Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Digestive skrev 2021-06-07 14:56:35 följande:
    Ja, det blev rekordår på flera av världens börser åren därefter samt numera har vi enorma stimulanser i pandemins spår - medan reformen var ämnat betydligt svagare världsbörser.

    De hade väl lika duktiga ekonomer i ryggen då som dem du hänvisade till sist - som menade att vi närmare årets sommar kunde förvänta oss en rekyl på världsbörsen. Nu är sommaren här och exempelvis NASDAQ befinner sig ett hårsmån från kapitulering. USA:s nuvarande president tänker dock vara värre än den förra och tänker trycka ytterligare rekordhöga summor fiat (6 trillioner USD) så det kan såklart tuffa på lite till. Hur dock värdet mätt i köpkraft kommer att se ut, i exempelvis våra pensionsfonder, efter detta kalas är det nog många - faktiskt insatta - som undrar... men det drabbar såklart ingen rik, bara vänsterblockets tidigare kärnväljare.

    Jag vill minnas att Alliansen gick till val med besparingar som främsta mål, under tidigare högkonjuktur. Tänk om vi hade varit i den sitsen nu istället för att åka runt i de två senaste regeringarnas ?kasta pengar till höger och vänster?-karusell; där man efter 7 år av vilt spenderande, under en högkonjuktur, nu kommit fram till att staten behöver beskatta folket ännu hårdare och för att ha ordentligt råd med statens kärnuppdrag.

    Frågan var dock: Varför är ytterligare skatter på privatpersoners kapital och köpkraft högre prioriterat än effektiviseringen av de skattemedel som vi redan betalar in?

    Men det är väl inte lönt att fråga någon som verkar tycka att bra politik skulle vara någonting som hela tiden blir progressivt dyrare.

    Nu handlade inlägget som jag länkade till om historisk värdeökning under en betydligt längre period än du pratar om. De senaste hundra åren har den genomsnittliga avkastningen på börsen legat kring 9% och då inser vem som helst att staten ger sparare på ISK en mycket stor skatterabatt. 

    Under alliansen ökade Sveriges statsskuld med 120 miljarder kronor och detta trots att man sålt statliga företag för 170 miljarder. Under den nuvarande regeringen har vi i stället fått se statsskulden minska. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    FDFMGA skrev 2021-06-08 09:17:20 följande:
    Syftar du på ISK-debatten?

    Det är väl en klassisk höger-vänster-konflikt där S vill höja skatten för dem som har mer än tre miljoner på ISK-kontot medan M vill sänka den.

    Visst kan man tycka synd om de stackare som får höjd skatt enligt S-förslaget, men jag tror att de klarar sig utan att behöva gå över till nudlar som stapelfödaSkrattande

    Förresten så har SvD gjort en ganska utförlig beskrivning av förslagens konsekvenser. Jag ska se om jag hittar den.

    www.svd.se/forslaget-fran-64000-i-isk-skatt-till-800000

    Bra artikel! Märkligt att det finns folk som inte inser det absurda med att moderaternas vill att sänka skatten för förmögna med miljontals kronor på ISK konto när vi vet att både sjukvård, hemtjänst, skolan och rättsväsendet behöver mer pengar.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2021-06-10 11:37:06 följande:

    Att prata om skatterabatt är ohederligt. Ingen sparare får rabatt på sin skatt. Att vi har en regering som vill klämma åt sparare ännu mer innebär inte att det finns någon skatterabatt för sparare utan bara att vi har en regering som anser det vara en god ide att bestraffa sparare ännu hårdare.


    Jo staten ger folk med ISK konton en beskattningsfördel jämfört med hur kapitalvinster normalt beskattas och visst kan man kalla det för en typ av rabatt. Att denna rabatt bara ska gälla belopp upp till 3 000 000 kronor är en rimlig avvägning och drabbar inga småsparare.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-06-12 10:33:06 följande:
    Och inte heller kan man göra avdrag på deklarationen om värdepappershandeln gick med förlust. Det är dock tystare om den baksidan och jag tvivlar på att någon från sittande regering tar initiativet och undersöker hur mycket staten kan ha sparat på det.

    Låt oss titta närmare på vad folk allra främst sparar till.

    >>Ny undersökning: ISK används främst till pensionen 6 av 10 tycker att en skattehöjning på ISK är en dålig idé ? och motståndet är störst bland unga. Det visar en färsk undersökning från Timbro och Demoskop. Mätningen visar också vad svenskarna främst sparar till, där pensionen kommer på förstaplats och en kontantinsats på andra. ?Det är inte direkt ferraribilar det handlar om?, säger Bejamin Dousa, vd på Timbro<<

    www.di.se/nyheter/ny-undersokning-isk-anvands-framst-till-pensionen/

    Jag förstår dessa unga svenskar väldigt väl - när de ser hur morsan har det knapert på ålderns höst, efter ett helt liv i arbete, när farsan får ynka 300 000 som avkastning av pensionsfonderna, efter ett helt liv i arbeta, samt när båda två dör med kvarvarande skulder på bostaden.

