• Mandel

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Anonym (raia) skrev 2015-11-18 10:13:37 följande:

    Är själv vegan sen födseln och i verkliga livet är jag positiv och försöker inspirera folk på ett bra sätt med saklig info och goda recept, men här är jag anonym. Alla vet vad köttproduktion innebär: ett djur växer upp, göds till orimliga proportioner, lever oftast i misär, ser aldrig solen eller får vistas utomhus. HHönorna övergöds såpass tt de knappt kan gå, grisarna bor så trångt att de utvecklar galna beteenden och bla biter av varandra svansarna. För att undvika detta knipsar de sonika av svansen hoskultingarna utan bedövning. Tuppkycklingar mals ned levande och blir djurfoder. Kor går ständigt dräktiga och lakterande från 1-2 års ålder och kalven tas ifrån dom det första dygnet, andra om det är en ekogård. Sen slaktas de vid fem år, trots att deras naturliga livslängd är 15-20 år.

    Detta är bara ett fåtal exempel på hur köttet produceras. Med all denna fakta kan jag inte låta bli att tänka att folk som vet detta som ändå fortsätter äta kött, ägg och mjölk måste ha nåt fel i huvudet.

    Hur kan nån rationalisera det? Det är dessutom enormt skadligt för människor att äta kött. Kan nån förklara? (Att bacon är gott är inte en anledning, nej...)


    Du får vara vegan om du vill, men vart har du varit och sett djuruppfödning? Inte i Sverige verkar det som.


    Jag har både nötkötts-, svin- och hönsuppfödare i mitt närområde och den bild du målar upp stämmer inte ett dugg på deras uppfödning.
    Det finns lagar i Sverige som säger att nötkreatur ska gå ute ett visst antal dagar om året. Det finns lagar som reglerar utrymme och stimulans även för svin och fjäder.
    I Sverige klipper man inte av några knorrar. Skulle det komma fram att någon gör så så mister den uppfödaren sina tillstånd och certifikat och får inte leverera. Vad vinner uppfödaren då på det?

    Hur tror du att man odlar dina veganråvaror utan någon som helst inblandning av animalier?


    Sedan hände det något med den mänskliga hjärnan under människans evolution när man kom på att man kunde tillaga köttet istället för att äta det rått. Då hände det grejor bra mycket fortare än tidigare. 


    Fortsätt gärna att vara vegan och ät svenskproducerade råvaror, men ta reda på fakta och lagar innan du smutskastar andras val. Blir svårt att ta dina argument på allvar annars.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    kastrullGrodan skrev 2015-11-18 10:43:32 följande:

    Tror de flesta äter kött av gammal vana och för att alla andra äter det. För speciellt gott är det ju inte, oftast segt eller så någon nermald massa som bara smakar kryddor. Testade faktiskt en köttbit förra vecka efter många år som vegatarian och det var ingen höjdare.

    Finns mycket vegetarisk mat som är mycket godare, och om vi nu ska förstöra den här planeten så borde nog fler inse det.


    Och jag tycker precis tvärt om! 


    En bra råbiff, en bit oxfilé som smälter i munnen....
    Till skillnad från tradiga bön och linsrätter som bara är mjöliga och gryniga. Har försökt mig på massor av vegetariska rätter på restauranger, men jag har än så länge inte hittat något som jag tyckt har varit gott. quorn kan gå ann, men denna sojafärs och annat sojatrams är inte tjänligt som människoföda!
    Och med tanke på regnskogen som skövlas för att odla soja...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (#####) skrev 2015-11-18 20:46:00 följande:
    Regnskogen som skövlas i Sydamerika för sojaodlingar gör det framförallt pga den ökade köttkonsumtionen, då I stort sett all soja som odlas där används till djurfoder. Den soja som används i olika vegetariska produkter odlas nästan uteslutande i Nordamerika/USA. Över 90% av all soja som importeras till Sverige används i djurfoder.

    Om man är insatt så vet man hur mycket av den sojan som ingår i svenskt djurfoder. I Sverige används åkerbönor mer och mer till djurfoder.


    Vill du undvika soja och antibiotika och hormoner så köp svenskt!


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel

    Något som är otroligt viktigt att särskilja är svenskproducerat kött och utländskt.
    Både när det gäller hur man behandlar djuren och djurens miljöpåverkan.

    Är man lite intresserad går det att läsa på om hur mycket växthusgaser som betande djur hjälper till att binda och omvandla. Vår shopping av heminredning och godis bidrar till mer utsläpp än svenska betande kor.

    Med tanke på klimatet i Sverige skulle det aldrig gå att föda hela befolkningen på vegansk kost utan import. Alltså utnyttjar vi våra marker optimalt genom att odla vall och ge till våra djur.
    All hagmark som betas av får och kor skulle växa igen och där går inte att odla rotfrukter. Finns en anledning till att det är hagar...

    Återigen. Lär skillnaden på svenskt och utländskt!


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Enligt miljösynvinkel är kor som lever fritt farligare för miljön än kor som bor inomhus pga av metan gaser kor avger som är enormt stor del till miljöförstöringen och den globala uppvärmningen.


    Det snälla mot djuren är att ha dom leva fritt, Dock behövs inte mängden som det är på kor i dagens läge. Ska man både vara djurvän, och miljövän. Så måste de betande djuren speciellt kor minskas drastiskt för våran jord skull. För att andra djur inte ska dö ut, för att den globala uppvärmningen ska stanna av lite och för att våra kommande generationer ska kunna leva.


     


    Javisst grottmänniskor åt nog kött.... Men knappast 365 dagar om året... Dom åt det nog endast på vintern, eller om dom fick tag på ett byte. Annars var det mest bär, rötter grönsaker och saker du kunde odla och annat du kunde hitta som var mer tillgängligt och lättfångat och som heller inte ruttna eller vart dåligt.


    Och jo båda mina barn är vegetarianer. Av flera skäl.


    Mina barn har aldrig gillat kött, ingen av dom, inte ens när det blivit serverat.


    Dom vill inte äta djur. Lika lite som dom vill äta hundar, fiskar, björnar, fåglar,hamstrar,lamm,kalvar. För mina barn kommer det inte "Naturligt" att äta kött, det är något vuxna lär dom. Om ett barn får välja helt själv, väljer den "OFTAST" att äta vegetariskt hellre och vara vän med djuret än att äta kon eller dylikt.


    Köttindustrin gör saker enkelt. Dom gör grov jobbet, som att döda, flå, rensa. Skulle du själv göra det på dina egna djur eller på din bondgård? Jag skulle aldrig kunna döda ett djur och flå det, rensa på den och sen steka och äta det.. 


    Och jag kan också säga att jag har kollat alla mina vitaminer, mineraler osv likaså min make och mina barn. Och vi är fullt friska, inte vitaminbrist alls.


    Jag tror det är vanligare att få vitaminbrist på en bit kött, 2 potatis, och gräddsås och pytte lite grönsaker (Vanlig husmanskost). Än när man äter varierat med grönsaker, bär,frukt, baljväxter, bönor och massa annat .Jag hade iallafall vitaminbrist innan jag vart vegetarian. Och jag mår bättre både i samvete och kropp när jag tänker på att jag inte äter någon levande varelse. Jag bidrar inte till miljöförstöringen i samma utsträckning, jag stödjer inte köttindustrin. Och det känns rätt hel hjärtat.


     


    Du vet att alla växter "äter" växthusgaser för att växa? När en ko äter gräs så måste gräset växa och växa och behöver då mer och mer växthusgaser. Så summa summarum är ungefär +-0 i utsläpp för gräsbetande djur.


    Djur som däremot står uppstallade och föds upp på enbart kraftfoder är en helt annan femma.Kraftfoder är inte ens kossans naturliga föda utan det är gräs. Kossor är gjorda för att käka cellulosa.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Jag) skrev 2015-11-19 09:14:03 följande:
    Jag skulle kunna göra det, men har ingen lust att lägga så mycket tid som det krävs för att övertyga dig som inte vill bli övertygad. Gick iaf naturvetenskapligt på gymnasiet och gjorde där som ett eget arbete (motsvarande 20 timmar) om mig och min vegetariska kost. Hur jag skulle täcka mina behov av vitaminer/mineraler och så med bara kost och inga tillskott. Hade då en vegansk kost med små inslag av mjölkprodukter. Lyckades och fick högsta betyg på arbetet. Hade gjort matsedel och räknat på den. Gick vidare till universitetet och läste kemi som huvudämne, andra året läste vi näringslära och hade där en kosttudie som min lärare analyserade. Jag var vegan och åt tillskott, hans svar efter den studien var att jag borde sluta med tillskott för de behövdes inte. Då åt jag B12 berikad sojamjölk.
    Varför kan du inte få i dig all näring utan att behöva äta importerat? Sojamjölken.
    Har för mig att det inte är en så värst hälsosam framställning av just sojadrycker m.m. ungefär som med margarin, men det kanske är ändrat då det var några år sedan jag läste om det.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 09:48:15 följande:

    Kolla på Cowspiracy eller Forks Over Knives


    Det blir inte plus minus noll. 


    Om du länkar till en studie över svenska djur kan jag titta på den, men jag är inte intresserad av att se hur sydamerikanska eller den amerikanska köttindustrin påverkar för det skulle aldrig falla mig in att köpa hem sådant kött.
    Där kan man snacka om miljöförstöring och djurmisshandel. Där skövlar man skog för odling av foder samt för att få betesmarker.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 10:11:43 följande:

    www.vegetarian.se/Kottfolder.html


    Där har du lite läsning. Källorna står längst ner om du vill läsa mer om ämnet.


