Hur kan man INTE fatta vad som avses med "rött kött"?
Nötkött skulle jag spontant ha räknat dit, inte självklart gris. Och det förvånar mig inte alls att uttrycket bland "vanligt folk" utanför matbranschen och utan stort umgänge med personer med specialkost kan tolkas som "icke genomstekt" eller "rosa".
Om ingen annan gjort det citerar jag från branschorganisationen "Svenskt kött":
Det finns inte någon enhetlig svensk definition av uttrycket ?rött kött?. Indelningen i rött och vitt kött kommer från nordamerikansk terminologi. I Sverige avses oftast gris, nöt, lamm samt vilt. En del inkluderar inälvsmat andra inte. Kött från fågel och fisk räknas som vitt. Undantaget är struts, som är en fågel, men vars kött räknas som rött.
I vissa medelhavsländer definierar man som i Sverige, men inkluderar kanin och get.
I USA avses oftast nöt-, gris och lammkött.
I Australien menar man bara nöt- och lammkött.
"Rött kött" är ett oklart begrepp, således, och på Svenskt kött brukar vi inte använda det. Om man ska bedöma t ex en vetenskaplig artikel där begreppet "rött kött" används så behöver man alltså först ta reda på vilken definition som har använts.
www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-kvalitet/vad-menas-med-uttrycket-rott-kott/