Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Senaste nytt:

    www.expressen.se/kvallsposten/tonarskille-ranades-av-jamnarig/

    Publicerad 4 maj 2019 kl 22.44

    Tonårskille rånades av jämnårig

    Vid 21-tiden på lördagskvällen blev en kille i de övre tonåren hotad med kniv och rånad på sin telefon och sina pengar på en parkering vid Fosievägen.

    www.expressen.se/kvallsposten/minderarig-pojke-ranades-av-sex-andra/

    Publicerad 4 maj 2019 kl 23.11

    Minderårig pojke rånades av sex andra

    En pojke som inte fyllt 15 rånades på lördagskvällen av sex andra pojkar i åldern mellan tio och 15 år på Gullvik i Malmö. De hotade honom med kniv.

    www.expressen.se/kvallsposten/tonarskille-knivskuren-vid-ranforsok/

    Publicerad 5 maj 2019 kl 00.03

    Tonårskille knivskuren vid rånförsök

    En pojke i övre tonåren blev vid 23-tiden på lördagskvällen hotad och skuren med kniv av en jämnårig pojke vid Citadellet i Landskrona.

  • K Markatta

    Utmärkt:

    www.expressen.se/gt/man-slog-ner-ranarna-polisen-helt-ratt/

    Man slog ner rånarna - polisen: Helt rätt

    I söndags utsattes en man i 65-årsåldern för ett rånförsök i värmländska Årjäng. Två tonåringar ville åt mannens mobil och plånbok - men gick bet. Mannen slog ner de två pojkarna och kunde lämna platsen välbehållen.

    - När jag läser anmälan anser jag att det var helt rätt agerat av mannen att använda sig av nödvärn, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2019-05-10 16:59:15 följande:
    Överskottet för den samlade kommunsektorn, alltså såväl landsting som primärkommuner, brukar pendla mellan knappt 10 och drygt 20 miljarder per år, förra året låg det på drygt 14 miljarder kronor.

    Annars är väl Filipstad mest känd bland pk-folk för att Nils Ferlin kom därifrån, men det är inte omöjligt att det också  finns gott om Epatraktorer i kommunen.

    Nils Ferlin var en poet som för övrigt som vuxen bodde hemma hos sin mamma i Birkastan i Stockholm, men till skillnad från dagens moderatpolitiker fick han inga bidrag för detta embryo till BengtzboendeSkrattande
    Kan du hjälpa mig skälla ut den SD-vurmande skrikhögerchefen på Sveriges Kommuner och Landsting? Kolla bara på det här som publicerades idag:

    skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv/statensoverskottbehovergatillkommunerochregioner.28018.html

    Statens överskott behöver gå till kommuner och regioner

    Kostnaderna för välfärden stiger visar SKL:s ekonomirapport. Var tredje region och nästan var fjärde kommun hade underskott 2018. Nu krävs nya arbetssätt och ökad finansiering från staten.

    Kostnaderna för välfärden ökar i snabbare takt än intäkterna i kommuner och regioner. Redan år 2018 försämrades det ekonomiska resultatet rejält. Sex av 20 regioner gick med underskott och 16 regioner försämrade sitt resultat. Även 69 av 290 kommuner redovisade ett underskott, vilket är det högsta antalet på tio år.

    - Den ekonomiskt starka perioden för kommunsektorn går mot sitt slut, samtidigt som utmaningarna ökar till följd av den demografiska utvecklingen. Vi står inför stora krav på omställning de kommande åren, inte minst till följd av att det kommer råda brist på arbetskraft, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

    SKL räknar med att resultaten i kommunsektorn kommer att minska ytterligare redan nästa år trots att medelskattesatsen förmodas öka med 5 öre i kommunerna och 8 öre i regionerna.

    - Ekonomin i kommuner och regioner blir allt kärvare och låneskulden ökar samtidigt som statens andel av skulden snarare minskar, vilket inte är rimligt. Utöver att kommuner och regioner behöver effektivisera verksamheten med allt ifrån förändrade arbetssätt, användning av ny teknik och förebyggande hälsoarbete ser vi att staten också måste ta ett större ansvar för att möta de demografiska behoven, säger Anders Knape.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2019-05-28 22:41:03 följande:
    När Moderata arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin sparkade generaldirektören för arbetsförmedlingen Bo Bylund så hymlade han inte med att han gjorde det av politiska skäl...
    Det stämmer inte, Bill. Så här skriver Sven Otto Littorin:

    2008 genomfördes den största förändringen någonsin av Arbetsförmedlingen. De 21 länsarbetsnämnderna lades ner och det gamla AMS och Arbetsmarknadsverket slogs i hop till den nya enhetsmyndigheten Arbetsförmedlingen. I samband med det byttes både styrelse och ledning. Inga konstigheter. En ny myndighet behövde ett nytt ledarskap. Jag blev förstås KU-anmäld och blev kallad till förhör där jag förklarade och försvarade regeringens beslut. Eftersom det hade gått rätt till ur både arbetsrättslig och förvaltningsrättslig synvinkel blev jag inte prickad. Därtill ljög jag inte i KU. Därmed faller liknelsen helt.

