• Aniiee

    Fördelning av energi

    Om du mår bra på det så kör på det. Personligen ligger jag 30/40/30 som mål för att må bra (anlade dessa siffror när jag styrketränade ganska mycket) , om jag inte ska prestera något, då är målet 20/65/15. 

    Min gf lägger sig på 15/55/30 (livsmedelsverkets basfördelning), det funkar för henne, brorsan kör på 20/45/35.

    Naturligtvis blir det ju inte alltid exakt.

    Man måste helt enkelt göra så som ens egna kropp vill/mår bra av. Din fördelning främjar ju inte muskelbygge eller viktnedgång, direkt, även om det så klart funkar det också. 

    Du skriver att du är trött på teorin. Tänk på att teorin funkar bara just i teorin, på papper. Din kropp är unik och den reagerar unikt på ditt unika intag av mat. Så bestäm dig för ett målvärde, satsa på det två månader och justera sedan beroende på hur det går.


    Will you be forgiven when the cold grave has come?
  • Aniiee
    ninasord skrev 2015-10-30 20:52:30 följande:

    Det är inte min fördelning, det googlade jag utan att ha tagit reda på hur det egentligen ska vara om man ska träna som jag och vilja gå ner, därför jag frågar för att slippa kalkylera allting. Skrattande

    Så du menar 30protein/40kolydrater/30fett vare sig jag konditionstränar eller styrketränar? Låter busenkelt, då slipper man räkna om varannan dag och hålla på så sjukt mycket med maten.

    Jag vill inte köra någon speciell diet som LCHF utan hålla mig till traditionella och rekommenderade metoder.

    Jag räknar på ett ungefär, klart att det ser man om det fungerar i praktiken, men vill ändå veta om jag är på rätt spår innan jag ger mig på att räkna och fördela maten, vill inte göra fel eller någonting förgäves. Därför tar jag reda på så mycket jag orkar, vilket jag kommer att göra ändå men skulle vara glad om någon kunde bara säga hur det borde vara till att börja med. 


    Förstod det =P

    Jag skulle inte hålla på att räkna om varenda dag, det är onödigt. Kompensera kan man göra lite grann om man vill, till exempel en extra banan om man ska springa en halvmara eller något, men ingenting som behöver påverka procentsatserna egentligen. Kör du mer kondis och mindre styrka så ta lite mer kolhydrater och lite mindre protein. Typ byt ut kvargen mot en frukt. Svårare än så ska det inte vara, då gör man sig själv en otjänst.

    Skippa LCHFen om du tror/vet att du inte trivs med det. Och alla andra dieter också. Kör ned de i soptunnan och ät som du mår bra av istället. Mår bra på lång sikt, alltså. 

    Du kan faktiskt inte veta om du är inne på rätt spår innan du prövat. Jag föreslår, efter 15 år som kock och träningsnörd som även lekt kostrådgivare åt vänner och familj (håller på just nu att hjälpa min syster gå ner i vikt, har hjälpt andra med muskelton och träning), att du ska lägga dig på 25% protein, 40% kolhydrater och 35% fett i två månader och se vad som händer. Tillsammans med ett träningsschema. Om du känner att du behöver justera efter 8 veckor så testa att omfördela lite, i 5%-steg. 
    Will you be forgiven when the cold grave has come?
  • Aniiee
    ninasord skrev 2015-10-30 21:23:46 följande:

    Då kan jag alltså äta 1%protein, 70%kolhydrater och 29% fett och det är helt rimligt? Tungan ute


    "25% protein, 40% kolhydrater och 35% fett"
    Hur ska jag äta dagen då jag inte tränar alls?

    Läste precis att man ska också undvika mejeriprodukter om man vill gå ner i vikt. Är kvarg och sojamjölk farligt om man vid sidan av det äter mjukost light 14% som enda pålägg, onaka fil, mellanmjölk samt olivolja/rapsolja vid matlagning? Är det mjölksockret som är haken i det hela?


    Om din kropp mår bra av det så kan du äta 1% protein, ja. Dock är det inte så troligt att kroppen mår bra av det i längden. Du kommer få proteinbrist.

