Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Trump som president :( vad händer nu?

    Det är i varje fall helt klart att vi är på väg in på outforskade områden.

    Jag trodde nog inte att amerikanarna skulle välja en president som anser sig kunna skjuta ihjäl en främling på stan utan att det påverkar hans chanser att bli vald eller som anser att tortyr inte bara bör tillåtas utan uppmuntras, och rentav att grövre tortyrmetoder borde användas.

    Handelskrig med Kina är nog oundvikligt. Men jag undrar om Sydkinesiska sjön kommer bli upprinnelsen till ett riktigt krig också. Och jag undrar hur han tänker sig att Nordkorea ska hanteras utan Kinas stöd (eller rättare sagt, med Kina som fiende).

    Inrikespolitiken är också på väg att förändras. Maffiametoder ska användas mot företag som agerar rationellt, konsumentprodukter ska beskattas (med hjälp av tullar) och staten ska snedvrida konkurrensen genom att stödja enskilda företag (hans stöd till LL Bean är det senaste exemplet). Jag undrar vad det får för effekter. 

    Nu är det ju några dagar kvar tills han formellt tillträder, men jag tror knappast hans Twitterstyre kommer förändras särskilt mycket därefter.  

    Hur allt detta kommer att påverka oss? Ja, vem vet...

  • Moderno
    FDFMGA skrev 2017-01-20 18:39:16 följande:

    Nej, men han lät oerhört protektionistisk.

    Jag skulle gissa att han lyckas åstadkomma en internationell lågkonjunktur som framförallt drabbar USA men också Sverige rätt hårt.

    Världen efter Trump kommer nog om ingen snöper honom att se lite annorlunda ut, Asien lär ta några steg fram och EU lär få positionera sig mot Asien i större utsträckning.


    Eller positonera sig mot Ryssland. Jag lyssnade också på installationstalet och jag hör Michael Moores budskap. Den bortglömda medelklassen, rostande och övergivna fabriker som tidigare skapade jobb och välstånd, fattiga familjer i städerna som lever i gängens skugga, de rika direktörerna och kapitalisterna som blir rikare och rikare samtidigt som de flyttar verksamheterna till låglöneländer. Överraskades även av hans patos beträffande allas lika värde beträffande ras.

    Jag tror inte på hans politiska ideologi, men jag kan tänka mig att många blir övertygade av hans retorik.

    Vad tycker ni?
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2017-01-20 20:25:06 följande:

    Javisst, han har ju svaret. Han ska göra Amerika stort igen.

    Och i detta svar lägger anhängarna in sin egen tolkning. Precis som alltid, förresten - men i större utsträckning för Trumps oprecisa isolationism än för andra budskap, tror jag.

    Bondfångare, kallade Soros honom. Högerpopulist tycker jag. Vänsterpolitik skrev Henrik Mitelman tidigare idag i DI.

    Så även motståndarna har en spretig tolkning av hans politik.

    Nyfascist, kanske. Fascismen brukar ju ofta vara en kombination av höger och vänster, det sämsta från bägge.

    Men Ryssland lär ju inte vara intressant för Trump. Ryssland är ju en relativt efterbliven industrination. Det är inte Kina och Kina är ju också en symbol för utvecklingen - eller det som Trump ser som stölden av amerikanska industrijobb.

    Själv tycker jag att det är oerhört obehagligt att tänka på vad som kan komma att ske. Ett handelskrig mellan världens ekonomiskt två viktigaste nationer där det är ytterst osannolikt att någon kommer att vara eftergiven är inget behagligt scenario.

    Vad blir Kinas första svar - ett hot om att sluta exportera sällsynta jordartsmetaller till USA, eller till länder de inte har bilaterala handelsavtal med eller överhuvudtaget.

    Bäst att vårda alla elektronikprodukter man har väl :)


    I någon mening håller jag faktiskt med honom om att en del saker kan vara genomförbara teoretiskt sett. Jag tror att det går att göra vinster på andra sätt än låga kostnader. Dessutom kan man tänka sig att många amerikaner föredrar ett jobb framför billiga kina-produkter och därför kan acceptera högre priser (vilket i sig inte alls behöver vara dåligt för en ekonomi).

    Det bör också finnas miljövinster med att producera lokalt.

    Däremot tror jag att storföretagen och bankerna blir svåra att hantera och att de ekonomiska realiteterna kommer nog snart att komma ikapp honom. Dessutom har han ju också även vansinniga ideer, som till exempel muren mot mexico, och unkna ideer beträffande abortmöjligheter m.m.

