Inlägg från: Åsa |Visa alla inlägg
  • Åsa

    Hur tänker ni när ni ger era barn sådana namn?

    Ego Lovers skrev 2015-08-31 10:44:23 följande:
    Det är ju roligt att läsa om din okunskap. Man döps inte till sitt namn utan man döps in i den kristna gemenskapen och blir kristen. Namnet registrerar man hos skattemyndigheten och när det är gjort, utan inblandning av kyrkan eller dopet. Det är faktiskt mer upprörande att en vuxen person kan besitta en sådan okunskap som du gör än att flickebarnet får heta Elda.
    "Döps" används sedan länge i allmänspråket om namngivning med eller utan dopceremoni.
  • Åsa
    Anonym (Polly) skrev 2015-08-30 18:11:39 följande:
    Blev nyfiken nu, vilka är dessa super-mode namn?
    Backar du några årtionden har du ex Maria eller Eva. Ännu längre tillbaka Bertil, Rune, Anita, dubbelnamn som Sven-Göran, Ann-Britt m fl).
  • Åsa
    Ego Lovers skrev 2015-08-31 11:07:15 följande:
    Fast det är inte rätt hur mycket du än vill påtrycka det. /.../
    När flertalet i ett samhälle använder ett ord på ett visst sätt är det svårt att hävda att det är fel, även om det skulle strida mot ordets historiska rötter eller mot hur det används inom viss subkultur (ex inom kyrkan).
    Att argumentera mot mig personligen är nog inte så meningsfullt. Vill du få igenom en återgång till enbart en religiös innebörd av "döpa" får du lobba bredare.

    Citerar ex Nationalencyklopedins text om "döpa":
    " uppta i den kristna gemenskapen genom dop ofta i samband med bekräftelse av föräldrarnas namngivning/.../
    BET.NYANS: utvidgat (vanl. med prep. till) tilldela (person eller föremål) namnet /.../ hon döptes till Kristina Emilia; den nyupptäckta ön döptes till Novemberön "
  • Åsa
    Anonym (?) skrev 2015-08-31 11:09:05 följande:
    Som jag tidigare skrev så behövde man inte tänka på att namnet skulle funka även internationellt förr, då man aldrig var utanför Sveriges gränser på samma sätt då, som nu.

    Nu, i modern tid, är det smartast, smidigast och enklast - för barnets skull - om man använder sig av den mest vedertagna internationella stavningen.
    Internationellt som i tyskt/holländskt? Inom andra språk används överlag andra former av namnet Vilhelm/Wilhelm, med första bokstaven högst varierande. De uttalsmässigt mest närliggande, de slaviska, stavar med enkel-v.
  • Åsa
    Embla twopointoh skrev 2015-08-30 13:47:29 följande:
    Håller helt med om att stavningen på vissa namn får mig att undra hur föräldrarna tänker eller om de överhuvudtaget har något godkänt betyg i språkämnena. Grundläggande uttalsregler får man ju lära sig i grundskolan.

    Cevin/Cewin är som du skriver ett sådant namn...
    Nja, stavningsreglerna handlar ju om hur ljud normalt representeras i svenskan; det innebär inte att stavningen åt andra hållet behöver ställer absoluta krav på ett visst uttal. Vissa uttal har ingen motsvarighet i stavningen varpå stavningen inte kan spegla det; i andra fall har uttalet ändrats sedan stavningen etablerades.

    Vad gäller Kevin-exemplet blir det platt fall med argument om stavningsregler vs uttal i och med att "k" framför mjuk vokal normalt signalerar tje-uttal i svenskan. "Kevin" är med andra ord inte mer "rätt" stavningsmässigt i svenskan än de andra stavningsvarianter du nämner
  • Åsa
    Ego Lovers skrev 2015-08-31 23:32:25 följande:
    Oavsett hur många som använder sig av ett fel språkbruk betyder det inte att de har rätt.
    Jo... så fungerar i princip språket, att tillräckligt många fel gör rätt. Oavsett vad man må tycka om det när det gäller de egna käpphästarna. Det finner du lätt exempel på i språket. Alltså att dagens betydelser skiljer sig från vad ett ord betydde för fyrtio, hundra eller trehundra år sedan. Och ibland används äldre och och nyare innebörd parallellt och ger i värsta fall upphov till missförstånd.
  • Åsa
    Embla twopointoh skrev 2015-08-31 18:07:08 följande:
    Nej, men när det finns avvikelser från uttalsreglerna på svenska så brukar det finnas en grund för det i att namnet stavas och/eller uttalas på annat sätt i ursprungslandet. Kevin/Cevin kan inte sägas tillhöra denna kategori.
    Hur menar du? Att k-ljudet i Kevin är ok för att namnet är import men att det inte är OK att ändra till C som inte används på Irland?
    Embla twopointoh skrev 2015-08-31 18:07:08 följande:
     Dessutom ska "Cevin" med svenska (och engelska) regler uttalas "Sevin". C och K är inte direkt utbytbara mot varandra i någotdera språk.
    Fast här motiverades det felaktiga i en C-stavning med att det inte motsvarar ett k-ljud framför mjuk vokal. Och det gör ju inte en k-stavning heller. Jag har inget emot att ett nyimporterat namn behåller sitt utländska uttal och stavning, helst när en stavning som motsvarar uttalet faktiskt saknas i svenskan. Köper dock inte att C-stavning skulle vara förkastlig just för att den strider mot svenska stavningsregler, när detta argument gäller i lika hög grad för K-stavningen.

