Kung Markatta skrev 2017-02-08 19:35:56 följande:
Kanske dock inte med perspektiv från Putinvänliga Aftonbladet Kultur.
Deras skriverier bemöts här av Sveriges Radio:
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6625844
Kjell Östberg presenterades som professor i Samtidshistoria vid Södertörns Högskola. Vad vi inte berättade var är att han också är skribent med tydlig vänsterinriktning. Kjell Östberg skriver med jämna mellanrum i Socialistiska partiets tidning Internationalen och har även publicerat sig med opinionstexter på Aftonbladet kultur.
Exempelvis skrev han i oktober 2015 i Aftonbladet under rubriken "Saknad: Socialismen" att: "Det är dags att plocka fram socialismen igen - och inte bara som berättelse."
Kjell Östbergs ståndpunkter är med andra ord ingen hemlighet, att publicera sig i Sveriges största tidning innebär ett aktivt beslut att torgföra dem i offentligheten.
För att ge vår publik en så allsidig beskrivning som möjligt av Kjell Östberg, och för att ge lyssnarna bättre möjlighet att värdera samtalet, borde vi ha kompletterat presentationen av honom med upplysningen att han verkat som åsiktsskribent med denna inriktning.
Det gjorde vi inte utan fick istället göra det i efterhand. I FM-radion, på webben och i sociala medier. Det är ett sätt att ta ansvar när vi inte gjort vårt jobb tillräckligt bra i första läget. Att konstatera ett faktum som är offentligt känt och komplettera en beskrivning är ingen åsiktsregistrering.
Ska alla (icke politiker) som uttalar sig i public service tvingas ange sin politiska hemvist eller gäller detta bara de som varit tydliga med var de står politiskt?
Det sägs att många inom poliskåren är Sverigedemokrater och kanske borde poliser som får uttala sig i SR eller SVT först redovisa var man står politiskt? Själv är jag av den uppfattningen att om en profession uttalar sig i media (exempelvis professorer eller poliser) så uttalar de sig i sina respektive befattningar och inte privat.
Journalister i radio och TV bör kunna hantera intervjuer av utan att den som intervjuas ska bli avkrävd var man står politiskt.