• Friger

    220v till 110v

    EnAnonumius skrev 2016-04-08 02:11:48 följande:
    Tja..
    Jag bor i miljonprogramshus uppförda på 60-70 talet så det är knappast något nybygge är det ju inte. De installerade jordfelsbrytare i dessa husen för fyra år sedan.
    På pappret så stod det att det var gällande enligt EU direktiv.

    Ja det stämmer att i normalfallet så är det ju knappast "retroaktivt" med EU lagar. Dock när det kommer till att installera jordfelsbrytare så går det att installera i efterhand faktiskt., och man skall "passa på att slänga in dem" vid nybygge.

    Det är i vart fall fel. Finns inget sådant EU-direktiv.

    Kravet på jordfelsbrytare i gamla anläggningar regleras i ELSÄK-FS 2008:1.

    På slutet under "Ikraftträdande och övergångsbestämmelser".

    En vanlig orsak till varför jordfelsbrytare monteras på centraler i hus av den årgången är för att det sker ett stambyte. Då utförs ofta arbeten och ändringar i el-anläggningen i badrummen som innebär att det är ett krav på jordfelsbrytare i vart fall där. Då kan man lika gärna låta den skydda hela lägenheten. Men inte alltid. Finns dom som sätter bara på badrummet.

  • Friger
    Anonym (Undrar) skrev 2021-12-19 19:41:31 följande:
    Varfor är det farligt om den är jordat? ?????????
    Orsaken till varför det inte var tillåtet med uttag i badrummet förut var för att vatten bidrar till bra kontakt. Dvs är du blöt och leker med el blir resultatet värre.

    Senare när man godkände uttag i badrum så gjorde man det med kravet att uttaget då skulle ligga skyddad bakom en jordfelsbrytare. Samt att det bara fick sitta på vissa platser i badrummet där det ansågs säkert.

    Drar du in en egen skarvsladd så rundar du regelverket. Du kan ju i värsta fall pluggat in den jordade skarvsladden i ett ojordat uttag som är anslutet till en central utan jordfelsbrytare. Då är det alla fel som går.

    Orsaken till varför man har dom där reglerna är ju för att folk dött av el inne badrummen.
Svar på tråden 220v till 110v