ingredienser till hands, hjälp!

    Ja, jag vet, jag är fantasilös och behöver hjälp. 
    Dessa nedanstående ingredienser/råvaror är vad jag brukar ha hemma/känner mig bekväm med att använda. Om ni hade dessa ingredienser (och vatten, såklart), vad hade ni lagat för mat? Skriv upp vilka ingredienser ni hade använt och gärna hur ni hade lagat till rätten. Om det är någon ingrediens som ni tycker att jag saknar och absolut borde införskaffa så får ni gärna säga det!
    Alla typer av rätter är välkomna! Tack på förhand :)

    Ris, quinoa, bovete, havregryn/mathavre.
    Potatis, sötpotatis, morot, palsternacka, persiljerot, majrova, rödbeta, rädisa, jordärtskocka.

    Svarta och vita bönor, mungbönor (brukar grodda dem), kikärtor, gröna ärtor, röda linser, puylinser, belugalinser.

    Paprika, zucchini, gurka, tomat, vitkål/rödkål/grönkål, broccoli, rucola, avokado, spenat.
    Vitlök, rödlök, gullök, purjolök.

    Äpple, apelsin, citron, lime, banan.
    Valnötter, mandlar, solrosfrön, sesamfrön, chiafrön.
    Champinjoner (färska), kantareller (torkade).

    Kryddor och annat:
    Salt, svart- och vitpeppar, curry, gurkmeja, kardemumma, spiskummin, cayennepeppar, timjan, oregano, rosmarin, basilika, koriander.
    Ingefära, pepparrot, chili, oliv- och rapsolja, tahini, vitvinsvinäger, äppelcidervinäger, kinesisk/japansk soja, krossade tomater, crème fraîche, gräddfil, grädde, tomatpuré, majonäs, dijonsenap, grönsaksbuljong, vetemjöl, jäst.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-11-30 17:27
    Förtydligande: jag äter vegetarisk kost, kött kommer alltså inte att inhandlas. Låt detta inte avskräcka! Många recept där kött vanligen ingår är ofta goda även utan köttet, jag behöver all inspiration jag kan få :)

  • Svar på tråden Recept med dessa ingredienser till hands, hjälp!
  • Elderberry

    Tack för tipsen! :) "Köttfärssås" och en röra man kan ha till tortillachips lär definitivt ha användning!
    Alla recept jag hittar på nätet för "hemmagjorda" tortillachips har hittills visat sig vara att dela upp vanliga köpta tortilla, vilket är lite märkligt. Det är ju något jag skulle kunna köpa, men jag tror jag kollar vidare efter recept på det. Om inget annat så får jag väl göra brödet först och sedan tortillachips av dom!

    Jag kommer inte att handla in kött, men om det är till någon tröst så kan jag säga att jag var precis lika fantasilös när jag hade kött hemma!

  • Elderberry

    Anledningen till att jag inte har pasta är för att det har varit min ultimata lat-mat. Pasta + ketchup och jag kunde klara mig. Har fått för mig att jag ska försöka leva utan pasta för att pusha mig själv till andra rätter, men jag antar att lasangeplattor går bra att köpa då och då!

  • Elderberry
    98Emelie98 skrev 2017-11-29 17:34:29 följande:
    Det är svårare att äta lasagneplattor och ketchup kanske haha.
    Men det är lätt att slänga ihop en lasagne, går ju snabbt och sköter sig själv i ugnen.
    Absolut Det var längesedan jag hade lasange, kanske borde laga det till helgen
  • Elderberry
    Tilja skrev 2017-11-29 19:10:52 följande:
    Vegetariska tacos =)

    Lägg tortillachips i tacoskal och hyvla ost över och sen in med dem i ugnen tills osten smält och bubblar lite. Sen brukar jag ta i ketchup, men man kan ta tacosås eller ingen sås om man föredrar det. Och sen slänger man i de grönsaker etc man gillar, t.ex. champinjoner, gurka, tomater, paprika, oliver osv.

    Förslag 2: Champinjonsoppa med scones
    Tack för tipset! Du introducerar dock några saker som jag inte kommer att ha hemma, så som ost, ketchup, tacosås och tacoskal. Det kanske går att göra egna tortillachips som jag diskuterade med någon annan förut, men resten är jag osäker på om jag skulle försöka göra :)
  • Elderberry
    Tilja skrev 2017-11-29 19:10:52 följande:
    Vegetariska tacos =)

    Lägg tortillachips i tacoskal och hyvla ost över och sen in med dem i ugnen tills osten smält och bubblar lite. Sen brukar jag ta i ketchup, men man kan ta tacosås eller ingen sås om man föredrar det. Och sen slänger man i de grönsaker etc man gillar, t.ex. champinjoner, gurka, tomater, paprika, oliver osv.

    Förslag 2: Champinjonsoppa med scones
    Råkade skicka lite tidigt med föregående inlägg, angående förslag två, hur brukar du göra champinjonsoppa? :)
  • Elderberry
    optimist63 skrev 2017-11-30 12:18:38 följande:
    Köp till lite högrev samt chili! Gör sedan en chiligryta med flera olika bönor i, servera med ris!
    Chili har jag hemma!
    Hur brukar du göra en chiligryta? :) Jag kommer inte att köpa hem kött, men det andra lät intressant!
  • Elderberry
    Rymdmoln skrev 2017-11-30 13:17:40 följande:
    Mmm och jordärtskockssoppa! Brukar ha jordärtskockor och lite potatis, schalottenlök eller gul lök, lite vitlök och sen persilja på slutet. Har i grönsaksbuljong och lite havregrädde också. Och citron/någon annan sur komponent som t ex lite vit balsamvinäger
    Oj, tack för alla dina tips! Chiligrytan och allt det andra låter jättegott :)

    Jordärtskockssoppa var länge sedan jag hade, och fylld paprika/zucchini har jag nog bara ätit hos andra, så det kanske är dags att prova det själv!
  • Elderberry
    optimist63 skrev 2017-11-30 13:31:46 följande:
    Tja, då blir det ju ingen chiligryta....
    Är du vegetarian eller något?
    Kanske ingen traditionell chiligryta, men det Rymdmoln delade med sig av lät trevligt :)

    Ja, jag är vegetarian.
  • Elderberry
    Rymdmoln skrev 2017-11-30 13:52:35 följande:
    Ja, just fylld paprika/zucchini tycker jag är en såndär rätt man kanske inte äter jätteofta, men det är gott ibland! :)

    Vad gillar du för mat mest? Grytor, sallader, soppa?

    Morotssoppa är gott med lite koriander i :)

    Annars baserat på vad du gillar för råvaror är ju thai eller viatnamesisk mat perfekt, gillar du glasnudlar?

    Haha är lite hungrig just nu, sorry för spam av tråden :)
    Jag är bara tacksam för all inspiration! Det är något jag verkligen behöver. Nudlar hade jag helt glömt bort att skriva upp! Jag brukade ha det hemma förut, men nu var det ett tag sedan. Jag är väldigt svag för östasiatisk mat (kanske en lite väl vag benämning, men det jag har provat från länder som kina, vietnam, filippinerna har jag verkligen tyckt om).

    Pga lathet brukar jag mest köra sallader hemma, eftersom det inte kräver speciellt mycket fix eller kreativitet, iaf inte för de sallader jag brukar göra, men recept på grytor och soppor är absolut välkomna!
  • Elderberry
    Rymdmoln skrev 2017-11-30 14:03:47 följande:
    Indisk alo ghobi (osäker på namn). Det är en gryta med potatis och blomkål. Här är ett recept jag har som grundrecept (men ökar alltid alla kryddor haha): www.coop.se/recept--mat/recept/a/aloo-gobi-in.../

    Brukar skippa sockret dock och lägga till senapsfrön som man steker i början tillsammans med kryddorna. Blir väldigt gott.
    Tack för tipset :) senapsfrön är inget jag brukar ha hemma, men det kanske passar i många recept?
    Rymdmoln skrev 2017-11-30 14:05:42 följande:
    Okej jag förstår! Samma här faktiskt. Försöker rycka upp mig lite nu dock och göra storkok haha.
    Storkok, var nog månader sedan jag gjorde det!
  • Elderberry
    Rymdmoln skrev 2017-11-30 14:37:13 följande:
    Nja :) inte något jag kommer på hehe, så det är nog lika bra att skippa det om du inte ofta lagar indiskt :)
    Det är ändå bara en liten detalj, i det stora hela blir det lika gott utan ändå :)
    Ah, okej, då skippar jag nog dom :)
  • Elderberry
    SupersurasunkSara skrev 2017-11-30 15:27:53 följande:
    Äter du ägg? Isf stek ägg och dela i bitar, stek lök och blandade grönsaker. Koka ris och blanda ihop allt sen. 
    Gott med sötsur sås till. Säkert gott utan ägg också smile1.gif  

    Champinjonerna kan du blanda med olja, persilja och vitlök i en burk, blir supergott tillbehör till det mesta. 

