Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?
Desinformation/fake news/propaganda.
Huvudmän för stiftelsen är rikets 21 landshövdingar. Huvudmännen tillsätter styrelse för stiftelsen. Riksdagens talman är stiftelsens ordförande. Huvudmännen utser årligen revisorer och suppleanter för dessa.
Styrelse
Stiftelsen angelägenheter handhas av styrelsen. Styrelsen företräder Stiftelsen. Styrelsen har sitt säte i Stockholm.
Stiftelsens styrelse utgörs av minst 20 och högst 40 ledamöter. Samtliga väljs för en tid av tre år i sänder och på sådant sätt att ungefär en tredjedel väljs varje år. Avgår ledamot eller uppstår eljest vakans under mandatperioden, väljer huvudmännen ny ledamot för återstoden av perioden. Riksdagens tre vice talmän ingår i styrelsen. Styrelsen skall inom sig ha företrädare för rikets kommuner, folkrörelser, organisationer och vissa myndigheter."
nationaldagen.se/start/sidfot/om-oss/styrelse-arbetsutskott/
Andreas Norlén, Riksdagens talman,
styrelsens ordförande
Henrik Klackenberg, Riksarkivet,
styrelsens vice ordförande
Åsa Lindestam,
Riksdagens förste vice talman
Lotta Johnsson Fornarve,
Riksdagens andre vice talman
Kerstin Lundgren,
Riksdagens tredje vice talman
Göran Arrius, SACO
Cecilia Brinck, Stockholms stad
Thomas Bertilsson, LRF
Roland Ekenberg, f.d. Rikshemvärnschef
Anna Ekström, statsråd
Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet
Karin Helander, Kungliga Vitterhetsakademien
Anna-Karin Hennig, Scouterna
Berit Högman, Länsstyrelsen i Västernorrlands län
Marika Markovits, Svenska kyrkan
Adam Pilat, Samarbetsorgan för
etniska organisationer i Sverige
Hans-Erik Qvarnström,
Sveriges Hembygdsförbund
Annette Rihagen, f.d. Rikslottachef
Marie Rudberg, Svenskt Näringsliv
Heléne Rådemar, Svenska Lottakåren
Stefan Sandborg, Försvarsmakten/Hemvärnet
Peter Sandwall, Länsstyrelsen i Kalmar län
Håkan Sparr, TCO
Margareta Thorgren, Kungliga Hovstaterna
Lasse Thörn, LO
Carola Gunnarsson, Sveriges kommuner och regioner (SKR)
Madeleine Sjöstedt, Svenska institutet
Charlotte Wrangberg, Utrikesförvaltningen
Henrik Klackenberg,
Riksarkivet, ordförande
Göran Arrius, SACO
Roland Ekenberg, f.d. Rikshemvärnschef
Annette Rihagen, f.d. Rikslottachef
Stefan Sandborg, Försvarsmakten/Hemvärnet"
Som utställare i EuroPride Park ställs högre krav på politiska partier med deras aspirationer på att förändra vardagen för hbtq-personer än till exempel företag. Då Medborgerlig samling inte någonstans lyfter hbtq-frågor i deras partiprogram så fick styrelsen istället grunda beslutet på de hbtq-relaterade utspel som företrädare för organisationen gjort.
Bland annat skriver partiledare Ilan Sadé i en krönika på Nyheter Idag att:
”Förresten, ”hbtq” och ”hbtq-person”. För egen del avskyr jag den där bokstavskombinationen, som låter som något slags psykiatrisk diagnos och buntar ihop människor på helt godtyckliga grunder. De sista två bokstäverna har ju inte nödvändigtvis någonting med sexualitet att göra”
Samt
”Transvestiter och transsexuella har också lagts till [Homo- och bisexuella] gruppen på grund av den allmänna toleransen och välkomnandet av alternativa livsstilar som man möter i homomiljöer.”
Där finns det uppenbar skillnad i synen på transpersoner. MEDs partiledare verkar vilja separera dem från den övriga hbtq-rörelsen vilket vi menar är både orimligt och historielöst. När upprinnelsen till hela Pride-rörelsen, upproret vid Stonewall inn i New York, skedde var en av förgrundspersonerna en svart trans-kvinna.
...
Om ett politiskt parti vill skapa opinion i EuroPride Park så är det rimligt att det partiet har en hbtq-politik, det handlar inte om vilket parti det är, det handlar om att stå bakom festivalens värdegrund och vara relevant för festivalens besökare.
Att ha en fastlagen hbtq-politik som är transparent och tydlig är viktig för att säkerställa en trygg miljö för våra besökare och för att veta var partiet faktiskt står i förhållande till våra besökares rättigheter.
Medborgerlig Samling har i nuläget ingen hbtq-politik. Många av deras företrädare och sympatisörer verkar heller inte sympatisera med varken pride-rörelsen eller hbtq-rörelsen i stort, både utifrån vad som skrivits tidigare och framförallt utifrån vad som skrivits på sociala medier det senaste dygnet.
Utifrån detta är det också märkligt att ett parti vill vara del av en festival de inte gillar eller värderingar de inte delar. ”äckliga hycklare”, ”vidriga homofober”, ”jävla svin” samt ”Prideflaggan brinner och det var ni som tände eld på den” är några av de påhopp som funktionärer för Stockholm Pride fått via sociala medier från företrädare och sympatisörer från Medborgerlig Samling. Det är oacceptabelt.
Sedan beslutet har vi sett ett väldigt högt tonläge och även rena påhopp från företrädare och sympatisörer från Medborgerlig Samling. Vi vidhåller en vilja att föra sansade och konstruktiva samtal, men då kräver vi också att det sker med en normal samtalston.
Alla medlemmar i Medborgerlig samling, precis som alla andra, är välkomna att delta på Stockholm Pride som privatpersoner."