    Jag förstår att Bo Bylund blev både ledsen och förbannad. Han hade gjort ett gott arbete med förändringarna fram till 2008 och därtill fått förlängt förordnande bara ett halvår innan. Men att göra det till en politisk avsättning är helt galet. Jämför t ex med Göran Perssons kusin Mikael Sjöberg som var GD för gamla Arbetslivsinstitutet som regeringen lade ner 2007. Minst lika s-märkt som Bo Bylund. Honom bad jag bli GD för Arbetsmiljöverket efter Kent Petterssons frånfälle. Och idag är han GD för just Arbetsförmedlingen, därtill utsedd av Alliansregeringen i mars 2014.

    www.facebook.com/100002935486540/posts/2153549594752869/
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2019-06-04 08:23:21 följande:
    Det vi ser nu i ett flertal områden är att polisen utsätts för mindre våld och attacker från kriminella gäng. Vi och andra aktörer har lättare att arbeta brottsförebyggande av den anledningen. Dessutom upplever vi att boende börjar visa oss tillit och väljer att, och i viss mån också vågar, samarbeta med oss genom att till exempel berätta vad de ser och hör.

    Detta enligt Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Polisens nationella operativa avdelning.
    Det här är ett ganska typiskt exempel på när media enbart återpublicerar något som kommer från en myndighet utan att själva, på nyhetsplats, granska det som sägs. Man får istället gå till opinionsdelen om man vill läsa en granskning.

    Här är exempelvis en ledare i ämnet:

    www.di.se/ledare/polisen-morkar-kriminalitet-i-utsatta-fororter/

    Polisen mörkar kriminalitet i utsatta förorter

    ... På måndagen publicerades en tredje [lägesrapport om utsatta områden], som har ganska lite med verkligheten att göra.

    Polisen beskriver där "positiva trender i många utsatta områden". Grunden är att det totala antalet utpekade områden har minskat från 61 år 2017 till 60 stycken 2018, de mest, eller "särskilt" utsatta har minskat från 23 till 22 och fler visar en positiv trend än negativ.

    Man undviker att berätta att det är en dramatisk försämring jämfört med 2015 när det totala antalet utsatta områden var 53, vilket ansågs vara hårresande många. Antalet särskilt utsatta områden var då 15. Dagens 22 innebär därför en ökning med 46 procent på fyra år. De mest kriminella områdena ökar alltså som andel av alla utsatta, från 28 till 36 procent.

    Årets rapport anger att antalet anmälda brott minskade 2018 jämfört med föregående år, bortsett från övergrepp i rättssak som ökade kraftigt. Att med våld eller hot om våld försöka hindra rättvisan är dock inget obetydligt brott. Dessutom ingår många viktiga kategorier inte i statistiken, så som inbrott, rån, våld. En annan viktig invändning är att polisen räknar områden utan att kvantifiera hur många människor som berörs. Det kan ju vara ett bakslag att två små orter förbättras medan en större försämras.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2019-06-04 11:00:05 följande:
    Om du läser artikeln jag citerade så handlade den inte om att antalet "utsatta" områden minskade med ett, utan om att polisen påstår att de upplever en attitydförändring.

    Jag är inte polis - och även om jag så vore skulle jag inte ta för givet att just mina personliga erfarenheter skulle utgöra ett övergripande facit.

    Jag kan inte bedöma om chefen för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning är felunderrättad eller ljuger - och att det i stället är en ledarskribent på DI som äger sanningen.

    Kanske journalisten Lotta Engzell-Larsson har större erfarenhet av polisarbete i dessa områden än polisen. Själv ska jag ta flyget senare idag, kanske jag ska förklara för piloten att hen gör fel och förklara hur hen ska flygaSkrattande
    Som du ser när du jämför din SR-artikel med ledaren i Di handlar det inte om att det antingen är den ene eller den andre som ljuger utan om vilka uppgifter man lyfter fram (och inte lyfter fram).
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2019-06-04 18:10:27 följande:
    Min jämförelse handlar om att det i ena fallet rör sig om en nyhetsartikel där chefen för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning ger en lägesbeskrivning medan det i DI-exemplet handlar om en ledarskribents åsikter.

    Ledarskribenten anser av någon anledning att det blir missvisande att jämföra ett år med föregående år, en något märklig uppfattning mot bakgrund av att DI regälmässigt jämför börsbolagens kvartalsrapporter med föregående kvartal, utan att någon petimeter invänder att man ska gå fyra år tillbaka i tiden.

    Vill man upptäcka ett eventuellt trendbrott är polisens medod att föredra, vill man undvika att råka ut för den trista upplevelsen att uppmärksamma ett trendbrott kan man för säkerhets skull göra som DI - välja ett årtal som eliminerar den möjligheten.
    Det ena behöver inte utesluta det andra. Man kan naturligtvis både publicera uppgifterna från polisen och göra en egen journalistisk granskning.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2019-06-05 21:31:04 följande:
    Dessutom tycker jag att man ska respektera polisens yrkeskompetens, att de faktiskt kan göra en bättre bedömning än en proffstyckare som aldrig sysslat med polisarbete.
    En enkel granskning av uttalanden av polisen i intervjuer kan ge följande resultat:

    www.dagen.se/nyheter/polisen-till-dagen-ingen-kristen-extremism-i-fororterna-1.1536088

    Polisen till Dagen: Ingen kristen extremism i förorterna

    I en radiointervju sa Mats Löfving, från polisens nationella operativa avdelning, att även kristna extremister är ett problem i förorterna.

    Nu backar myndigheten från sitt uttalande.

    - Det finns ingen direkt kristen extremism att tala om, säger Katarina Friskman, pressinformatör till Dagen.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna