Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    KillBill skrev 2016-02-07 09:01:00 följande:

    När jag har medverkat i medarbetarundersökningar på olika företag så har undersökningsföretagen meddelat att en svarsfrekvens under 50% inte ger ett tillförlitligt resultat. I fallet på SVT så är svarsfrekvensen strax under 8,5% men du menar alltså att en så låg svarsfrekvens ger ett tillförlitligt resultat? 

    Jag har som sagt inte pluggat statistik men det sunda förnuftet säger mig att man inte kan jämföra en låg svarsfrekvens i en undersökning med ett slumpmässigt urval av respondenter med en låg svarsfrekvens vid en riktad enkät till alla anställda vid ett företag. 

    Finns det fler än Flash Gordon som har studerat statistik som vill ge sitt perspektiv på frågan?


    Alltså: Svarfrekvens är ju hur många av de som blivit tillfrågade som faktiskt svarar.

    Det är INTE hur många av det totala antalet på arbetsplatsen som blivit tillfrågade.

    .
    Jobbar 1000 person på en arbetsplats och jag frågar 100 av dem har jag tillfrågat 10%. Det räcker gott och väl för att ge en bild av hur det ser ut på arbetsplatsen.

    Om sedan 60 av dessa 100 faktiskt skickar tillbaka frågeformuläret så har jag en svarsfrekvens på 60%. Det är också godkänt för en statistiker.

    Om mindre än hälften bryr sig om att svara - då har jag som undersökningens ansvarig problem. Precis som de förklarat för dig. Jag kommer inte ihåg nu om det är SCB eller Sifo som har så pass låg svarsfrekvens som 40% nu  i sina OU - dessa blir alltså näst intill värdelösa pga detta.

    .
    Sedan ska man akta sig för att blanda ihop "sunt förnuft" och statistik. Inte så sällan är statistiken faktisk precis det man inte skulle tro, rent intuitivt.

    .
    Om du verkligen tror att det är fel på undersökningen kan du kanske mejla Kent Asp på GU själv och fråga honom om detta?
  • Flash Gordon
    Rutgers skrev 2016-02-07 11:07:13 följande:
    Visst. Vi har ingen aning om något egentligen eftersom vi saknar  undersökningen i sin helhet. Inte en chans att SR/SVT har 1100 journalister. E/AB har typ 125 eller nåt sånt var. BBC har runt 2000. Sen blandar Flash ihopp urval och svarsfrekvens. 2000 av Sveriges befolking är alltså antalet svarade. Om det ligger runt 50% i svar är alltså urvalet runt 4000. Sen så tar man inte bara svaren rakt av och gör ett diagram utan de viktas imot hur många de respekterar. Typ att 40-talister är fler än 50 osv. Sen kommer det svåraste frågan, hur man skall vikta SDs röster som man vet är väldigt svåra. Här gör de väldigt olika och därmed får väldigt olika resultat.

    T.ex. har de rätt lika för S, runt 23 - 26, men skulle någon helt plöstligt har 50% mer, dvs runt 36 så skulle det givetvis se milt sagt konstigt ut.
    Det här är det som är ute på nätet idag. Det borde ge en hyfsad bild av undersökningen.
    http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1369/1369226_journalist-2011-journalistboken-kap-13.pdf

    -----

    Ipsos brukar ringa till 1200 personer. Det anses ge en OK bild av opinionen. En del av dess faller sedan bort för att de inte vill svara.
    http://ipsos.se/sites/default/files/pdf/DN%20Ipsos%20valjarbarometer%2020160127.pdf

    Skop redovisar ca 1000 svar. Detta anses också ge en rättvisande bild av opinionen. De säger dock inget om storleken på bortfallet men det är knappast över 50 % så de har max tillfrågat runt 1500-2000:
    http://www.skop.se/main/wp-content/uploads/2015/12/SKOPs-Valjarbarometer-30-december-2015.pdf

    Det är där det brukar ligga. I storleksordning.

