köttätning känns som ett psykopatiskt drag
DÄREMOT så var filé ingenting som ens bönderna själva åt, ens knappt kotletter. Fina bitar som filé, kotletter, rostbiff, entrecote, fransyska, innanlår, osv såldes till rika borgare. Kvar blev huvud, svans, ev bog och rulle, lägg och bringa, och inälvor som lever och njure som skrapades och maldes till korvkött som röktes eller saltades (hållbart), eller kokades. Blodpudding och dito palt var slaktfest, och inte "billig nödmat" som det är idag.
Sill (och strömming) har ALDRIG NÅGONSIN varit lyx, utan sill åt man i princip morgon, middag och kväll längs i princip hela kusten och en bra bit inåt land. Den var salt som satan och man åt välling, gröt eller bröd till sillen. Och en sup. Brännvin var billigt och ansågs även nyttigt i lagom mängd (som på morgonen ansågs vara en hel sup för en man och en halv sup för en kvinna, "för att vakna och orka med dagens id".) Öl och svagdricka var vad man drack, inte vatten, som till och med, under perioder, ansåg direkt farligt (vilket det absolut kunde vara på sina håll) På tal om, en gång i tiden vad KRÄFTOR det man utfodrade pigor och drängar med på vissa platser,, eftersom det var så billigt och lätt att få tag på. Det var inte heller lyx, även om det är det idag.
Ursäkta utsvävningen..