Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Flash Gordon skrev 2019-06-24 09:12:10 följande:
    Jo, det var de.

    Och vad gäller SD så är de ett kollektivistiskt parti som ser storskaliga lösningar och staten som problemlösare. Precis som ert parti.

    Borgerliga ser istället staten och individen som (minst) jämbördiga enheter med ett kontrakt emellan sig.
    DAP hade en del socialistiska idéer, men de kastades snart ut och NSDAP var allt annat än socialistiskt. Stålkanslern Bismarck genomdrev förresten också en del socialistiska reformer - det var det som kom att kallas katedersocialism - eftergifter för att blidka massan som riskerade att göra ett socialistiskt uppror mot den befintliga ordningen. Bismarck som inte alla var socialist var betydligt mer socialistisk än NSDAP som hade en nazistisk ideologi.  Han ville bla ordna en motrevolution mot liberala 

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Bismarck
    "Bismarck, som arbetade intimt med textilindustrin och som hade som mål att motarbeta socialisterna, införde under 1880-talet världens första välfärdssamhälle. Bismarck lyssnade särskilt på Hermann Wagener och Theodor Lohmann, rådgivare vilka övertalade Bismarck att ge arbetarna en kollektiv status inom lagar och politik i den nya tyska staten."

    Nazism är en tydlig högerideologi, en kollektivistisk högerideologi. De kollektivistiska vänsterideologierna handlar om interntionalism och klassutjämning. Allt detta är vad nazism inte står för.

    Grundläggande samhällskunskap för alla skolelever, men det är lätt att missa tydligen
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-06-24 20:33:41 följande:
    www.google.se/amp/s/politologerna.wordpress.c.../

    Det handlar dock mer om hur saker presenteras. Det är försvinnande få partier som bara blir en distinkt prick när de placeras i GAL/TAN-skalan... i vissa frågor kan partier sticka ut rejält från sitt huvudkluster, vilket simplifierade illustrationer inte illustrerar.
    Icke, 

    Partiernas väljarunderlag är betydligt mer varierande och utspritt än partiernas position på de politiska skalorna. 

    Skalan du länkat till och publicerat handlar inte om partierna utan om väljarnas varierade placering på de politiska skalorna.

    Väljarna beslutar inte om partiprogram, valmanifest eller sakfrågor. Detta gör partierna.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-06-24 21:01:26 följande:
    Formatet att illustrera vardera parti med en enda fixerad punkt ger en väldigt problematisk bild... det är för simplifierat.

    Ett parti som S dyker en bra bit ner i TAN gällande vissa frågor medan exempelvis SD är spritt till både höger och vänster.

    Tillgången till specifikt riksdagspartiernas placeringen verkar det dock vara snålt om i klusterformat. Det närmaste jag kunde hitta var illustrationen över riksdagsledamöterna ovan... och det har hänt mycket sedan 2014 därtill.

    Ja, den första illustrationen handlade inte om partierna. Det blev fel. Men det var främst formatet som jag ville lyfta fram som seriöst...
    Ja, det är väl i de för partierna viktigaste frågorna som det gå att göra 'stickprov'  - och det är helt klart att partierna i alla frågor varierar lite. En del mer, en del mindre. En del är mer ideologiska, andra är mer inriktade på reformer
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2019-06-24 21:46:31 följande:
    Du skrev att Per Albin inte strävade efter ett starkt folkhem för den svenska nationen, med underförstådd betoning på det sistnämnda.

    Då passar hans och Erlanders citat som svar.
    Det är du och SD som pratar om nation i betydelsen folkgrupp, ja det gör ju iofs nazister också förståss.

    Jag skrev att S och SD inte var stöpta i samma nazistiska form då SD vill ha ett folkhem för det de anser är den svenska folkgruppen, men inte andra svenska medborgare.

    Om du inte fulciterar utan läser kontexteni vilken de fulciterade raderna skrivs så ser du att det har en helt annan betydelse än det du påstår om S och nazism.  
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-06-24 21:28:47 följande:
    Precis. Varför dessa simplifierade punktillustrationer ger en problematisk bild...

    Ställ en fråga om vad S anser om exempelvis regleringar av våra sociala medier och de sjunker långt ner i TAN och fråga SD om välfärdsstaten och de hamnar något åt väster överlag.
    SD gör skillnad på folkgrupper, så det är inte så vänster överlag. Läs principprogrammet om vad de anser om nationer och medborgare och statens roll för den svenska nationen (inte nationalstaten utan den svenska nationen som i inte den judiska nationen som bla BS tjatat om) 
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-06-24 22:06:51 följande:
    Ok? På skalan vore det en punkt av ett kluster.

    Annars så har inte synen på folkgrupper så mycket med välfärdsstatens proprotioner och samhällsuppgifter att göra.
    Jo, för SD har den det.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2019-06-24 22:17:13 följande:
    Och Per Albin och Tage Erlander.
    Du behöver läsa kontext och inte plocka ut enskilda rader som passar för alternativa fakta.  

    Var det så att du trodde på SDs bruna film också? 

    Och trodde på praktikanter och att TT sprider desinformtion medvetet.

    Det är inte lätt för de som har det svårt med historien och samhällskunskapenSkål
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2019-06-24 22:43:58 följande:
    Nä, de socialistiska idéerna försvann inte. Skolväsende och utbildning, välfärdsstat, utnämningspolitik, kvninnors arbetsliv ... En mängd socialistiska idéer genomfördes på bekostnad av det gamla konservativa kejsardömets bekostnad.

    En skillnad mot andra former av socialism var att de vände sig inåt mot specifika gruper men vad gäller centraliserad makt, enpartistat och förtryck så skilde de sig inte från till exempel kommunisterna.
    Jodå, du har helt enkelt inte läst på ordentligt eller skolkat för mycket. Skål Skål
  • Padirac
    platte skrev 2019-06-24 23:20:04 följande:
    Vad i SD's film var felaktigt?

    Känner du inte till att tvångssteriliseringarna var på riktigt och inte bör förväxlas med de som av juridiska skäl frivilligt sterliserat sig?
    Nu blir jag förvirrad Skål är du samma som FG, jag tror jag ser dubbelt... *ställer ned flaskan* 

    Tror du på FG, eller ja menar på SDs bruna film SkålSkål
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2019-06-25 19:04:17 följande:
    Det var alltså samma socialdemokrater som var ansvariga för tvångssterlisering ar av icke-önskvärda individer.

    På tal om ren folkstam och allt det där.
    Du får nog läsa på igen du luckorna i historiekunskapen återigen ger sig till känna.

    https://www.levandehistoria.se/fordjupning-rasbiologi/kapitel-4-steriliseringsfragan-politik-och-praktik

    "År 1922 läggs den första motionen i riksdagen om en lag för sterilisering, främst av ”sinnesslöa”. Den är författad av Alfred Petrén. Det blir utredning och lagförslag 1929 – men då förespråkarna för en lag finner den alltför tandlös faller förslaget.


    År 1933 motionerar Petrén igen och 1934 antas lagen med bred politisk majoritet. Det blir nu möjligt att sterilisera så kallade sinnesslöa efter att två läkare beslutat att så ska ske.


    År 1941 skärps lagen ytterligare, åter med bred politisk majoritet. Nu tas kravet på två läkarbeslut bort och beslut ska fattas av Medicinalstyrelsen. Det gör det lättare att sterilisera människor på ”social indikation” – det vill säga att man lever i misär eller inte anses kunna ta hand om sig själv eller sina barn."

    Det var vid tillfället inte en S-regering eller S-statsminister som antog steriliseringlagen. - det passar kanske inte in i propagandan SD tutat i sina följare - men det gör det inte felaktigheterna du sprider sanna.


     
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?