En käftsmäll till undergångsprofeterna
www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-va.../
Citat:
"Enligt SCB har BNP/capita, alltså välståndet per person, stigit ...
Eftersom premissen är fel faller hela Peter Wolodarskis argument.
Det finns flera trådar här på FL som pekar på att det är löjligt att stirra sig blind på BNP med förklaringen att man alltid måste ställa BNP i relation till folkmängden.
När det nu visar sig att även BNP per capita har utvecklats bra i Sverige då är det även fel på nyckeltalet BNP per capita.
Frågan är då vad som är ett bättre mått på ett lands välståndsutveckling? Har du något bra svar på det?
Vad säger förresten trådstartaren om undergångsprofeten Ygeman (S)?
www.svt.se/nyheter/inrikes/ygeman-om-lagradets-underkannande
Lagförslaget går ut på att regeringen ska kunna ta till speciella åtgärder om det råder "allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet". Att en allvarlig fara föreligger Sverige, ställer sig Lagrådet skeptisk till . Den kritiken har Anders Ygeman svårt att förstå.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har pekat på att allvarliga samhällsfunktioner är hotade och polisen har bedömt att det råder ett hot mot den allmänna ordningen, säger Anders Ygeman.
----------------
Bör han slappna av och istället titta på BNP-siffrorna?
För "nytillkomna tittare" rekommenderar jag att första läsa artikeln som Kalle länkade till och sedan läsa artikeln i trådstarten
www.svd.se/ovantat-hog-fart-i-svensk-ekonomi/om/naringsliv
Vad betyder BNP-siffran för Riksbanken?
- Det blir märkligare och märkligare att jaga på för att snabbt få upp inflationen. Vi har en bra ekonomi och god sysselsättning. Risken är att Riksbanken driver fram en överhettning, säger Annika Winsth och menar att det finns risker med att den lågt hållna räntan driver upp tillgångspriser så mycket att vi riskerar att få bubblor i ekonomin.
När det gäller inflationsmålet, anser hon att det bör avdramatiseras.
- Vi borde ha en större flexibilitet inför inflationsmålet, där vi kan vara lite mer ödmjuka inför att det kan ta tid att nå det, säger hon och konstaterar att det inte på något vis är dåligt nu för svensk ekonomi att ha en låg inflation, som är delvis har att göra med låga energipriser, låga räntor och löner i omvärlden.