• Anonym (Anonym)

    Min 5-åring får inte bo hos oss halvtid för mamman

    Hej!


    jag har en 5årig dotter, hennes mamma och jag separerade när hon var 9 månader.


    Från första början har jag fått kämpa med näbbar och klor för att hon ska få umgås och spendera tid med mig, sin pappa. när hon var mindre så fick jag "hota" med familjerätten för att ens få prova att ha henne övernattandes hemma hos mig, jag har fått åka kors och tvärs över stan för att få ha henne några timmar innan hon skulle hem igen, och det är ALLTID jag som har fått hämta och lämna.


    Nu är hon 5år, jag har henne varje helg, en långhelg (fre-sönd) sen en korthelg, som ofta bara blir över dagen. sen blir det långhelg igen, osv. Det jag har velat från början är självklart att hon ska få vara med oss varannan vecka, men det har hennes kära mor satt stopp för. varje gång. för kanske ett halvår sen var hon inne i en period och var väldigt ledsen när det skulle nattas här, då drog mamman in på övernattningarna. Under den tiden så fick JAG hämta tidigt på morgnarna och skjutsa hem på eftermiddarna. Senaste månaderna har det gått jättebra, jag har en sambo, som har en tös som är ett 1år yngre, dottern och hon leker som systrar, dom har jättekul ihop, delar rum, somnar lätt i våningssängen, det är aldrig nåt pip, ledsna miner eller att hon vill hem till mamma.


    Nu var tanken att vi skulle öka på övernattningen en dag, (en dag, efter 5år..)
    Förslag vi diskuterad var Torsdag till söndag, eller fredag till måndag. jag och sambon kände att torsdag till söndag passar mycket bättre för oss, samt att lilltjejen får en extra nattning hos oss, måndagen försvinner ju igentligen då vi båda jobbar, och måste lämna hos mamman.


    Dock så tvärvägrar mamman torsdag-söndag helt plötsligt, för att det inte passar med hennes arbetstider.. hon är inte LEDIG på fredagen, så då måste dottern gå på dagis....?!? väääldigt långt från ett rimligt skäl enligt mig, fast vem vet, det kanske är förklädda häxor på dagiset, som äter barn? I det läget ringde jag familjerätten för att boka ett samarbetssamtal, för nu får det fan räcka! i samma veva så bestämde vi (hon) att dottern får sova hos oss 3 nätter i stöten nu under semestern, fast när "förhandlingarna" fallerade för helgerna så bestämde hon på egen hand att hon bara får sova hos oss två nätter..


    mamman säger att dottern inte vill sova fler nätter, det tycker jag är så jävla lågt, att låta en 5-åring behöva ta det beslutet, det ska inte vara några konstigheter, Nu ska du hem till pappa, det räcker. När hon är hos oss så frågar hon alltid varför hon ska åka till mamma efter två nätter.


    Enligt min mening bryter hon mot lagen då hon förvägrar dottern att träffa oss, lagligt sett har dottern all rätt i världen att vara hos oss halva tiden, eller har jag fel? kommer ta kontakt med en advokat nästa vecka, för att stämma henne för brott mot dotterns umgängesrätt med oss, om inte samarbetssamtalet ger nåt, vilket jag känner på mig att det inte kommer göra. Jag kommer lägga ett förslag, torsdag till söndag, och en dag till varannan månad tills vi har halva tiden var. Då får hon välja, eller bli kallad till tingsrätten.


    Är det nån som har varit i en liknande situation som kan ge lite tips och råd? Eller hur det går till när man kommer så långt så man stämmer?


    Tala med henne privat går inte, dom lever i sin lilla bubbla med ny gubbe och en halvbror till min dotter.


