Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Nu har alltså forumets bägge socialdemokratiska konton kommenterat massivs i tråden utan att kunna försvara skattepengar till insektsrestauranger.

    Så oväntat.


    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon
    Anonym (Orolig) skrev 2021-06-13 19:27:26 följande:
    Det spelar faktiskt ingen roll vad du tycker i det avseendet.

    Det är ju du som yrar om att skatten måste höjas för att få råd med vård skola omsorg. Men kan inte först spendera pengarna på en massa löjliga museum-liknande och sedan hävda att det inte finns pengar. Det är nämligen motsatsen till definitionen av ekonomi.
    Jättesvårt för en socialdemokrat att förstå eftersom (S)taten är alla goda gåvors givare, enligt honom.  Ett socialistiskt tankemönster.

    Det finns inte i en socialdemokrats - i en socialists - tankevärld att man kan också skära ned på statens engagemang.

    Istället skall staten hela tiden bara expandera och expandera och expandera. Och konstanterna för detta tas ur din och min ficka.

    .
    För att ha råd med alla kostnader man har dragit på sig utreder nu Socialdemokraterna exempelvis att höja skatten på vanligt småfolks ISK-sparande på över 100.000 kronor.

    Socialdemokraterna kallar det: "miljonärs-skatt"
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon
    Anonym (Orolig) skrev 2021-06-13 23:45:07 följande:
    Det är väl småpotatis jämfört med vad kommuner lägger på elitsatsning för sina lokala ishockeylag. Bara Leksand har väl spenderat 300 miljoner. Växjö 256 miljoner. Luleå satsar 27 miljoner varje år. Timrå, Oskarshamn, Skellefteå o.s.v är inte långt efter.

    Utsmyckningen av NKS var trots allt en engångsutgift. Onödigt dyrt tycker jag. Vi måste verkligen stoppa slöseriet med våra skattemedel.


    Utsmyckning av NKS? Jo du, ibland finns det pengar. När det gäller konst.

    .
    Det finns en statlig regel införd 1937 av dåvarande Socialdemokratisk regering som kallas 1%-regeln och som styr att alla offentliga byggen skall sätta av 1% av budgetsumman till offentlig konst.

    Regeln är en stor favorit hos vänsterns politiker och anhängare. Mindre så hos fiskalt ansvarsfulla borgare.

    Bygger ett landsting en ny vårdcentral för 100 miljoner så måste de sätta av 1 miljon för inköp av konstverk. Om ni  bara visst hur mycket usel konst det hänger på väggarna överallt i offentliga lokaler som sjukhus, ålderdomshem och skolor ...

    Inköpt bara för att den måste köpas in.

    Ta en titt på väggarna nästa gång ni går genom en sjukhuskorridor och se alla intetsägande litografier från 60-, 70-, och 80-talet som hänger där.

    Inköpta till överpris för att den byråkratiska biten med 1% ska gå ihop.

    Regioner, kommuner och stat har inte ens koll på all konst de själva äger. Med jämna mellanrum kommer det tidningsartiklar i lokalmedia om hur någon tjänsteman och kommun helt plötsligt saknar X antal tavlor eller en staty eller något.

    .
    Samma socialdemokratiska 1%-regel gäller till exempel vägar och gator också. Gud vet hur många miljoner som lades på utsmyckningen av Södra Länken. Och vänta tills ni får se konsten som ska smycka Förbifart Stockholm.

    Förbifart Stockholm är beräknad till 35 miljarder!

    Det gör att den socialdemokratiska regeln om 1% till all offentlig konst gör att de måste - MÅSTE - köpa in konst för 350 miljoner att sätta i vägtunnlarna. I tunnlarna! 

    Vad ska de göra? Köpa en Picasso och hänga på bergväggen någonstans?
    .

    Principen om 1% är förstås samma typ av slöseri med andras pengar som att köpa in en insektsrestaurang för 300000.

    I det senare fallet talar vi alltså om motsvarigheten till en blomplantering och ett insektshotell från Jula för 99 kronor.

    Fast för 300000.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2021-06-14 06:53:45 följande:
    Det förklarar fortfarande inte varför jag ska straffbeskattas på mitt befintliga ISK som passerar Magdas magiska gräns. Jag har gått in i ett sparande utefter vissa givna förutsättningar. Om jag istället slösat bort överskjutande på thailandsresor hade Magda inte fått in ett öre i skatt på de pengarna, nu skattar jag för överskjutande belopp enligt dagens regler.
    Du och jag och alla andra småsparare med minst 100000 på kontot straffbeskattas för att Stefan och Maggan har gjort av med alla pengar på annat än vad de skulle göra av med dem på.