    För vår del bådar det inte gott. Hörde att skanska låg i startgroparna för att bygga infrastruktur i usa, men sådana kontrakt kommer nog att fördelas till amerikanska entreprenörer i första hand. När kina nehöver avsättning för sina produkter ligger väl prisdumpning nära till hands vilket hotar europeiska jobb och företag (även om inflationen blir ännu lägre och vi kan köpa krimskrams ännu billigare).
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2017-01-21 11:18:17 följande:

    Det skulle vara intressant att se förhållandet mellan den sammanlagda exporten, importen och den inhemska tillverkningen. Ju högre andel som är inhemsk produktion desto mindre viktigt borde bytesbalansen vara.

    Min morfar sa förresten att Maaaade in Jaaapan betydde att det bara var skräp, krimskrams. Jag tror inte att det är som krimskramsproducenter Kina/Asien är en utmaning för USA och oss. Ericsson är på väg att komkurreras ut av Huawei, datorer, elektronik, miljöteknik.

    I mångt och mycket är det Asien som håller på att ta över teknikutvecklingen. Trumps försök att bromsa eller backa utvecklingen genom att införa en Trabantekonomi kommer - hoppas jag - att fungera som ett exempel på att ökad inskränkthet inte är en lyckad metod att möta globala utmaningar.

    Jag tror det var S som en gång hade parollen "Ökad jämlikhet", det syftade åtminstone till något positivt, nationalismens underförstådda "Ökad inskränkthet" innebär inte enbart inskränkthet gentemot andra utan även mot oss själva.

    Det är inte bara Katerina Janouch som efterlyser en stark ledare, som ser de öppna samhällena som svaga. I sitt tal igår bröt Trump mot en mångårig tradition, han nämnde inte den "fria världen". Det kommer att bli några spännande och betydelsefulla år framöver. Ska vi själva få en regering som har integrerat parollen "ökad inskränkthet" i sin politik eller får vi till en regering bestående av partier som försöker värna det öppna samhället och ett socialliberalt tänkesätt.

    Utvecklingen är verkligen märklig. Jag minns Berlinmurens fall och den utvecklingsoptimism som fanns då, idag finns det i stället alltför många rädda människor som vilset ropar efter en stark ledare.


    Samtidigt svarar han på bilden av att rikedomarna främst har försvunnit ner i kapitalisternas fickor, med hjälp av den politiska eliten. Ungefär som Moore brukar framställa saken. Dessutom målar dokumentärer av mäniskor som campar på wall-marts parkering, eftersom det är det enda stället de har råd att leva på, en mörk bild. Jag tror inte man behöver hålla med om den verklighetsbeskrivning som t.ex. Moore lägger fram för att ändå inse dess retoriska styrka.

    Kineserna verkar fortfarande svårt att axla rollen som teknikledare. Det är fortfarande lågpris och krimskrams som utgör konkurrensfördelen. Kanske kan handelshinder öka innovationsförmågan, ungefär på sätt som skedde med japanska småbiltillverkare för ett antal decennier sedan.
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2017-01-21 19:04:23 följande:
    Gör han verkligen det?

    Jag tycker mer att hans modell är att påstå att rikedomarna försvunnit utomlands med hjälp av ett korrupt politiskt etablissemang och hans tes är att amerikaner inte ska berika andra än amerikaner och detta ska åstadkommas med hjälp av omförhandlade handelsavtal och importtullar medan den amerikanska ekonomin fås att växa med hjälp av av skattesänkningar samt att Obamas sjukvårdsförsäkringsreformer avvecklas.

    För mig som befinner mig till vänster så kopplar jag det direkt till höger(-populistisk) politik, också kryddad med nationalism.

    Dessutom påstår han att det kommer att satsas kraftigt på infrastrukturen i USA, ett slags keynesianskt synsätt men i den trumponomiska varianten så gasar man i högkonjunktur i stället för i lågkonjunktur.

    Mot bakgrund av USA:s enorma statsskuld skulle Sverige kunna låna upp sådär än 10.000 miljarder och satsa på vår infrastruktur om vi vill tillämpa trumponomics.

    Något vi nog inte vill.

    www.buzzfeed.com/ishmaeldaro/bane-trump-inauguration-speech
    Jag uppfattar att han gör det, med udden främst mot Washington och "etablissemanget". 

    Jag kanske borde var tydlig med att jag själv inte tror särskilt mycket på det du träffande kallar "trumponomics", men att jag kan förstå att många trump-anhängare fångas av den retorik han för, beträffande att sätta amerikanska intressen före andra länders. 

    Jag blev också ganska förvånad över att han spenderade en viktig del av talet att argumentera mot fördomar. 
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2017-01-22 11:34:55 följande:

    Det förstår jag.