    Samma. Ät samma grundfördelning varje dag, vare sig du tränar eller ej.

    Undvika mjölkprodukter kan man behöva göra pga att det är relativt mycket kolhydrater i (laktos, precis som du skrev) och det lätt blir för mycket. Det är dock inte farligt på något sätt, om man inte är allergisk. Dock är varken sojamjölk eller oljor mjölkprodukter. Oljor ät bra att vara lite försiktig med pga kalorimängden. Många har en msk olivolja på salladen och missar att det är 120 kcal.

    Ät för resten inte lightprodkter, DET kan stanna upp viktnedgången rejält. Ät mindre av fullfeta produkter istället.
    Will you be forgiven when the cold grave has come?
  • Aniiee
    ninasord skrev 2015-10-30 21:49:49 följande:
    Det första var ett skämt.

    Nämnde oljorna i tanke på att det är enda källan till fett utöver det som finns i maten då jag inte använder vare sig smör eller margarin. Att sojamjölk inte var mejeriprodukt har du nog rätt i, men jag har koll på antal kcal/kolhydrater på kvargen, smoothien och annat. Trodde det var någonting med själva mjölksockret som var boven, men handlar det om mindre nyttiga kolhydrater så är jag med. Då är det ingen större skillnad egentligen. Bästa att hålla sig till frukten trots allt. Glad

    Jag sprayar oljan med vinäger på min sallad om jag inte har en klick crème fraiche på (den också Drömmer). Annars har jag soja på riset eller någonting annat som sätter smak i kombination med pasta eller bulgur, vilket mer blir som en salladstallrik iof. med kanske soltorkad tomat, jalapenos eller annat.

    Ok. Vad är det i lightprodukterna som spökar? Jag menar färsk mjukost, keso, fill mm. Light läsk och light drycker vet jag undvika.
    Förstod det också =P

    Olja är ju ett bra alternativ till smör och margarin, bara man ser upp med hur mycket man använder.

    Vi måste sära på lightprodukter och lättprodukter. Generellt är lightprodukter proppade med kemikalier, smakförstärkare, sötningsmedel osv, medan lättprodukter (som ofta tyvärr nuförtiden kalas för "light" så det blir knepigt) bara är mindre fett eller mindre socker. Lite knivigt, men tumregeln att helt enkelt läsa sig fram. Just svenska mejeriprodukter brukar dock vara lättprodukter (även om det står light på dem)
    Will you be forgiven when the cold grave has come?
  • Aniiee
    ninasord skrev 2015-10-30 22:24:13 följande:

    Jag vet det där med sötningsmedel mm. och i vad det finns, men menar du att jag ska ta feta mejeriprodukter istället för light(lätt)? Nä.

    I annat fall ska jag inte plåga dig mer med frågor och istället fortsätta att krafsa ihop skräddarsydda listor, printa ut dom och sedan börja titta på övningar för att få ihop ett schema. Aja, att läsa sig till det här är ungefär som teorilektioner innan man sätter sig vid ratten. Har man väl lärt sig det teoretiska så blir det enklare att bara köra!


    Dags för medicin och muffins-te, med en tsk socker Tungan ute
    (Jag vet, ska snöa in mig på riktig te - senare)
    Kaffe

    Tack så mycket för alla tips och råd Aniiee. {#emotions_dlg.flower}
    Hoppas att vi inspirerat någon på kuppen.


    Ja, jag menar faktiskt att du ska ta fullfeta produkter istället för lightprodukter! Av flera anledningar, men framför allt att de faktiskt innehåller mer fett och mindre kolhydrater, plus att utan alla dessa sötningsmedel och smakförstärkare faktiskt äter mindre, och på så vis får i sig mindre kcal i slutänden. Som sagt, lättkeson kan du fortsätta med, men ta fullfet mjukost istället för lätt/light. Till exempel.

    Om du vill ha tips på ett kickstart-träningsschema så hojta till Solig

    Lycka till!
    Will you be forgiven when the cold grave has come?
Svar på tråden Fördelning av energi