• Mooomin

    Att välja bort amning

    Det beror nog mycket på att ersättning idag är ett fullgott alternativ! Barn mår bra så länge de får mat, närhet och trygghet.

  • Mooomin
    Anonym (Annie) skrev 2016-05-25 22:28:13 följande:

    Men vem gynnar det? Det finns studier som visar att amning är vanligare i jämställda relationer.


    Båda + barnet!? Jag hade gått under om inte sambon kunnat avlasta med matning osv. Han hade mått dåligt av att inte kunna hjälpa till samt att inte från början få vara likvärdigt involverad, och fått knyta ett väldigt nära band. Barnet mår bra av att vara lika nära båda föräldrarna.
  • Mooomin
    Anonym (Annie) skrev 2016-05-25 22:41:54 följande:

    Å andra sidan är det din skyldighet som förälder att skapa bästa tänkbara möjligheter för ditt barn. Bör det då inte få den bästa maten om du har möjlighet att ge den?

    Jag tycker att man ska få försvara sina val om de inverkar på någon annans liv.


    Men det är ju inte den bästa maten om mamman motvilligt måste amma. Det om något är nog skadligt för barnet och gynnar inte någon.
  • Mooomin
    Anonym (Linda) skrev 2016-05-25 23:57:20 följande:

    Finns inget alls som tyder på att det är till fördel för barnet att båda föräldrarna kan mata barnet eller att pappan skulle få en sämre anknytning för att mamman bara kan mata några månader. Dömer ingen som inte kan/vill/orkar amma, däremot behöver man inte köra med påhittade argument som art barnet mår bättre av att båda kan mata. Däremot är det säkert praktiskt för mamman att bli avlastad.


    Det är inget påhittat argument. Vi har sett skillnaden. Både hos oss och de vi har runt oss. Det vanligaste jag hör ammande par klaga över är att pappan inte kan ta barnet. Dels för att mamman ammar och för att inget annat än mamman duger. Och det är ju inte "några månader". Det är ju ofta upp till ett år.
  • Mooomin
    Anonym (F) skrev 2016-05-26 00:15:50 följande:

    Jag håller med! Har väldigt svårt att förstå de som inte ens vill ge amningen en chans. Amning är så otroligt mycket mer än mat!


    Precis som att flaskmatning är så otroligt mycket mer än mat!
  • Mooomin
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-26 22:54:14 följande:

    Jag vet inte riktigt hur jag skulle göra men jag erkänner att det hade funnits risk för det ja. Skulle jag samsova med honom tätt intill mig hela natten om jag inte ammade? Skulle jag sitta med honom i famnen flera timmar varje dag och låta honom äta i omgångar och slumra till däremellan? Vet inte.

    Måste man inte resa sig och gå och hämta ny ersättning? Kanske jag skulle göra som jag sett många andra gör. Mata i vagnen. Eftersom bebisar ofta somnar när dom äter kan det nog vara praktiskt om dom somnar där och kan ligga kvar. Praktiskt men mindre närhet. Just nu sover han i min famn och jag vet att om jag går och läggar honom i vagnen så vaknar han. 

    För mig är det inget aktivt val att ge mycket närhet. Det blir så eftersom han trivts bäst vid bröstet.


    Varför skulle du inte ha gjorr det? Det var inte ens något jag behövde tänka på. Man ger barnet mat när det är hungrigt, man håller det nära för att man vill. Första månaderna var det så mycket hud mot hud-kontakt mellan oss och bebisen så man knappt använde några kläder.. :D (trots flaskning dårå)

    Det där med att mata i vagnen som du sett, är oftast nödlösningar tex på språng och oftast när barnet blivit aningen större.
  • Mooomin
    Anonym (Wildrat) skrev 2016-05-27 09:30:42 följande:

    Jösses vilka fördomar. Jag har aldrig ammat men mina barn har fått massor med närhet. De har alltid fått mat i famnen och sovit i timmar i famnen trots att de inte haft tutte i munnen. Den lilla stund jag fixat flaskan har jag möjligtvis lagt ner dem men bara om jag varit ensam hemma. Alltid annars har de varit i famnen den minut det tog att fixa mat. Så länge mina barn fått flaska så har de fått den i famnen, stora fram till tre års ålder och lilla fortfarande vid 18 månader.


    Det är bara något bittra (ammande) kvinnor vräker ur sig!
  • Mooomin
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-27 10:18:58 följande:

    Nej pappan ammar inte och har dessvärre inte barnet i famnen på långa vägar så mycket som jag. Sover heller inte med honom tätt intill. Ja jag hoppas på att amma barnet länge. Vi har båda honom i bärsjal mycket, så på så sätt kommer han nära oss båda. 


    Anonym (närhet) skrev 2016-05-27 10:15:21 följande:

    Ja det kan hända att du har rätt. Har inte testat.Och vi har tyvärr inte så mycket hud mot hudkontant. Jag har oftast kläder på  mig.


    Men hur ammar du då? Har du amningsnapp? Varför väljer du inte att ge ditt barn hud mot hudkontakt?
  • Mooomin
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-27 10:34:41 följande:

    Ja hud mot hud mot själva bröstet såklart. Trodde du menade kroppen. Både jag och bebis har kläder på oss oftast så det blir ju inte så stor yta hudkontakt. 

    Hur har du hud mot hud när du ger flaska? Drar du upp tröjan och lägger bebis mot din hud ändå? 

    Inte för att jag tror att det är så viktigt med själva hudkontakten. Med närhet menade jag ha bebis i famnen. Bara nyfiken hur du menar. 


    När han var nyfödd så hade både jag och sambon honom hud mot hud (ja, utan tröja). Ibland tog jag upp tröjan när jag matade, ibland matade jag utan att göra det men gjorde det tex när vi vilade eller han sov på mig. hudkontakten är ju jätteviktig i början.
  • Mooomin
    Anonym (F) skrev 2016-05-27 11:45:52 följande:

    Bittra :D? Bitter hade jag varit om jag inte kunnat amma mina barn. Hade aldrig i livet velat vara utan den känsla av total närhet som amningen ger MIG. Obeskrivligt.


    Och många kvinnor vill vara utan det då de inte känner samma sak eller har möjlighet.. Jag hade blivit bitter om jag tvunget behövt fortsätta amma mot min vilja..

    Precis, där satte du fingret på en vanlig grej. Amning sker oftast länge pga egoistiska skäl från kvinnan.
  • Mooomin
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-27 13:24:26 följande:

    Ja det låter jättebra. Vi gjorde bara så första veckan. Han  gilalr inte alls när man tar på och av honom kläder, då det känns inte värt det nu.


    Jaha. Vi hade bara blöja och filt på honom första tiden...
  • Mooomin
    Anonym (närhet) skrev 2016-05-27 14:17:34 följande:

    oj, hur länge hade ni så?


    Första månaden minst.. :)
  • Mooomin
    straw2008 skrev 2016-05-27 14:38:23 följande:

    Ha ha undrar jag med... dottern föddes jan 2010 o det var minus20 grader... naken o filt ? Nää dunoverall tack. 


    Har ni inte värme hemma? :D Självklart menade jag hemma hos oss, inomhus. Han är född i September.
Svar på tråden Att välja bort amning