    Men i sak är det ointressant med de exakta siffrorna. Jag tog exemplet med OU:s för att visa på att även ett lågt antal tillfrågade ger tillförlitliga svar. Om det sedan handlar om 0,02% eller 0,04% spelar mindre roll. De 8-9% inom public service som tillfrågats i SOM-undersökningen räcker gott och väl för att ge en bild av hur det ser ut.

    ----

    Sedan förstår jag inte varför du tvivlar på antalet anställda journalister inom public service år 2011.

    ------

    Den enda relevanta kritik man kan ha mot denna undersökning idag, år 2016, är att den är fem år gammal nu. Det kan ha hänt saker sedan dess så en ny underökning vore intressant. 
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-02-07 16:06:41 följande:
    Så du menar att om jag väljer ut och frågar 10% av de anställda, exempelvis de som är fackligt engagerade, så kommer jag få en representativ bild av vad samtliga på arbetsplatsen tycker (exv har sin politiska hemvist). Really?
    Frågar du 10% av de anställda på en arbetsplats som är stor nog att ge ett tillräckligt ANTAL svarande så räcker det, ja.

    Ingen har visat på siffrorna på organisationsgraden hos journalister inom public service men JF själva säger att de har 1100 medlemmar bara på Sveriges Radio:
    https://www.sjf.se/om-oss/distrikten-och-klubbarna/radio-tv/valkommen-till-journalistklubben-vid-sveriges-radio

    Det borde rimligen motsvara en ansenlig del av journalisterna på SR.

    Det finns alltså ingen anledning att i detta skede haka upp sig på att det eventuellt bara vara fack-medlemmar som blev tillfrågade.

    -----

    Varför mejlar du inte Kent Asp själv om du fortfarande tvivlar på undersökningen?
  • Flash Gordon
    dennis99 skrev 2016-02-07 17:49:10 följande:
    Hur bra känns det med att ta folk från Aftonbladet till SVT.
    Tja, det är ju bara att ta en ny anka ur samma ankdamm.

    I praktiken gör det ingen skillnad.
  • Flash Gordon
    Rutgers skrev 2016-02-07 20:23:38 följande:
    Tycker det låter helt vansinnet många emot vad alla andra har och emot vad de presenterar. Men å andra sidan tycker jag SVT är vansinne så man kan se det som helt logiskt att det ser ut så.

    Fast public service är stort.

    SVT, SR, UR.

    Sedan har du SVT och SR delat på dels lokalavdelningar, dels på "intresseavdelningar" (som exempelvis sameradion och Bolibompa-redaktionen).

    SR är därtill delat på P1, P2, P3., P4 och säkert något mer medan SVT är delat på SVT1 och SVT 2. Åtminstone.

    1100 journalister tycker jag inte alls låter särskilt mycket för ett så stort företag som täcker hela landet. Jag menar, en vanlig liten lokaltidning har säkert minst 10-20 stycken journalister anställda.

    .
    2014 hade Expressen 275 journalister bara i Stockholm, plus 40 i Göteborg och Malmö plus frilansare:
    http://bloggar.expressen.se/kvalitetsbloggen/2014/08/hur-manga-anstallda-ar-ni-pa-expressen/

    Så att public servis har något tusental anställda känns inte otänkbart.
  • Flash Gordon
    Kung Markatta skrev 2016-02-07 23:49:25 följande:
    Varifrån hämtar du uppgiften om att endast en liten del av journalisterna på svt skulle vara medlemmar i journalistförbundet?

    Hittar inte Asps senaste rapport men i den förra motsvarande undersökningen står det i alla fall uttryckligen att man kan anta att en mycket stor andel av journalisterna, i alla fall inom ickekommersiell media, är medlemmar i journalistförbundet. Finns det något som talar för att detta skulle förändrats radikalt de senaste åren och att Sveriges ledande forskare inom området på något sätt skulle ha missat det?

    Det finns inga sådan uppgifter att hitta.

    .
    Tvärtom så pekar tillgängliga fakta på att journalistförbundet representerar en mycket stor andel av de aktiva journalisterna i Sverige - uppemot 90%.

    Här förklarar just Kent Asp själv detta med exakt denna frågeställning - hur representativa är journalistförbundets medlemmar för journalistkåren i allmänhet?:

    http://jmg.gu.se/digitalAssets/1385/1385205_journalistboken.pdf
    (Ungefär sidan 10)

    Det finns alltså inget att anmärka på för rapporten när det gäller den detaljen heller.
  • Flash Gordon
    Kung Markatta skrev 2016-02-18 10:02:16 följande:
    Ekot i oberoende Sveriges Radio har beställt en opinionsundersökning där man frågat väljare om de vill ha nyval:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=...

    Resultatet blev glädjande för de politiker som vill klamra sig fast vid makten trots dåliga opinionssiffror:

    En majoritet av svenskarna, 60 procent, vill inte ha ett extraval före det ordinarie valet 2018. Inte ens bland alliansväljarna finns det stöd för ett extraval. Det visar en mätning som Novus har gjort för Ekot.

    Här kan man läsa mer om undersökningen hos likaledes oberoende svt:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskarna-vill-in...

    Novus har frågat 2.043 personer via telefon och fått svar av 1.001.

    Det var ju inte särskilt många svarande. Hur påverkar det egentligen trovärdigheten i undersökningen? För frågor som denna har Ekot tagit fram ett utmärkt policydokument:

    sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files...

    Där läser man följande:

    3. Har tillräckligt många av de tillfrågade ställt upp?

    Det handlar alltså om bortfallet. Allt färre personer vill svara på enkäter. Flera stora etablerade undersökningar från t ex SCB eller SOM-institutet har i dag en svarsfrekvens på mellan 50 och 60 procent, och det får vi på Ekot i praktiken acceptera.
     
    Ur ett traditionellt statistiskt perspektiv är en svarsfrekvens på 50-60 procent väldigt svag, men kvaliteten kan hjälpas upp om det finns en bortfallsanalys (en redovisning av vilka som inte svarat och hur det kan påverka undersökningen) och om undersökningen gjorts flera gånger tidigare.

    En svarsfrekvens på under 50 procent får mycket stora legitimitetsproblem och ska normalt inte sändas i Ekot.
    De har alltså två problem:

    Svarfrekvensen har fallit under det magiska 50% som är någon slags miniminivå (60% hade varit godtagbart) och de bryter mot sina egna rekommendationer att inte studier med så stort bortfall inte bör publiceras.

    Nåja, det är ju för en god sak.
  • Flash Gordon
    SmalaSara skrev 2016-02-18 14:00:46 följande:
    Så är det naturligtvis. Men så vitt jag vet finns sådana undersökningar som visar att SR är hyfsat opartisk. Och ingen som visar att de inte är det.
    Talar vi SR specifikt?

    Vilka undersökningar är det i spå fall som visar att SR är "hyfsat opartiskt"?

    de två som redovisas i tråden visar en tydlig vänstervridning vill jag minnas.

    Dels sympatiserar journalisterna i sig med de tre socialistiska partierna med MP som favorit de-luxe. Dels var det en om opartiskheten vid senaste valet som tydligt visade på vänstervridningen.

    Det sista kan dock ha varit för Public Service som helhet men jag har för mig att det även gällde för SR enskilt.

    Därtill finns det gott om exempel där SR tydligt tagit ställning till vänsterperspektiv på frågor.
  • Flash Gordon
    SmalaSara skrev 2016-02-20 13:16:37 följande:
    Jag syftar på undersökningar om hur de olika partierna presenteras, hur mycket tid de får, vems hjärtefrågor som representeras och liknande. Vilka partier bolibomparedaktionen eller medarbetare på radioteatern röstar på är inte relevant. Särskilt inte som det gäller endast en undersökning med dålig svarsfrekvens.
    För din egen trovärdighet, sälla dig inte till foliehattarna i tråden som ifrågasätter SOM-institutet och Göteborgs Universitet. Allt har gått helt rätt till med den rapporten även om en del okunniga och koko-gökar inte gillar svaret.

    Om du vet någon undersökning som visar på det du påstår får du gärna länka.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?