Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Padirac skrev 2019-06-24 20:39:17 följande:

    Icke, 

    Partiernas väljarunderlag är betydligt mer varierande och utspritt än partiernas position på de politiska skalorna. 

    Skalan du länkat till och publicerat handlar inte om partierna utan om väljarnas varierade placering på de politiska skalorna.

    Väljarna beslutar inte om partiprogram, valmanifest eller sakfrågor. Detta gör partierna.


    Formatet att illustrera vardera parti med en enda fixerad punkt ger en väldigt problematisk bild... det är för simplifierat.

    Ett parti som S dyker en bra bit ner i TAN gällande vissa frågor medan exempelvis SD är spritt till både höger och vänster.

    Tillgången till specifikt riksdagspartiernas placeringen verkar det dock vara snålt om i klusterformat. Det närmaste jag kunde hitta var illustrationen över riksdagsledamöterna ovan... och det har hänt mycket sedan 2014 därtill.

    Ja, den första illustrationen handlade inte om partierna. Det blev fel. Men det var främst formatet som jag ville lyfta fram som seriöst...
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-06-24 20:55:53 följande:

    Seriöst? Sedan 2014 har SD gått från att vilja förbjuda vinster i välfärden och stoppa lönedumpningen på svensk arbetsmarknad till att vara för vinster i välfärden och emot regler som skulle förbättra villkoren för utländsk arbetskraft. SD tydligt vandrat till höger på skalan och din graf från 2014 är således inaktuell.


    Jag skrev att illustrationen inte riktigt var aktuell.

    Flera punkter har vandrat till höger sedan dess för SD. Varför SD-klustret lägger sig till både vänster och höger i mer aktuell tid.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-06-24 21:18:46 följande:

    Ja, det är väl i de för partierna viktigaste frågorna som det gå att göra 'stickprov'  - och det är helt klart att partierna i alla frågor varierar lite. En del mer, en del mindre. En del är mer ideologiska, andra är mer inriktade på reformer


    Precis. Varför dessa simplifierade punktillustrationer ger en problematisk bild...

    Ställ en fråga om vad S anser om exempelvis regleringar av våra sociala medier och de sjunker långt ner i TAN och fråga SD om välfärdsstaten och de hamnar något åt väster överlag.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-06-24 21:55:42 följande:

    SD gör skillnad på folkgrupper, så det är inte så vänster överlag. Läs principprogrammet om vad de anser om nationer och medborgare och statens roll för den svenska nationen (inte nationalstaten utan den svenska nationen som i inte den judiska nationen som bla BS tjatat om) 


    Ok? På skalan vore det en punkt av ett kluster.

    Annars så har inte synen på folkgrupper så mycket med välfärdsstatens proprotioner och samhällsuppgifter att göra.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-06-24 22:07:44 följande:

    Jo, för SD har den det.


    Synen på folkgrupper respektive synen på välfärdsstaten vore två helt enskilda punkter på GAL/TAN-skalan.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-06-24 21:41:40 följande:

    Vad menar du med både till höger och vänster i modern tid?

    Nedan ser du var  SDs kandidater placerade sig i det senaste valet. Det finns moderater till vänster om SDs representanter och det är inget man skulle lyfta fram om man ska beskriva var M befinner på höger vänsterskalan. Kan vi enas om att SD är ett högernationalistiskt parti?

    www.svt.se/special/hur-lika-ar-kandidaterna-sina-partier/


    Även här placeras partierna i fixerade punkter. Klustret är riksdagskandidater och hur de skiljer sig från partilinjen...

    Det är inte lätt att hitta en klusterillustration för vardera parti i utmärkande frågor.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-06-25 07:25:50 följande:

    Jag tycker att du är larvig som försöker få det till att det högernationella partiet SD med rötterna i nationalsocialism skulle vara ett mittenparti, vem tror du att du lurar?


    Det är ingen som försöker få satsningar på A-kassa, pensioner, välfärdsstat med mera till vänsterorienterad politik - det är vänsterorienterad politik, per definition.

    Man använder GAL/TAN-skalan för att distinktifiera skillnader nu när höger och vänsterskalan har blivit ett för trubbigt instrument...

    ...det är därför GAL/TAN-skalan började användas. Det politiska landskapet har ändrats i grunden och det går inte att förhålla sig till äldre modeller längre. De nya politiska strömningarna är en mix och kompott, alternativ som inte fanns tidigare.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-06-25 08:22:02 följande:

    Alla seriösa bedömare placerar idag SD på den högra sidan på höger vänsterskalan.

    SD anser sig i likhet med Kristdemokraterna vara ett socialkonservativt parti.

    SD säger sig vilja bilda ett konservativt block i svensk politik tillsammans med högerpartierna  M och KD. 

    Kollade du inte på länken som jag postade några inlägg upp? Där är det så tydligt att SD är ett högernationalistiskt parti.


    Ja, jag skulle också placera SD något till höger idag överlag. Men frågan är väl vart gränsen mellan ett mitten- och högerparti går.

    Finns avsevärt mer högerorienterade partier i riksdagen än SD... för att inte säga hela den forna Alliansen. SD dyker dock djupast ner i TAN av samtliga.
  • Digestive
    Anonym (Guttaperka) skrev 2019-06-25 20:34:00 följande:

    Hade det inte varit enklare att säga att Petrén var socialdemokrat? (Om han nu var det, jag hade ingen aning.) Har aldrig förstått mig på spydiga och nedsättande kommentarer.


    Ingenting är enkelt när man ska vara häftig.
  • Digestive
    nattuw skrev 2019-10-06 10:48:36 följande:

    Det som åsyftades med missräkning var inte rösträtten utan att den kontraproduktiva metod som använts mot ett visst parti var en av de mest korkade idéer som någon försökt sig på under en tidsperiod som bakåt avgränsas av rösträttens införande (t=0).

    Metoden uppfyllde Einsteins dumhetskriterium och rösträtten användes som en markering för starten på en tidräkning (t=0) då det innan rösträtten fanns andra och mer direkta metoder att handskas med de som hotade makten.


    Vad fint att du ställer upp som ledsagare åt fultolkarna.
    Skriver i E-Prime.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?