Inlägg från: aannnaandersson |Visa alla inlägg
  • aannnaandersson

    ADHD/Asberger

    Jag fick igår reda på att min son på 8 år har diagnoserna ADHD/Asperger med en hög intelligensnivå
    Kan väl inte säga att det kom som en chock men när man ändå får det på papper var det som hela världen vändes upp och ner.

    Nu har jag tusen frågor som cirkulerar runt i mitt huvud om framtiden, skolan osv.

    Nu är det sommarlov, men till hösten vill jag att han ska få en så bra start som möjlig när han ska börja årskurs 3. Och jag har några funderingar på vilka krav jag kan ställa på skolan, jag vill självklart att han kan få all hjälp han behöver.

    Hans svårigheter är :

    * Har svårt att koncentrera sig och förstå genomgångar
    * Svårt med problemlösningar och kan fastna i en uppgift utan att pröva ett annat sätt att lösa det på.
    ' Ibland svårt att sitta still under lektionstid och störs lätt av andra
    * Jobbar bra om det är något han är intresserad av
    * Hamnar ofta i konflikter om "regler" och har svårt att se hans del i tokigheter.
    * Har ibland svårt att förstå hur andra tänker, och hur någon kan ta illa upp över något som han själv inte skulle ta illa upp för.
    * Är ofta på spång och det ska gärna hända något hela tiden.
    * Är impulsiv och handlar innan han tänker.

    Vi och skolan har 2 olika bilder av honom, självklart känner vi igen saker hemma men inte alls i den grad som skolan ser.
    Han gör och säger saker i skolan/fritids som han aldrig skulle komma på tanken att göra hemma, och jag känner ibland inte alls igen honom när lärarna förklarar om det hänt någon incident. 

    Jag skulle vilja ha hjälp från någon/några som har liknade problem, vilka krav jag kan ställa på skolan i höst. Då jag är "ny" i detta och vet inte vilka rättigheter jag som förälder har.

    Tack på förhand

  • Svar på tråden ADHD/Asberger
  • aannnaandersson

    Det är så skönt att höra från flera hur de har det.

    Asberger fick han just för sina svårigheter med det sociala vad jag förstod det som, att han inte riktigt kan förstå och uppfatta hur andra tänker och hur han ska göra för att komma in i en lek, dålig ögonkontakt osv.

    Jag är beredd att träna hans svårigheter varje dag, och kommer ligga på skolan med all den hjälp jag anser att han behöver. 
    Själva skolan fungerar hyffsat bra och han ligger bra med kunskapsmässigt i allt, men koncentrationen gör det svårt för honom. 

    Jag kommer också kräva att personalen framförallt på hans fritids ska gå utbildningar. jag anser idag att de inte har kunskap om barns olika behov och det är en mycket stor och rörig grupp överlag och detta har inte underlättat för honom där.

    Men jisses var många frågor man har... och funderingar

Svar på tråden ADHD/Asberger