Anonym (Lärare) skrev 2017-03-29 22:23:57 följande:
Nej det fungerar inte riktigt så. Alla skolor av salladsbord som alla ska kunna ta av (kanske inte om man är baljväxtallergiker alltid). Där är allt vegetariskt, glutenfritt, fläskfritt och mjölkfritt.
Den finns det tre vagnar med olika typer av mat: fläsk, fläskfri och vegetarisk. Har man allergier eller andra kostval såsom veganism (som är en minoritet) får man mat i egna kantiner med namn pga av kontaminering.
Det är inte fritt att välja vilken mat man vill ha utan skolköken lagar antal rätter utifrån hur många som är anmälda till fläskkost, fläskfri och vegetarisk. Likadant gäller under fritids (frukost + mellanmål) och vid utflykter. Det är för att man inte ska laga mer mat än vad som behövs, en miljö- och ekonomisk fråga.
Skollunchen är ett avbrott under skoldagen mellan lektionerna för att fylla på energin, inte en restaurang.
Fast när det kommer till kritan, när barnen har möjlighet att välja så äter de inte alltid av det som är anmäld kost.
Skolan kan om den vill förenkla detta med olika kostbehov genom att baka ihop flera särskilda koster i en rätt, exempelvis fläskfritt/vegetariskt, man måste inte erbjuda annat kött.