    Kan tillägga att vi lever ett uppstyrt och bra liv, inget alkohol eller droger, vi håller igång och tränar, vi bor i radhus i ett fint område, och är aldrig dömda eller misstänkta för nåt fuffens.


    en sak till, nu på söndag ska dom faktiskt köra dottern för första gången på 5 år. kors i taket!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-07-11 10:32
    Vi har gemensam vårdnad sen hon föddes och bor i samma stad, ca 7 minuter med bil, så det är inget problem, nu har jag försökt få tag på henne i 3 dagar för att försöka få reda på hur hon har tänkt resten av semestern, eftersom hon har bestämt att dottern bara får sova här 2 nätter..

    vad menar ni med Allvarligare problem om man stämmer för växelvis boende?
    vi är väldigt uppstyrda utan massa skräp i bagaget, fasta jobb, fint och barnvänligt boende osv.
    vi har ett möte inbokat på familjerätten som sagt, ska jag prata med en advokat innan, eller ska jag vänta till efter mötet? om det nu mot förmodan skulle ge nåt..
  • Svar på tråden Min 5-åring får inte bo hos oss halvtid för mamman
  • Kriya
    Anonym (Dd) skrev 2015-07-11 10:25:40 följande:
    Så en mamma som vägrar samarbeta får rätt till sitt barn heltid? Sjukt! Stackars barn med dessa morsor som förövar deras rätt att vara lika mkt hos sin pappa!
    Tyvärr så kan det bli så i vissa fall - dvs, om mamman bevisar att samarbetsproblemen är av oöverstiglig art kan hon i värsta fall både få ensam vårdnad och huvuddelen av boende/umgänge. Detta kan ske även om rätten inser att samarbetsproblemen beror på henne, om rätten samtidigt anser att det vore för traumatiskt för barnet att flytta över till pappan. :(

    ... nu tror jag dock inte den risken är jättestor i ts fall, eftersom han haft så mycket helgumgänge och de har de facto samarbetat i någon mån. Så han har nog ganska goda chanser att barnet får vara mycket mer hos honom i framtiden. Det är svårare när en förälder helt har lagt beslag på barn och man ska försöka ändra i umgänget.
  • sextiotalist
    Anonym (G.) skrev 2015-07-11 10:36:10 följande:

    Jag gissar att du rör ihop Vårdnad med boende. Det är hart när omöjligt att enas i beslut om skolval, vaccinationer, BUP (innan lagen ändrades) när man har stora konflikter. Därför tilldöms en person beslutsmakten i dessa frågor. Men boendet påverkas bara marginellt om man går från 4 dagar till 7. MAn ska fortfarande ha överlämningar, packa väskor, se till att barnen kommer till träning, oavsett om man har 4 dar eller 7. Därför är det inte svårare att utöka till varannan.Se ovan. För övrigt har jag inte uttalat mig om avstånd, så jag vet inte varför du drar in det.Men jösses, sluta svara, du har ju ingen som helst koll!! Alla barn är folkbokförda nånstans, det påverkar inte öht boendet, 100%?? Nej, även barn som bor 50/50 är folkbokförda hos den ena föräldern!


    Jag blandar inte ihop vårdnad och boende. Jodå detta försökte min sambo förklara för sitt ex också. Han försökte få igenom växelvist boende och hade gemensam vårdnad (tillägga att de är vuxna nu). Men det finns en stor skillnad. Underhåll
  • Anonym (G.)
    sextiotalist skrev 2015-07-11 11:07:37 följande:
    Jag blandar inte ihop vårdnad och boende. Jodå detta försökte min sambo förklara för sitt ex också. Han försökte få igenom växelvist boende och hade gemensam vårdnad (tillägga att de är vuxna nu). Men det finns en stor skillnad. Underhåll:
    Kanske finns en annan stor skillnad också: Tiden. Det som var sant för 15 år sen är nödvändigtvis inte sant idag.
    Stämde din sambo och misslyckades få fler dagar  pga att rätten hänvisade till oenighet som då skulle eskalera då boendeperioderna blev längre?
  • sextiotalist
    Anonym (G.) skrev 2015-07-11 11:16:45 följande:

    Kanske finns en annan stor skillnad också: Tiden. Det som var sant för 15 år sen är nödvändigtvis inte sant idag.

    Stämde din sambo och misslyckades få fler dagar  pga att rätten hänvisade till oenighet som då skulle eskalera då boendeperioderna blev längre?


    Han gick aldrig så långt eftersom barnen mådde dåligt i den konflikten som uppkom. Men jag har efter det följt med utvecklingen.

    En vän förlorade 50/50 för tre år sedan pga konflikter. I tingsrätten.
  • Kriya
    Men jösses, sluta svara, du har ju ingen som helst koll!! Alla barn är folkbokförda nånstans, det påverkar inte öht boendet, 100%?? Nej, även barn som bor 50/50 är folkbokförda hos den ena föräldern!
    När en helt ny tvist hamnar i domstolen om umgänge och boende är utgångsläget alltid - hos vem är barnen folkbokförda just nu? Endast den som inte har barnen folkbokförda hos sig kan yrka om umgänge och boende, eftersom den andra, dvs boföräldern redan har 100% umgänge och boende (tills det finns dom eller avtal som stipulerar annat). Det jag diskuterar är alltså de processrättsliga verkningarna som kan uppstå när avtal eller dom saknas och när 'folkbokföringsföräldern' obstruerar umgänget. Då är det ofta svårt för andra föräldern att verkställa utlämning av barnet. Du pratar om något annat tror jag, vet dock inte vad?
  • Kriya
    sextiotalist skrev 2015-07-11 11:07:37 följande:
    Jag blandar inte ihop vårdnad och boende. Jodå detta försökte min sambo förklara för sitt ex också. Han försökte få igenom växelvist boende och hade gemensam vårdnad (tillägga att de är vuxna nu). Men det finns en stor skillnad. Underhåll
    Det är uppenbart att du inte blandar ihop vårdnad och boende, tycker jag :)
  • Anonym (bangana)

    Jag tänker dock allt fortsätta snurra

    Vårdnad är en sak. Antingen så är det enskild vårdnad eller så är det gemensam vårdnad eller i undantagsfall så har staten övertagit vårdnadsansvaret.

    I lagen om barns boende så finns det boendeförälder och umgängesförälder. Detta styrs av var barnet är skrivet. Exempelvis så kan en boendeförälder trots VV fällas för umgängessabotage. Vilket en umgängesförälder ej kan.

    En boendeförälder kan inte bli skyldig att betala under håll, vilket en umgängesförälder kan bli. Dock i normala fall så utgår inte underhåll om det är VV. Det jämkas och man förväntar sig att är det VV så kan föräldrarna samarbeta.

    I lagen finns inte VV, det finns en rekommendation från Socialstyrelsen. Sen 2006 och den stora vårdnads och umgänges omläggningen så är det inte/ej tillåtet för TR att döma till VV.
    Man resonerar på följande vis. För att kunna döma till VV så krävs det att föräldrarna har sådan samarbetsförmåga att de nästan vore gifta, Är man det så behöver man inte vända sig till domstol.
    Efter 2006 så infördes detta successivt i TR. Med en eftersläpning på nästan två år.
    Det finns några moderna fall dock från TR om VV. Men omständigheterna om dessa är tyvärr inte anpassningsbara i de flesta fall.

    Man får vända sig till Familjerätten för VV och avtalet där blir lika bindande som ett utslag i TR..

    PS
    TS
    Vänd dig till familjerätten i första skedet och om du mot förmodan hamnar i TR så begär att TR ska förordna parterna till Familjerätten. Så kommer du att visa på att du är inte konfliktdrivande,
    DS

  • Kriya
    Anonym (bangana) skrev 2015-07-11 13:52:20 följande:

    Jag tänker dock allt fortsätta snurra

    Vårdnad är en sak. Antingen så är det enskild vårdnad eller så är det gemensam vårdnad eller i undantagsfall så har staten övertagit vårdnadsansvaret.

    I lagen om barns boende så finns det boendeförälder och umgängesförälder. Detta styrs av var barnet är skrivet. Exempelvis så kan en boendeförälder trots VV fällas för umgängessabotage. Vilket en umgängesförälder ej kan.

    En boendeförälder kan inte bli skyldig att betala under håll, vilket en umgängesförälder kan bli. Dock i normala fall så utgår inte underhåll om det är VV. Det jämkas och man förväntar sig att är det VV så kan föräldrarna samarbeta.