    Fast det handlar ju fortfarande inte om bara svensk djurhållning. I Sverige använder man inte hormoner och antibiotika används inte i förebyggande syfte utan i Sverige behandlas enbart det djur som blivit sjukt när det väl är sjukt och man säkerhetsinjicerar inte hela besättningen.
    Det skövlas inte skog i Sverige för att göra vallodlingar eller hagmarker.
    Och att tro att grönsaksodling inte slukar energi den med är bara naivt.Eko-odling kräver mer diesel än konventionell odling eftersom man måste ogräshacka manuellt - traktor, mycket mer än vanlig odling. I Sverige får vi vattna våra odlingar av rotfrukter vissa år eftersom det krävs mycket vatten för att få en god skörd.

    Det finns regler för burhöns och Sveriges regler är striktare än övriga Europas. Man kan välja eko-ägg ifrån frigående hönor om man vill göra ett bra val. Allt handlar om att göra bra val. Man måste vara en medveten konsument oavsett om man är vegan, vegetarian eller köper lite kött ibland.


    Sedan är denna du länkar till baserad väldigt gammal källor. Yngsta är 14 år. 


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 10:52:58 följande:

    Ja men det handlade om både Sverige och utomlands. Vi importerar utländskt kött hit, samt fisk osv. Alla i sverige äter inte bara svensk och ekologiskt odlat kött?. 


    Du får gärna göra lite arbete själv och leta efter fakta som du söker.


    Jag antar att oavsett hur mycket tid jag skulle lägga ner för att hitta "rätt källa, rätt tid, rätt handling" så skulle det ändå hittas något kryphål som inte var "perfekt"


    Helt enkelt Sverige har inte så bra djurhållning som folk vill tro, det har inte andra länder heller. Även om deras är värre.


    Om ni vill omvända folk till veganer så se till att börja med de som köper billigt utländskt kött i första hand och få dem att välja svenskproducerade grönsaker och rotfrukter samt spannmål.
    Alla äter inte "ful"kött så därför kan man inte dra alla över samma kam. Detta är en av anledningarna till att det aldrig kommer att gå att få alla köttätare till att bli veganer. En del skiter i vad dom stoppar i sig och en del är medvetna och gör bra val. Båda dessa grupper kommer med största sannolikhet aldrig att bli omvända. Eftersom jag lever på landsbygden med både djurbönder och jägare inpå och jag är även uppvuxen på djurgård så vet jag att det är milsvid skillnad på de val man gör.


    Har läst boken vegomyten och kan till viss del hålla med i det resonemanget.
    Och eftersom jag inte tycker om böner och linser vilket verkar vara en bas i den mesta veganska maten så är inte vegan något alternativ för mig. Och mängden grönsaker och rotfrukter som jag får i mig är nog bra mycket större än många andra husmanskostätare eftersom jag inte äter spannmål. Ingen pasta utan grönsaker istället. Min tallrik består till ca 80% grönsaker/rotfrukter när jag äter.
    Har dock ett barn som inte äter grönsaker över huvud taget utan vars bästa mat är oxfilé...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (poisson) skrev 2015-11-19 11:49:50 följande:
    (Så länge det kommer från människan, alltså.)

    Jag är ingen grönsak så hur kan mjölken jag producerar vara grönsakssoppa?


    Med det resonemanget är väl även komjölk vegansk...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Fel) skrev 2015-11-23 22:42:02 följande:
    Well, du antar en hel del här. Lasse Berg, författare till "kalahari-trilogin och en av dom som har bäst koll på människans begynnelse säger att vi från början var vegetarianer och levde i Afrika där vi samlade mat vi kunde greppa enkelt, så som frukt och frön osv. Vi är väldigt dåliga rovdjur för vi kan inte bita ihjäl djur eller springa ikapp en antilop, vi är helt enkelt gjorda för att äta mat som inte springer ifrån oss.

    Våra tarmsystem är långa precis som hos växtätare, vi har fingrar istället för klor, vi svettas över hela kroppen precis som växtätare (rovdjur svettas genom tungan, som hundar) våra tänder är platta för att kunna mala sönder växter i munnen och dom skarpa hörntänderna är till för att tex öppna nötter. Det finns en lång lista med ca 20 punkter om du googlar mer.

    Sen var det en grupp människor som utvandrade från Afrika och sedan bosatte sig tex här och lärde sig äta det som fanns. Vi har anpassat oss efter klimaten vi hamnat i men det betyder inte att.det är.den optimala födan för oss.
    Vår hjärnas utveckling tog raketfart när vi började tillaga kött.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag