Inlägg från: Sorbus |Visa alla inlägg
  • Sorbus

    Dags att fylla frysen inför sommaren

    Voluptuous Shalimar skrev 2015-06-06 10:58:48 följande:
    Ursäkta, men måste fråga: är du säker på att du bor i Sverige? Tungan ute Min erfarenhet av sommar + mat i detta land är nämligen:

    1. Det regnar, alternativt haglar.

    2. Man vill gärna grilla för det är ju så SOMRIGT och HÄRLIGT men [se punkt 1].

    3. Man vill gärna sitta på en uteservering och dricka iskall Riesling till en smarrig skaldjursrätt i solgasset, men den enda soliga dagen på hela sommaren är alla uteserveringar fulla från kl 06:00 (dvs 4 timmar innan den första ens öppnat) - alt [se punkt 1].

    4. Man äter sill och potatis tills man på allvar tycker att Abbas senaste säsongens smak som är "inlagd sill med russin, blåklint och karamelliserad bacon" är en superb idé eftersom det iallafall innebär OMVÄXLING. 

    5. Man grillar i alla fall, men väljer att äta inomhus så att den som grillat ska få byta kläder, torka sig och värma upp sina stelfrusna fingrar så att h*n kan äta med de andra.

    6. Man packar en picknickkorg full med mat som är lämplig att äta med händerna, extra köttrik korv i termos, goda små piroger, jordgubbar som man ägnat massa tid åt att doppa i mörk choklad, pannkakor fyllda med chèvre, ruccola och tryffelhonung samt svindyr fläder/krusbärsdricka från en lokal producent (som även säljer ekologiskt brevpapper och ost gjord på älgmjölk) och en flaska rosé eftersom det passar till all mat. Sedan äter man denna picknick på vardagsrumsgolvet (alt. vid bordet om man bara iiiiinte oooorkar) pga [punkt 1].

    7. Man åker till den lokala pizzerian och säger "... det vanliga..." och bär hem en kartong med en capricciosa och en mexicana med extra jalapenos. 

    8. Man åker på semester i Sverige och äter dåligt tillagad mat på vägkrogar samt dåligt tillagad mat på svindyra turisktkrogar på valfri turistort.

    9. Man åker till sin/någons sommarstuga och sitter inomhus i svettstinkande stuga (eftersom man bor 12 pers på 12 kvm) och äter tacos som någon svärande tillagat i ett kök som knappt funkar och utan rinnande vatten.

    10. Man åker utomlands och äter gott. 

    Sådär. 
     

    jag kan bara tillägga 11. Man sitter ute och äter iförd sommarklänning, fleecejacka, vindjacka, halsduk, tjocka sockor och filt i ett plastigt partytält för att släkten tycker att när det är sommar så MÅSTE man sitta ute när det är midsommar, födelsedagsfest eller vilken sammankomst som helst, oavsett väder.

    Alternativ på 11 är att man sitter ute och äter iförd sommarklänning, fleecejacka, vindjacka, halsduk, tjocka sockor och filt i ett plastigt partytält men kan bara använda ena handen till maten för att med den andra håller man krampaktigt fast i tältet så det inte ska blåsa bort för att det stormar och regnar på tvären.
  • Sorbus
    Aniiee skrev 2015-06-06 15:21:34 följande:
    Jag trodde ni menade i sverige, inte på nordpolen =P
    Ibland vet man inte riktigt vilkendera det är

    Det är väl en del av charmen med det nordiska klimatet, att väderleken varierar. Man kan svettas i över 30 grader (som många dagar förra sommaren) eller stå iklädd tjock tröja och vantar och frysa på midsommarafton.

    En reflektion, om det är så varmt att jag inte vill laga mat brukar jag inte heller mäkta med tung, varm mat. Så sånt som gratänger, pizza och lasagne blir för mycket för många i värmen. Helst ska det vara något lätt, typ sallader, wraps eller liknande. Så ett tips är att backa upp med en del sådant. Jag vet inte om man kan frysa in gazpacho, men typ den stilen på mat.
    Och nu får säkert en del krupp, men om ni har sett de där färdigkokta potatisarna som finns i saltlake på glasburk i affären så är de faktiskt användbara. Hur bra som helst att dela upp och blanda med lite sockerärter, rädisor, vinägrett och annat efter behag och så vips har man en fransk potatissallad utan behöva koka upp en enda kastrull (har gjort ett det ett par gånger och bägge gångerna kommenterade gästerna specifikt att det var så goda potatisar dessutom) Serveras med färdigköpt kallskuret och en blandsallad. 
    Frysta bär och frusna bananer är en höjdare att ha hemma, enkelt att fixa världens snabbaste hemmagjorda glass eller efterrätt på nolltid. För glass mixar man bara ihop valfri fryst frukt eller bär med valfritt tillbehör och äter direkt. Snabb efterrätt är tex vaniljkesella med halvtinade hallon. Man kan krossa ett kex att varva med om man vill ha lite crunch

    lite OT, för det inte handlar inte om mat men väl värme, ett tips är att ställa in ett paket våtservetter i kylskåpet när det är sådär tokvarmt. Gjordes hemma hos oss en gång av misstag, men det var skönt att att fram en kall duk att torka sig med när man blev helt varm och klibbig.
Svar på tråden Dags att fylla frysen inför sommaren