Falukorv bra?
Tja, personligen är jag inget fan av falukorv, men kan ju ge mig på en liten analys av innehållet, i alla fall....
Här är innehållsförtäckningen för Scans vanliga falukorv, med kommentarer från mig:
Ingredienser:
Svenskt gris- och nötkött (58%), Rätt låg kötthalt. högre kötthalt är bättre, men man måste komma ihåg att det heller inte bör vara hur mycket kött som hellst. en god, bra korv har ca 65-85% kött.
vatten, Inte mycket att orda om. Allt innehåller vatten. Frågan är väl dock hur mycket, Förmodligen ganska mycket, eftersom det står som nr 2 i listan.
fett från gris, Inte heller så mycket att orda om. Utan späck, ingen korv.
potatismjöl, salt, lök, kryddor, kryddextrakt (cayenne, muskot), Igen, helt vanliga, naturliga ingredienser som gör en korv.
antioxidationsmedel E300, askorbinsyra, dcs C-vitamin. Bra grej att ha i korv, på intet sätt farligt. Framgår inte om det är syntetiskt, men det spelar förmodligen ingen större roll
konserveringsmedel E250, Natriumnitrit. Omdiskuterat. Vissa djurförsök har påvisat cancerrisk, men så vitt jag vet är ingenting fastställt, så försiktighetsprincipen gäller.
rökarom. Fetthalt 23%. Inget konstigt.
Vad gäller näringsvärdet så är det få kolhydrater och ganska mycket fett. Den stora grejen där är väl saltet, 1,9 gram salt per 100 g korv. Det är en tredjedel av WHOs rekommenderade saltgräns per dag.
Vi tittar vidare på scans andra falukorvar.....
Falukorv Rapsgris:
INGREDIENSER: Svenskt rapsgris- och nötkött (68%), vatten, potatismjöl, salt, lök, kryddor, kryddextrakt (bl.a. muskot och cayennepeppar), druvsocker, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom. Fetthalt: 19%.
eftersom det är exakt samma infredienser så väljer jag att inte kommentera var för sig. Enda skillnaden är druvsockret, vilket jag undrar gör där. Onödigt tillägg. Kötthalten är högre, vilket enligt mig är bättre. Fetthalten är lägre, kolhydratshalten är lite högre och det är mer protein (så klart. mer kött = mer protein). Det är 2 gram salt i den här korven per 100 g.
Deli Jägarfalukorv:
INGREDIENSER: Svenskt nöt- och griskött (60%), vatten, fett från gris, potatismjöl, salt, druvsocker, kryddor, kryddextrakt (bl. a. cayennepeppar, muskot), lök, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom framställd av lönn och ek. FETTHALT: 22%.
Ok, så lite mindre kött och lite mer fett än Rapsgris-varianten, men fortfarande mer kött än originalet, druvsocker igen och vi får veta vad rökaromen kommer av. Inget som skriker "jägare" eller "deli" till mig, direkt. Även denna har salt på 1.9 gram/100 g.
Deli Falukorv:
INGREDIENSER: Svenskt gris- och nötkött (68%), vatten, potatismjöl, fett från gris, druvsocker, salt, lök, kryddor, kryddextrakt(bl.a. cayennepeppar, muskotnöt), antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom framställd av lönn och ek. FETTHALT: 20%.
Inget nytt under kjolen. Det här är i princip rapsfriskorven, fast de har skrivt ut var rökaromen kommer ifrån, och det är aningens mer fett i.
Ekologisk Falukorv:
Ingredienser: Svenskt gris- och nötkött (62%)*, vatten, fett från gris*, potatismjöl*, salt, kryddor* (muskotnöt), lök*, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, FETTHALT:21%,
Ok, så skillanden är att den är ekologisk OBS INTE KRAVMÄRKT. Det ärfortfarande E250 i, vilket gör att den diskvalificeras från Krav-märkningen. Annars är det inte så mycket att tillägga, vilket inte är förvånande, eftersom falukorv är ursprungsskyddat och man inte får variera den alltför mycket.
Så, är falukorv nyttigt? Nja, inte direkt. Men inte heller direkt onyttigt. När vi diskuterar sånt här har vi ofta samma problem som när vi diskuterar vacciner - ingen fattar vad "dos" betyder för något. Man ska självklart inte överäta någonting, men ingenting i falukorven är farligt i normala mängder.