    Garam masala är gott till grönsaker. Så den kryddan föreslår jag att du köper. 

    Annars gör jag ibland soppa på paprika, morötter och lök som får koka tillsammans med lite peppar, spiskummin, lite curry och ev grönsaksbuljong. Sedan mixar jag det och spär med vatten om det behövs. Vill jag lyxa har jag i kokosgrädde. 
    Ibland äter jag det istället som en sås till potatis, pasta, ris eller vad som helst. 

    Kikärtor brukar jag göra gryta på med lök, paprika, morötter, grönsaksbuljong, curry, ingefära och kokosgrädde. 

    Gott tillbehör får man också om man skivar konserverad persika (egen eller köpt) och river i ingefära i spadet, sedan blandar man. 

    Krossade eller passerade tomater, grönsaksbuljong eller kryddor man gillar, olika grönsaker som får koka med i blir gott till ris, bulgur eller vad som helst. 

    Potatis och purjolökssoppa är ju en klassiker, 
    Tack för alla tips! kommer bli mycket som jag får prova på framöver. Tror aldrig att jag har haft Garam masala hemma, men om det är gott till grönsaker borde jag nog ta en närmare titt på det ;)
  • Elderberry
    SupersurasunkSara skrev 2017-11-30 16:04:33 följande:
    Varsågod, Det är gott till kött också men det äter ju inte du så smile1.gif Den innehåller bla spiskummin och kardemumma. Gillar du indisk mat så gillar du nog den. 
    Låter bra :) kryddor kan man ju nästan inte ha för många av!
  • Elderberry
    sharatec skrev 2017-11-30 17:13:23 följande:
    Bara ett tips, TS: jag tyckte att det var ganska uppenbart, men om du nu är vegetarian tror jag att det kan vara smart att lägga till det i startinlägget. Det känns som att du kommer få färre råd som du inte har någon riktig nytta av om folk vet det.

    Har för övrigt tyvärr inga bra tips, jag är för mycket köttätare, men läser tråden med intresse!
    Jag tror att jag antog att folk skulle utgå ifrån det jag skrivit upp, då jag uttryckligen bad om det, men det kanske inte var så uppenbart, att kött läggs till som något "jag absolut borde ha hemma".
    Jag skulle kunna lägga till det som en liten kommentar, men jag vill inte att människor som äter kött normalt sätt avskräcks, alla som kan recept på maträtter, tillbehör, såser osv som är utan kött och helst utan ägg (jag inte har varit speciellt aktiv i att hitta ett alternativ till ägg än) får jätte-jättegärna dela med sig!
  • Elderberry
    annabellelee skrev 2017-11-30 18:17:51 följande:
    Ratatouille är en klassiker. Här är en variant:
    www.ica.se/recept/ratatouille-grundrecept-720.../

    Gillar också daal, eftersom jag älskar linser:
    zeinaskitchen.se/daal-med-roda-linser/

    Gillar morotsbiffar:
    gronareliv.wordpress.com/tag/veganska-morotsb.../
    Och rödbetsbiffar:
    tareqtaylor.com/2014/12/kikarts-o-rodbetsbiff.../

    Speciellt rödbetsbiffar är jättegott!

    Man kan variera tillbehören till biffarna. Jag brukar ha kokt blomkål och creme Fraiche- sås, men jag antar att du inte äter mjölk. Man kan också äta dem som borgare med bröd och grönsaker.
    Det finns helt okej vegetariska alternativ till creme fraiche, och det brukar jag ha hemma :) Hur brukar du göra creme fraiche-såsen?
    Tack för tipsen! Ska kolla upp recepten.
  • Elderberry
    annabellelee skrev 2017-11-30 19:21:22 följande:
    Creme Fraiche- såser är lätta att variera. Att den är syrlig blir gott till det söta i morötter eller rödbetorna. Tex kan man pressa en vitlöksklyfta i och krydda med salt och peppar.

    Eller någon matsked tomatpuré, en tsk socker, ett par tsk torkad basilika, salt och peppar. Ev någon tsk vinäger.
    Tack för tipsen! jag får testa lite olika varianter :)
Svar på tråden Recept med dessa ingredienser till hands, hjälp!