Inlägg från: fornminne |Visa alla inlägg
  • fornminne

    Vad är mångkultur för dig?

    Jag tror att problemet är att mångkulturförespråkare hoppas att mindre trevliga element hos andra kulturer ska dö ut av sig själva. Att de flesta automatiskt anpassar sig när de kommer till Sverige (kanske inte på en gång, men efter ett tag) och bara behåller det av ursprungskulturen som är positivt eller förenligt med våra lagar och normer.

    Istället har det blivit tvärtom. Visst finns det många som anpassar sig och inte sticker ut nämnvärt. Men parallella samhällen har också börjat växa fram i vissa områden. Växande grupperingar håller sig för sig själva och / eller följer sina egna normer. Inte en chans att dessa skulle börja förespråka jämställdhet eller hbtq-tolerans bara för att majoritetssamhället säger att det är detta som gäller i Sverige.

    På vissa punkter har det svenska samhället till och med fallit till föga för dessa strömningar. Två exempel är separata badtider för kvinnor på många badhus, samt att manlig könsstympning som tidigare var olagligt, gjordes lagligt 2001.

    Men ja, det är väl detta som är det mångkulturella samhället... Men det var inte riktigt detta som förespråkarna hade tänkt sig eller hoppades på.

  • fornminne
    Anonym (P) skrev 2017-03-11 11:32:33 följande:
    I Sverige har vi mångkultur men en segregerad mångkultur. Flertalet utlandsfödda svenskar bor i miljonprogramområdena och väldigt många har nästan obefintlig kontakt med människor från andra länder än sina egna.
    På ytan blandar vi oss till viss del och har alltid gjort. Svenskar äter utländsk mat och utlänningar äter svensk mat, detsamma gäller musik och dans mm. De flesta känner åtminstone någon med rötter i en annan kultur och olika kulturella strömningar påverkar varandra.

    Däremot har vi sällan närmare eller djupare relationer med människor som står långt ifrån oss kulturellt och värderingsmässigt. Det är inte så konstigt och handlar inte om ursprung egentligen. Invandrare med västerländska värderingar umgås i högre grad med svenskar och vise versa. Samt har oftast lättare att integreras.
  • fornminne
    athanatos skrev 2017-03-11 12:02:31 följande:
    Är ganska självklart, hade en större mängd svenskar flyttat till Texas så hade dom självklart inte blivit stenhårda republikaner utan haft sina svenska politiska åsikter och luftat dom internt. Inför amerkanerna hade man antagligen mest nickat och bytt ämne när politik kommit upp.
    Men hade Texas-samhället anpassat sig efter oss? Hade de gjort eftergifter? Knappast.

    Problemen i Sverige är att man i teorin säger att mångkultur inte betyder att vi ska acceptera vad som helst eller vrida klockan tillbaka, men i praktiken är det just detta som händer. I vissa områden har klockan redan vridits tillbaka, främst för kvinnor och hbtq-personer.
  • fornminne
    athanatos skrev 2017-03-11 13:20:13 följande:
    Varför för du inte det då? Varför har du t ex iga nära vänner av kurdisk ursprung?
    Jag har alltid haft vänner från olika delar av världen. Men de är antingen västerlänningar eller väldigt västpåverkade. Det handlar alltså inte om ursprung i sig, utan snarare om kultur, värderingar och livsstil.

    Om jag ska lära känna en praktiserande muslimsk kvinna som bär slöja, är hemmafru och pratar dålig svenska, eller en nyanländ man från liknande kultur som kanske inte pratar svenska alls, krävs en aktiv handling från min sida. Det finns få naturliga mötesplatser. Språkbarriärer ska inte underskattas, inte heller kulturella barriärer.

    Är jag intresserad av en sådan aktiv handling? Nej, inte tillräckligt för att ta tag i det. Jag har inget emot dessa människor. Men jag tror ärligt talat inte att jag har så mycket gemensamt med dem heller. Inte mer gemensamt än jag har med vissa svenskar som är väldigt olika mig och lever helt andra liv.

    Inte konstigare än så.
  • fornminne
    Anonym (nn) skrev 2017-03-11 14:52:29 följande:
    De vänner jag har har jag lärt känna genom jobb eller under studietiden, plus ett fåtal som jag träffat på gymmet (som ligger nära mitt hem = väldigt europeiskt område) eller genom min hobby (ridning). Det var lite det jag ville komma fram till ; många av oss rör oss i väldigt homogena cirklar.

    Vet inte om det är annorlunda i andra städer, kanske är Malmö ovanligt segregerat?
    Som sagt, det är inte så konstigt att man företrädesvis umgås med människor som har liknande livsstil, intressen och värderingar som man själv har.

    I ditt fall: Jobb och studier (det är t ex vanligt att högutbildade umgås med andra högutbildade). Samt din hobby: ridning.

    Sen kan ju dessa människor ändå ha olika ursprung.

    Malmö är inte mer segregerat än övriga Sverige, även om Malmö (eventuellt) har större problem.
  • fornminne
    sextiotalist skrev 2017-03-12 09:27:40 följande:
    Mångkultur för mig att alla har rätt till sin kultur. Men att det ska vara ett eget val.
    Och så länge det inte skadar andra, eller hur?
Svar på tråden Vad är mångkultur för dig?