  • Åsa
    Embla twopointoh skrev 2015-09-01 01:24:37 följande:


    Ja på första (import), men att det inte används så på Irland/i engelskan har inte med saken att göra.  Hade C uttalats som K framför hård vokal i Sverige hade jag inte sett några problem med den stavningen. Nu gör det dock inte det. Vi kan ta V och W som exempel på min tankegång. På svenska finns det ingen uttalsskillnad mellan dessa och är därför fritt utbytbara. William kan, på svenska, precis lika gärna stavas Villiam, då det inte påverkar uttalet det minsta. (Sedan kan man diskutera hur snyggt det är, men det är en smaksak och inte en semantisk sak). Cevin blir dock "Sevin" på svenska. Så är det bara.
    Jag förstår din poäng tror jag - varför ändra en importstavning som inte stämmer med svenskans stavningsregler till en ny stavning som inte heller gör det och därtill inte stämmer med stavningsregler i ursprungslandet.  Reagerar dock ändå över det ofta upprepade - argumentet att "Cevin är fel för att det uttalas med s i svenskan"  samtidigt som "Kevin" enligt samma svenska stavningsregler motsvarar "Tjevvin". Varför nu ett namn som kom till Sverige med en film för tjugofem år sedan väcker så mycket känslor
    Embla twopointoh skrev 2015-09-01 01:24:37 följande:

    Att det blir precis lika fel på svenska med K (det finns dock svenska ord med K framför hård vokal uttalas med just K, Kex till exempel är bägge uttalen vedertagna på, likaså killa) har inte med saken att göra eftersom det är med K det stavas ursprungligen. Jag kan inte på rak arm komma på ett enda exempel på undantag åt andra hållet, d.v.s. att C framför hård vokal uttalas "K", varken på svenska eller på engelska.
    Nej, det finns nog inga ord där c+mjuk vokal blir "k-ljud" eftersom den stavningen av ljudet inte finns i de romanska språk som normalt förmedlat orden som innehåller "c" (förutom "ck"-orden). Fast k-ljud framför mjuk vokal finns å andra sidan i princip i lånord, eftersom ljudkombinationen helt enkelt saknas i standardsvenskan (även jag har hört dialektala "killa" men standardsvenska "kittla" har ju tje-ljudsuttal).
    Stavningsreglerna har ju också fått ett antal ord att förlora sitt ursprungliga k-uttal när de förts vidare i skrift snarare än muntligt (kilo, kemi, i en stor del av landet ditt exempel "kex" m fl).

  • Åsa
    Ego Lovers skrev 2015-09-01 08:14:21 följande:
    Ändå var det någon i tråden som påstod att hon inte är en överklassbrud utan WT brud utan en aning om att hon är född och uppvuxen på Storholmen i Lidingö kommun. Sedan har hon gjort precis som alla andra kändisar och valt städer eller rockstjärnors namn till sina barn. Jag tycker det tyder på djärvhet, man vågar gå emot klassen och visar att man är vuxen nog att gå sin egen väg, att man inte behöver sin klasstillhörighet för att bli någon. Även om jag inte är förtjust i alla hennes barns namn så bevisar hon sin kreativitet och lekfullhet bakom valet av namn. Kreativa människor brukar vara mindre bundna av traditioner och jag hade anställt en människa pga kreativiteten bakom namnvalet än en som valt Sara, Olle och Karl till sina barn för jag uppfattar sådana människor som rädda för att göra fel, rädda för att utmärks sig, rädda för vad andra säger bakom ryggen. Så för mig är det osäkra föräldrar som väljer de klassiska namnen medan de säkra föräldrarna väljer namn som de tycker är kreativa. Samma sak nu när gubbnamnen Tage, Gunnar, Gösta och tantnamnen Inga, Elsa, Hulda och Hedvig blivit mer populära bland 90-talisterna som får barn. Att de vågar ta de "fula" gamla namnen istället för de fina gamla 20-tals namnen tyder på att de vågar göra som de själva vill och inte vad som förväntas av dom. Jag tror också föräldrar som vågar är de som kommer bli bra föräldrar medan de som hela tiden är rädda över vad andra ska tycka och tänka är de som blir sämre föräldrar får mer ångest att inte räcka till och jämför sig mer med andra.
    Det har inte slagit dig att föräldrarna som väljer allmogeromantiska namn inte gör det för att "passa in" utan av samma anledning som de flesta, för att de tycker att namnen är vackra och passar bra på deras små guldklimpar?

    De namn du kallar "klassiska"  uppfattades som precis lika "fula" som senare nypopulära namn när nydanande pionjärer på sjuttio-åttiotalet började återuppliva dem. För övrigt är varken Hulda eller Hedvig, och definitivt inte Elsa, några särskilt nyåterkomna namn utan samma kategori som Olle och Karl, och liksom de väletablerade sedan ett antal år.

    Tage, men framför allt Gunnar och Gösta, är verkligen nyare bland de populära namnen men mycket vanliga bland 20-talister så varför du ställer dem mot s k fina 20-talsnamn vet jag just inte. Mest trendiga torde iofs fyrtiotalistnamnen vara. Heter man Bertil, Rune och Britt-Marie sticker man verkligen av i sandlådan utanför Söder.

    Vad gäller mediakändisars vana att välja "avvikande" namn (om det nu verkligen är vanligt eller bara framstår så i media) tycker jag egentligen inte den skiljer sig på något avgörande sätt från andra samhällsgruppers. Den stora skillnaden är hur namnen uppfattas när någon med status i samhället väljer dem (nytänkande, inte fast i konventionerna, så härligt kitschigt) jämfört med hur de uppfattas när personer med bristande social förankring i samhället väljer dem.
Svar på tråden Hur tänker ni när ni ger era barn sådana namn?