Inlägg från: SpanskaFlugan |Visa alla inlägg
  • SpanskaFlugan

    Trött på lögner och LCHF!

    Anonym (Anonym) skrev 2015-12-14 09:02:59 följande:
    Och?? Jag har aldrig velat bevisa något för nån. Jag äter heller inte LCHF även om det för många år sen var den kosten som gjorde det klart för mig att spelade roll vad man stoppar i sig.

    Nu kan jag inte svara för "M", men i ditt inlägg försöker du ju bevisa att lchf är bra för alla dessa människor du anonymt hänvisar till.
  • SpanskaFlugan
    Anonym (lchf-brud) skrev 2015-12-14 14:48:56 följande:
    Nej, stenåldersmänniskan (innan introduktionen av spannmål) hade en relativt god hälsa till skillnad från exempelvs exempelvis senare bronsåldersmänniskor/medeltidsmänniskor. Deras liv var ju farligt med tanke på lejon och bristande medicinska kunskaper och dylikt men de som inte drabbades av olyckor/barnsängsdöd och dylikt var tämligen friska till skillnad från sina efterträdare. Medellängden (ett statistiskt mått på "hälsa") och medelåldern sjönk drastiskt i samband med introduktionen av spannmål i kosten i slutet på stenåldern. Att det finns ett samband (och det inte beror på något annat eller bara slumpen) blir mer trolig då spannmålsintroduktionen skedde vid olika tidpunkter på olika ställen och att sänkningen av hälsan och medellivslängden skedde samtidigt på alla dessa ställen.

    Men snälla, du kan inte jämföra oss med stenåldersmänniskor eller deras kost med vår. Den mat vi äter idag är inte alls samma mat som de åt. Alla växter och djur har utvecklats under århundraden och har inte alls samma egenskaper som de hade då. Våra livsmedel idag är förädlade och snabbväxande, skadedjursresistenta och har många förädlade egenskaper. De har inte heller samma näringsinnehåll som då. Även vi har utvecklats enormt. Dessutom, medellivslängden för en stenåldersman vid 15 års ålder (dvs när han överlevt barnsjukdomarna) var 54 år. Det är rätt långt efter våra drygt 75 år.
  • SpanskaFlugan
    Anonym (lchf-brud) skrev 2015-12-14 15:14:16 följande:
    Vad vill du säga med ditt inlägg egentligen? Jag jämför inte hälsan hos stenåldersbefolkningen med dagens utan med bronsålders- och medeltidsbefolkningens. Och sedan är några tusen år ingenting ur ett evolutionärt perspektiv.

    Men det tillför ju inget till dagens diskussion om lchf?
  • SpanskaFlugan
    Anonym (lchf-brud) skrev 2015-12-14 15:54:45 följande:
    Jo, mer än ditt inlägg. Min poäng var att hälsan generellt hos människan försämrades drastiskt i samband med den globala kostomläggningen då människan gick över från stenålderskost till kolhydratbaserad kost.

    Det stämmer ju inte heller eftersom man i de delar av världen där man lever längst inte alls äter lchf. Du ser ett samband mellan ökad kolhydratkost och minskad livslängd men jag saknar bevis. Titta bara på exempelvis Japan och delar av Grekland. De äter ris och spannmål i lika stor utsträckning som övriga världen men de äter mindre rött kött, mer fisk, ytterst lite animaliska fetter. Och, viktigast av allt, de äter nästan ingen processad mat. Jag tror nämligen inte kolhydrater är skurken, utan bara vissa kolhydrater, de som industrin förädlar och processar till produkter som knappt ens liknar mat.
  • SpanskaFlugan
    Aniiee skrev 2015-12-14 16:48:12 följande:
    Tänker inte lägga mig i diskussionen, bara stärka din poäng genom att posta denna: Japanska versionen av vår "matpyramid". Dock verkar storleken bli lite liten och därmed svårläst..... sorry. Hojta till om någon har några frågar om denna...
    Why do christians celebrate the birth of a jewish baby on the day of a pagan festival?

    Mycket intressant! Har du möjligen länken till den så jag kan den i högre upplösning?
  • SpanskaFlugan
    Aniiee skrev 2015-12-14 17:51:14 följande:
    Här, PDF: www.mhlw.go.jp/bunya/kenkou/pdf/eiyou-syokuji... Har även länkar till JDA på engelska om du/någon vill läsa lite om hur de tänker i Japan ang mat och hälsa (deras Dietary guideline, Rest Guideline och Sleep guideline har jag i länksamlingen) (JDA=japans branschorganisation för dietister osv. Tänk Svenska Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen sammanslaget, med fokus på mat, eller USA's FDAs matdivision.)
    Why do christians celebrate the birth of a jewish baby on the day of a pagan festival?

    Tack, intressant att kika på!
Svar på tråden Trött på lögner och LCHF!