    I lagen finns inte VV, det finns en rekommendation från Socialstyrelsen. Sen 2006 och den stora vårdnads och umgänges omläggningen så är det inte/ej tillåtet för TR att döma till VV.
    Man resonerar på följande vis. För att kunna döma till VV så krävs det att föräldrarna har sådan samarbetsförmåga att de nästan vore gifta, Är man det så behöver man inte vända sig till domstol.
    Efter 2006 så infördes detta successivt i TR. Med en eftersläpning på nästan två år.
    Det finns några moderna fall dock från TR om VV. Men omständigheterna om dessa är tyvärr inte anpassningsbara i de flesta fall.

    Man får vända sig till Familjerätten för VV och avtalet där blir lika bindande som ett utslag i TR..

    PS
    TS
    Vänd dig till familjerätten i första skedet och om du mot förmodan hamnar i TR så begär att TR ska förordna parterna till Familjerätten. Så kommer du att visa på att du är inte konfliktdrivande,
    DS


    Ang växelvis boende 
    Jag förstår inte var du läst att domstolarna inte kan utdöma växelvis boende. I så fall gör domstolarna fel varje dag och har även dömt fel i flera av målen jag har varit ombud i. Ett bra exempel är färska Hovrättsmålet T 3040-14, där det kom dom nu i juni 2015. Då hade Kalmar tingsrätt först utdömt växelvis boende, då de ansåg att samarbetsproblem i och för sig förelåg, men att det ensidigt berodde på modern, och att hon borde/skulle kunna bidra till ett samarbete så att växelvis skulle fungera. Domen överklagades och ändrades i Göta Hovrätt som ansåg att modern inte ensam kunde lastas för samarbetsproblemen - som de ansåg gjorde det olämpligt med vv-boende. Så de ändrade tingsrätten dom så att pappan bara fick umgänge on-sönd varannan vecka.

    Domstolen kan utdöma 'hela skalan' allt från noll umgänge, till 5 min umgänge, till umgänge via videolänk eller telefon, umgänge med kontaktperson, umgänge två dagar per vecka o s v - till växelvis boende eller slutligen upp till stadigvarande boende. Denna 'skala' av oändliga möjliga umgänges och boendealternativ står inte explicit angivna i föräldrabalken, utan regleras mer diffust i 6:2 a §.

    Ang underhåll
    I övrigt så har praxis angående underhåll vid växelvis boende ändrats, så att det numera är möjligt att yrka om underhåll även vid växelvis boende.
  • BioBonus

    Vi har fått vv genom TR trots avstånd på över 4 mil mellan föräldrarna.

  • Kriya
    BioBonus skrev 2015-07-11 15:02:08 följande:

    Vi har fått vv genom TR trots avstånd på över 4 mil mellan föräldrarna.


    Det var intressant. 4 mil är i och för sig bara ca 40 min med bil, men ändå en liten bit mellan bostäderna. Ligger skola geografiskt någonstans mittemellan er eller har den ena av er 4 mil att skjutsa till skola?
  • Brumma
    Kriya skrev 2015-07-11 14:56:52 följande:

    Ang underhåll

    I övrigt så har praxis angående underhåll vid växelvis boende ändrats, så att det numera är möjligt att yrka om underhåll även vid växelvis boende.


    Dock är det väl så att det inte blivit ngn som till dömts det? Inte ens i det fall som blev prejudicerande och där pappan hade betydligt större inkomst än mamman.. Att det i framtiden skulle bli tilldömdes när föräldrarna har mer normala inkomster känns inte som om det skulle hända.

    Så praxis har ju på intet sätt ändrats. Däremot har möjligheten öppnats i de fall där de ekonomiska förutsättningarna är väldigt olika.
  • BioBonus
    Kriya skrev 2015-07-11 15:38:07 följande:
    Det var intressant. 4 mil är i och för sig bara ca 40 min med bil, men ändå en liten bit mellan bostäderna. Ligger skola geografiskt någonstans mittemellan er eller har den ena av er 4 mil att skjutsa till skola?
    Skola ligger 4 mil ifrån oss.
Svar på tråden Min 5-åring får inte bo hos oss halvtid för mamman