blairw skrev 2016-12-07 21:54:01 följande:
Nej, får fnatt av honom alltså. Ugh!
Nej, jag tror inte på att det finns mirakellösningar genom att utesluta en viss grej (så länge man inte är allergisk mot den då haha). Men läckande tarm handlar mer om att tillfälligt utesluta vissa livsmedel som man man kunnat sett verkar skapa mer irritation om man redan har den inflammation läckande tarm innebär.
Men angående läckande tarm, det där med att bitar av mat skulle komma in i blodomloppet - det låter som något helt påhittat av denna alternativmedecin som refererades till. Skulle det ske så är det ju precis som du säger, direkt livshotande fara. De studier och forskare som diskuterar läckande tarm pratar egentligen om en inflammation i princip. Cellerna i tarmen är strukturerade i tighta sammanvävningar eller kopplingar, som agerar som en slags barriär för att avgöra vad som ska tas upp av kroppen och blodet (näring alltså) och vad som ska ut (med andra ord avföring). Hypotesen om läckande tarm är att om dessa korsningar av celler stretchas ut så kommer de inte kunna fungera som de ska, utan kommer råka släppa igenom partiklar av mat eller toxiner utan att lyckas sålla ut en del av det som skulle skickats ut ur kroppen. Det är alltså mer en fråga om att tarmens foder blir inflammerat - cellerna kan inte hålla fast sina tighta sammanvävningar när de sväller upp.
Man tror att cellerna/barriären sträcks ut av vissa slags irriterande ämnen eller händelser, såsom låg magsyra, svampinfektioner, parasiter, toxiner, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, överdrivet med dåliga kemikalier som resultat av matvanor m.m. Stress trot man också är något som bidrar till detta, då det kan försvaga immunförsvaret signifikant.
Och när dessa partiklar som råkas tas upp av blodet istället för att tryckas ut ur kroppen så måste bl.a. levern jobba övertid för att göra tarmens jobb - sålla ut det dåliga. Det man tror händer då också är att immunförsvaret upptäcker att det finns ett problem och skyndar att undanröja den främmande partikeln som den uppfattar som ett hot - även om partikeln egentligen är ofarlig. Immunsystemet kommer ihåg det den uppfattar som ett hot, utvecklar antikroppar och kommer sedan attackera det som verkar vara liknande. Till följd kan man uppleva en rad mindre trevliga symptom.
Så allt det jag beskrivit hittills är alltså hypotesen om läckande tarm, som forskare och läkare pratar om det. Som ni ser är det något rätt så annorlunda från det som alternativmedecinen beskrev det enligt Ashaltienne. Sedan så finns det också hypoteser kring att läckande tarm kan ha ett samband med autoimmuna sjukdomar. Framförallt har man diskuterat sambandet mellan diabetes typ 1 och läckande tarm/dålig tarmhälsa, men diskussioner sträcker sig också till i princip alla autoimmuna sjukdomar.
Så poängen med denna läckande tarm/autoimmun kost är alltså att under en viss tid (1-3 månader) utesluta saker som kan irritera och inflammera för att ge tarmen tid att läka. Sedan är målet att sakta åter introducera den mat du plockat bort. Om man är allergisk eller överkänslig mot något ämne eller livsmedel ska ju dessa såklart inte föras in igen i kosten.
Men som sagt, detta ligger fortfarande på utredningsstadiet. Det finns tillräckligt bra belägg för att forskare att utveckla seriösa hypoteser kring det, men detta måste ju såklart först studeras och testas. Men tillsvidare, så är alltså denna "diet"/kost inte riskfylld att testa och det är bara en tillfällig ändring om man vill prova.
Din förklaring låter ju absolut vettig men av det jag lärt mig är jag fortfarande skeptisk. Bindningarna och kanalerna mellan tarm och blodkärl styrs ju av olika signalsubstanser som gör att de inte öppnas och stängs hur som helst. Det är inte så enkelt att tarmen är som ett tyg som man drar i så maskorna blir glesare. Att signalsubstanserna inte fungerar och släpper igenom allt möjligt kanske är en möjlighet, men jag har aldrig hört om det förut.
Det du skriver om elimination och återintroduktion är väldigt lik FODMAP-behandlingen man kör vid IBS, när man är känslig för vissa typer av kolhydrater. Man tar bort i princip allt i början och återintroducerar stegvis för att förhoppningsvis kunna äta nästan likadant som förut fast med undantaget av just de specifika livsmedlen man mår dåligt av. Jag ser inga problem med att köra samma koncept vid andra sjukdomar/tillstånd, så länge man faktiskt återintroducerar. Att leva på en livslång strikt diet utan ägg, kött, mjölk, baljväxter osv för att man tror att man håller sig frisk så länge man gör det, är inte hälsosamt.