Inlägg från: Andy22 |Visa alla inlägg
  • Andy22

    Första barnet för oss pappor

    En stor eloge till dig att du hör dig före och funderar innan du blir förälder. Själv är jag 3-barns far till tre pojkar (1, 5 och 7) och föräldraledig med minstingen nu. Tror alldeles säkert att ni kommer lösa det praktiska och tänker därför snarare skriva lite om den livsförändringen du står inför. 

    Man går igenom många faser i livet. Du föds, går i skolan, flyttar hemifrån, träffar en livskamrat, börjar jobba, gifter dig och skaffar hus. För mig så tänkte jag att bli förälder bara var ytterligare en fas i mängden men ack så fel jag hade. Ingen av ovanstående grejer påverkar direkt din vardag utan du kan fortsätta vara den du alltid varit. Men när du blir förälder så förändras i princip allt i ditt liv och din vardag. För barn är ett 24x7 365 dagar om året engagemang om du vill vara en bra och närvarande förälder. I varje fall under småbarnsåren.

    Så mitt råd till dig är att kartlägga ditt och din flickväns nuvarande liv och vardag. Fundera igenom vad ni använder all den enorma tid man har innan man skaffar barn och kom överens och förbered er på att mycket av det kommer nu ersättas av betydligt viktigare saker. Mitt liv är idag oerhört mycket mer strukturerat och organiserat och bygger mångt och mycket på att uppfostra och umgås med mina barn. Det känns och kommer även för dig ibland kännas trist och lite som att en del av ens personlighet dör då man ger upp många av de fritidsintressen som egentligen formar ens personlighet. Det man dock inser är hur mycket viktigare man är som person och förälder nu än innan man skaffade barn. Barnen tar (och skall ta) sina föräldrar för givet och det är vår skyldighet att offra en del av sitt ego för att forma deras uppväxt. Jag önskar bara att jag visste det innan jag skaffade barn. För mig var det en fullständig överraskning.

    Om jag slutligen ändå skall ge ett mer praktiskt råd så är det att se till att hitta på en massa grejer med dina barn. Det kan ibland kännas tryckt att stanna hemma när de är små men både du och barnet mår bra av att komma iväg och tiden går betydligt fortare då. Det behöver inte vara så avancerat, ex åka och handla mat eller en tur till den öppna förskolan under föräldraledigheten.

    Imorgon åkar jag med samtliga av mina pojkar till simskolan, det är inte en dröm direkt att ha med sig minstingen på det men samtidigt vet jag att jag komma ångra mig om jag inte gör det och som sagt jag är säker på att barnen kommer tycka det är superkul.

Svar på tråden Första barnet för oss pappor