    Då måste de hitta nya.

    Svårare än så är det inte.

    .
    Muf vill fortfarande att de första 500000 ska vara helt skattebefriade. Ett mycket mer sympatisk tanke.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon

    Vid närmare eftertanke så fungerar det inte att köpa in en Picasso till Förbifart Stockholm. Pengarna ska gå till nya konstverk. Regeln är i praktiken ett dolt bidrag till  konstnärer och konstnärinnor som skapar "konst" som de inte kan sälja på en öppen marknad.

    .
    NKS hade en budget för själva bygget på 12-13 miljarder (om jag kommer ihåg rätt) så runt en 120-130 miljoner bör deras konstbudget ha hamnat på enligt 1%-regeln.

    *Man räknar alltså på ursprungsbudgeten. Vid eventuella fördyringar på vägen räknas inte konstbudgeten upp.*


    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon

    Ett annat exempel här:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/konst-for-16-miljoner-piffar-varberg

    16 miljoner till konst i Vårberg. Roger Mogert (S) är nöjd med satsningen."Ett utmärkt sätt ...", kallar han det

    Jag ser fram emot konst av högsta internationella klass. Konst och kultur av högsta kvalité ska vara tillgänglig för alla och konst i det offentliga rummet är ett utmärkt sätt att nå det målet, säger Roger Mogert (S) stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

    .

    Alltså: hela det offentliga Sverige är fyllt av samma problem. Sedan man införde en 1%-regel vid offentlig byggnation för nästan 85 år sedan så har det satt en "norm" att skattemedel SKA gå till konst. Bara för sakens skull.

    Normer är svåra att bryta och det finns absolut tanter med pärlhalsband inom Moderaterna som gillar saken men skattemedlen måste prioriteras bättre.

    En första åtgärd från en blå-gul regering behöver vara att åtminstone sätta ett tak på 1%-regeln. Ett lågt tak.

    Det blir ju absurt nu när man ska bygga höghastighetståg för 300-400 miljarder - då måste man köpa in konst för 3-4 miljarder enligt 1%-regeln.
    .


    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon

    Vänstern har övergivit arbetarklassen.

    För 20 år sedan sympatiserade 60% av de manliga LO-medlemmarna med S. Idag är den siffran nere på 34%.

    Samtidigt sympatiserar idag 31% av de manliga LO-medlemmarna med SD.

    bulletin.nu/konservativa-blocket-storst-bland-manliga-lo-valjare

    .
    Idag är det konservativa blå-gula blocket större än det socialistiska röd-gröna bland manliga LO-medlemmar. Samtidigt driver vänstern bort dessa i sin strävan att vinna nya väljargrupper.

    "Socialdemokraternas retorik försöker appellera till den nya väljarbasen. Metoden är negativa kampanjer. Det är stormningen av Kapitolium, hot mot fria aborter och stöveltramp.

    Men de manliga LO-väljarna känner inte igen den nidbilden av de egna värderingarna. Tvärtom drivs de längre och längre bort från vänstern varje gång dess företrädare säger att 1930-talet står för dörren."


    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon
    Digestive skrev 2021-06-14 23:06:33 följande:
    100 000!?
    Yep!

    Det läckte ut dokument där sossarnas grupp som tittar på detta bett RUT (Riskdagens Utredningstjänst) att räkna på utfall på höjd skatt på ISK på summor från 100000 och uppåt.

    Vad deras interna utredning till slut kommer fram till är ju inte klart än men vilka nivåer och scenarion de tittar på har blivit offentligt.

    Just att de utreder höjd skatt redan från enbart 100000 på sparkontot var en stor del av anledningen till att reaktionen blev så enorm.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2021-06-15 05:05:49 följande:
    Hon har lovat runt och hållt tunt tidigare. Trovärdigheten ligger inte direkt på topp när det gäller löften från det hållet.
    Det finns faktiskt ingen som har lovat någonting överhuvudtaget.

    Vi VET att socialdemokraterna utreder höjd skatt på sparande från 100000 kronor.

    Detta togs inte emot väl.

    Finansminister Andersson tvingas då gå ut och säga att "det KAN exempelvis komma att handla om tre miljoner" istället.

    Nyckelord: "KAN".

    .
    Att sedan socialdemokratiska partiarbetare på exempelvis sociala medier sprider Fake News om att finansministern sagt att det KOMMER att handla om tre miljoner - det får man ta för vad det är. Propaganda.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?