Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Mycket har skrivits i tråden som kan vara relevant om dagens svenska skola jämfört med tidigare svensk skola och skolan i övriga Europa.

    Ytterligare en variabel som kan ha haft betydelse för hur svensk skola blivit sämre är hur man som elev arbetar i skolan och inhämtar kunskap.
    Man gick från katederundervisningen till elevinflytande, grupp- och projektarbeten mm, egen inhämtning av kunskaper, lägre faktakunskapskrav mm.
    Detta passar inte alla elever. Visa behöver mer struktur och inte mer ansvar.

  • Tom Araya
    ENKLASTE FÖRKLARINGEN TILL PISA-TAPPET ÄR DEN BÄSTA

    MARS 22, 2024
    Mattias Lundbäck

    ...

    I dag går ungefär 20 procent av svenska elever i en fristående grundskola, en så kallad friskola. Skillnaderna mellan kommunala skolor och friskolor ? om man tar hänsyn till elevernas bakgrund ? är dock relativt små.  


    Man kan naturligtvis även tänka sig att valfriheten i sig försämrat kvaliteten i grundskolan och lett till försämrade svenska resultat i PISA. Men det är oklart hur mekanismerna i så fall ser ut. Konkurrens brukar ju i andra sektorer snarare förknippas med drivkrafter för kvalitetsutveckling och större brukarfokus. 

    ...

    Det troliga är att bristande integration, dålig lärarutbildning och ordningsproblem förklarar nedgången. Lösningen på problemet är därmed att arbeta med att förbättra dessa faktorer så att eleverna lär sig mer. 

    ...


    Enklaste förklaringen till PISA-tappet är den bästa - Skattenytta
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2023-10-26 23:06:33 följande:

    Kunskapsskolan har växt sig stark pga. att partier som SD, M, KD och L inte har velat begränsa Kunskapsskolans möjligheter att plocka ut vinster från sina skolor (pengar som var tänkt att användas för undervisning). Nu används vinsterna för att bygga upp islamistiska och könsseparerade skolor i mellanöstern..

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/eJL5wl/har-hyllar-saab-sponsrade-skolan-saudiska-diktatorn


    På vilket sätt har S, C och MP verkat för motsatsen?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-04-13 16:04:10 följande:
    S, MP och V har lagt förslag i riksdagen för att begränsa vinster i skolan och har lagt förslag på att offentlighetsprincipen även ska gälla friskolor (skulle göra det enklare att avslöja när privata aktörer tömmer skolor på resurser). Alla sådana förslag har röstats ner av SD, M, KD och L.
    Har du några exempel?
  • Tom Araya
    Tack för klargörande.
    Föga förvånande att högern genomdrivit detta.

    Men man kan även konstatera att...

    -C röstar som övrig höger/mitten.

    -Frånvaro på vänstersidan gör att man förlorar ca 20% av rösterna, vilket är en betydande förlust då högerns NEJ får 169 röster och vänsterns JA fick 139 röster, även om det här inte avgjorde.

    -S och MP i hög grad ändå verkar för privatiseringar.
    Utförsäljningshysterin hotar demokratin | Dagens Arena
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-04-14 11:54:45 följande:
    Ditt sista påstående har ingen relevans i denna tråd som handlar om skolan. Du länkar till en insändare som är undertecknad Vänsterpartiet och handlar inte om skolan utan om utförsäljning av kommunal mark (vilket kan bidra till ökat bostadsbyggande) och att Norrköping tillåter privat hemtjänst (vid sidan om den kommunala hemtjänsten).  Vad är felet med att sälja ut kommunal mark om det ger fler lägenheter? Vad är felet med att erbjuda valfrihet gällande hemtjänsten (kommunal eller privat)?

    Problemet med svensk skola är inte att det finns alternativ till den kommunala skolan, det är bra (partierna till vänster vill inte förbjuda friskolor). Problemet är att SD, M och KD  inte vill göra något åt problemen med friskolereformen. Med följande förändringar skulle de flesta problemen försvinna: 

    - Förbjud aktiebolags-drivna friskolor (det ska vara ok med ekonomisk förening, ideell förening, stiftelse och enskild firma)
    - Offentlighetsprincipen ska även gälla friskolor
    - Gemensamt ansöknings-system för kommunala och fristående skolor
    - Endast kommunala skolor ska kompenseras för utbuds-ansvar (idag måste kommunerna ge fristående skolor samma ersättning som kommunala trots att fristående skolor inte har något utbuds-ansvar och detta leder till att kommunala skolor är underkompenserade)
    Skribenten i länkad artikel vände sig mot att kommuner låter privata bolag köpa upp dess mark i spekulationssyfte (vilket man då får anta var vad som skedde i det aktuella fallet), vilket jag tycker är jämförbart med att plocka ut vinster ur välfärden, bl.a. skolor.
  • Tom Araya
    Höjdhopparen och OS-medaljören Stefan Holm beslutade sig nyligen för att göra en insats för samhället och ta jobb som lärarvikarie. Nu är han anmäld för misshandel på en elev och kommer inte jobba kvar på skolan. Doktor David och Farbror Erik tar upp fallet i podden och pratar om auktoritet, gränsdragning och samhällsandan. Hur tar vi oss an ett samhälle där vuxna tappat sin auktoritet?



  • Tom Araya

    Jag håller med skribenten om att små barn lär sig mycket/kan lära sig mycket genom lek/pedagogisk lek. Ska man lära barn grundläggande kunskaper från tidig ålder måste pedagogiken vara anpassad efter mognadsnivån. Det händer ju mycket med både fysisk och intellektuell mognad och utveckling under hela barndomen och även en bit upp i vad som betecknas som vuxen ålder.

    Forskare: Pehrson förändrar skolan på tvärs mot forskningen (aftonbladet.se)

  • Tom Araya
    DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

    Så fick Sverige en flumskola ? ?Vi har gått för långt?

    En lång rad reformer har reducerat lärarens auktoritet i skolan. TN har talat med skolexperter om vad som hände när vuxenvärlden gick på reträtt, om vikten av ordning och reda och varför en nykter kunskapssyn måste återvända. ?Det är synnerligen obehagligt att vara lärare och känna att eleverna försöker att påverka ditt omdöme?, säger professor Inger Enkvist.


    Så fick Sverige en flumskola ? ?Vi har gått för långt? | Tidningen Näringslivet
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-11-23 13:01:01 följande:
    Samtidigt ska man vet att Svenskt Näringsliv är för Friskolesystemet trots att detta gång på gång erbjuda undermålig undervisning men trots detta gödsla med högsta betyg. detta är något som är djupt orättvist mot elever som fått korrekta betyg. 

    www.vilarare.se/nyheter/friskolor/elever-fran-friskolor-far-samre-resultat-pa-hogskolan/

    www.svd.se/a/3EWWPe/annu-ett-underbetyg-till-friskolorna
    Inte ens Socialdemokraterna verkar väldigt villiga att avskaffa friskolesystemet.
Svar på tråden Skolan - vad händer?