    Det framgår av det du skrivit i tråden och jag har läst tillräckligt mycket av det du skrivit tidigare på FL för att inte missta dig för en person som skulle kunna tro på Trumps politik.

    Möjligen att jag kan tycka att du underskattar betydelsen av att Trump anser sig stå över futiliteter som att skilja mellan lögn och sanning och vad det kommer att innebära för USA och resten av världen med ökad splittring.

    Själv är jag alldeles på riktigt allvarligt oroad för vad Trump kommer att kunna ställa till med - särskilt mot bakgrund av att avståndet mellan hans självbild och amerikanska folkets bild av honom tyckas öka allt mer.

    Det ska bli intressant att se om vi får se försök till en likartad utveckling i USA som i vissa andra länder där regimen i allt större utsträckning försöker styra pressens skildring av regimen och omvärlden.


    Jag instämmer.

    Kan nog bli en ganska intressant, men också bitvis otäck resa vi - och särskilt amerikanarna själva - har framför oss. Handelskrig är en sak, och kommer i första hand att påverka usa självt, men jag undrar hur stor risken i förlängningen är för "riktiga" våldsamheter, såväl inom usa som i andra delar av världen.

    Det stod väl klart att Trump är en ytterst excentrisk person i valkampanjen (och mycket tidigare än så), men jag trodde nog att han till slut, i egenskap av företagsledare, skulle se till att omgärda sig av vettiga rådgivare. Känns för närvarande rätt tveksamt om han lyckats med det.
  • Moderno
    nihka skrev 2017-01-28 11:10:44 följande:

    Amerikaner åker i drivor till Mexico för att köpa billiga strandnära fastigheter och leva billigt som pensionärer när de sålt av hemma. Många köper bara tomten och bygger billigt med inhemsk arbetskraft.

    Tycker Mexiko kan smäcka på en särskild USA-pensionärsmoms på varor och tjänster och en särskild USA-fastighetsskatt. När ägarna inte gör rätt för sig kan den mexikanska staten konfiskera.


    De har nog inget intresse av att straffa sig själva? Tror nog att de skattepengarna välkomnas oavsett vad Trump gör, särskilt om inhemsk arbetskraft används (Trump skulle nog rentav applådera).

    Jag tror snarare att Mexico behöver fundera på hur man ska stoppa/använda sig av billiga kinavaror som måste söka sig någonstans om usa genomför sina handelshinder.
  • Moderno
    nihka skrev 2017-01-28 12:39:53 följande:

    Hur skulle Mexiko straffa sig själva genom att se till att amerikaner och USA betalar för sig?

    Samarbete är en tvåvägssak. Om USA drar in på delar som gynnar dem får de räkna med att andra gör likadant.


    Jag antar att det är bra för den mexikanska ekonomin att välbeställda amerikanska turister anlitar mexikansk arbetskraft och spenderar sina pensioner på mexikanska varor och tjänster. Att minska incitamenten för detta skadar alltså ekonomin i mexico. Samtidigt är det bra för Trump, som nog hellre ser att pensionärerna bidrar till den amerikanska ekonomin genom att bosätta sig i tex Florida.
  • Moderno
    nihka skrev 2017-01-28 16:05:47 följande:

    Det är i båda parters intresse att de förhandlar och samarbetar. Det skulle vara ännu bättre för den mexikanska ekonomin om välbeställda amerikanska turister anlitar mexikansk arbetskraft och spenderar ännu mer av sina sina pensioner på mexikanska varor och tjänster med en mindre insats från dem själva. Varför ska Mexiko och mexikanare sälja sig dirt cheap till USA?


    Samarbete definitivt bättre tror jag, men den vägen verkar rätt stängd för mexico. Men vi får väl se vad företagen har för argument. Det kanske inte blir fullt så omfattande tullar som trump hotar med i slutänden.

    Att sälja sig billigt kan kanske vara den enda möjligheten för mexico att komma segrande ur ett handelskrig. Dock kan ett högre inflöde av kina-produkter ställa till problem för inhemsk produktion. Helt klart har mexico ett pressat läge och kommer nog att behöva erbjuda stora eftergifter till usa.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2017-02-02 11:34:29 följande:

    Är mest känd i USA för att vara arbetarklass och kvinnofientlig, en tvättäkta högerextremist, t.o.m snäppet längre högerut än Trump själv.

    Liknar i mycket de mer/mest extrema religiösa makthavare, de som vi ofta kritiserar för sina gammelmodiga metoder.


    Vad bygger du det på?
Svar på tråden Trump som president :( vad händer nu?