    Ja det stämmer att schablonskatten ersätter rätten till avdrag och den normala 30% skatten på finansiella vinster men schablonskatten är så låg att ISK ger mycket fördelaktiga villkor.  Svenska Dagbladet (M) har räknat ut sig att reformen har kostat staten i genomsnitt ca 7 Miljarder om året dvs 350% mer än vad Anders Borg och Moderaterna hade räknat med när de lanserade sparformen. Det har också visat sig att det är de mest förmögna i systemet har merparten av kapitalet på ISK. Exempelvis har 30 000 individer tillgångar på ISK på över tre miljoner kronor, till ett samlat värde av 250 miljarder kronor (i genomsnitt mer än 8 miljoner kronor per individ).


    Det märkliga är att du hänvisar till småsparare när finansministern så tydligt har meddelat att förändringar av ISK inte ska drabba småsparare utan föreslår ett tak på ISK vid 3 miljoner kronor.


    De flesta inser att samhället behöver rustas upp. Det gäller exempelvis sjukvården, äldrevården, grundskolan och rättsväsendet och jag är övertygad om att många instämmer att det in en sådan situation är vansinnigt att staten slösar bort pengar på att ge de mest förmögna (med tillgångar på mer än 3 miljoner kronor på ISK konton) stora skatterabatter.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2021-06-12 13:56:04 följande:
    Den uträkningen fluktuerar mot börsens ebb och flod så vad har det för betydelse? Vi kommer inte att ha evig flod på börsen bara för att den uppstod tidigare än förväntat och när det väl kommer en period av ebb så kommer uträkning (den initiala siffran) att stämma bättre.

    Jag finner det förunderligt att kategorin ?de mest förmögna? skulle börja med folk som har råd med en genomsnittlig villa i Falun utan att ta lån. Det är faktiskt illa på en högre nivå än diskussionen här.

    Nej, det är bättre att sittande liksom kommande regering lär sig hushålla med pengarna - som de alltså får utav en av världens redan högst beskattade befolkning.

    Vad menar du? börsuppgången de senaste 10 åren har legat nära den genomsnittliga börsuppgången de senaste hundra åren. 

    Jag tycker att det är rimligt att  staten premier sparande med en rabatt men anser att det är rimligt att sätta ett tak för hur länge staten ger denna rabatt. 3 miljoner kronor låter som en rimlig avvägning.

    Så länge som sjukvården, äldrevården, grundskolan och rättsväsendet behöver mer resurser tycker jag att det är rimligt att statens pengar i första hand går till sådana ändamål och inte till generösa skatterabatter till de allra rikaste. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2021-06-12 16:13:39 följande:
    Nej man kan inte kalla det en form av rabatt eftersom det, oavsett vad du påstår, inte är en rabatt. Det är en skatt som ingen får rabatt på oavsett om de går med vinst eller förlust. En skatt som du tvingas betala även om du går med förlust är inte en rabatt.

    Eftersom kapitalvinster normalt sett beskattas högre kan man självklart säga att staten ger en skatterabatt om kapitalvinsten kommer från ett ISK konto (där beskattningen är mycket lägre).


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Orolig) skrev 2021-06-12 22:08:22 följande:
    Det gamla normala är lika passé som socialdemokratin. Som bevis kan anföras kraftiga skattelättnader för höginkomsttagare.

    SD gick 2018 till val på att slopa värnskatten dvs den skattesänkning som nu SD kritiserar (och som du menar har resulterat i skattesänkningar för höginkomsttagare). Nu är SD emot att det ska sättas ett tak för den stora skatterabatt som mångmiljonärer får genom att placera kapital på ISK konton. SD är ett parti som driver en skattepolitik som framförallt gynnar höginkomsttagare.


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2021-06-13 08:42:47 följande:

    Jag har fortfarande inte sett en vettig förklaring till varför det ska grävas ännu mer i mina fickor gällande ISK. Där har jag lagt undan redan skattade pengar, dessa beskattas oavsett om värdet stiger eller sjunker. Det är inte nog för socialisterna som vill fingra i syltburken för att man misskött landets ekonomi.

    Om vi istället för att leva sparsamt och lagt pengar på hög, främst för att trygga vår ålderdom, istället åkt till Thailand 2 gånger om året eller köpt en dyr båt eller en dyr villa inne i stan som vi fått bidrag till våra lån för, eller köpt en dyr skrytbil som subventioneras av skattepengar, så hade pengarna fått vara ifred för den klåfingriga ministern och hennes partiaktivister.

    Det är tydligen viktigt att det är mina pengar som går till insektsrestauranger, menskonst, enhörningar mm skatteslöserier.


    Magdalena Andersson har meddelat att småsparare inte kommer påverkas av förslaget och det är bara belopp som överstiger 3 miljoner kronor på ISK kontot som skulle förlora sin skatterabatt i förhållande till beskattningen av andra finansiella vinster.  På belopp över 3 miljoner får du alltså använda dig av andra sparformer och där får du skatta på vinsterna men kan också får göra avdrag på förlusterna.


    Så länge som sjukvården, äldrevården, grundskolan och rättsväsendet behöver mer resurser tycker jag att det är rimligt att statens pengar i första hand går till sådana ändamål och inte till generösa skatterabatter till de allra rikaste. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Orolig) skrev 2021-06-12 22:40:43 följande:
    Det är inte SD som sänkt skatten för höginkomsttagare.

    Borttagandet av värnskatten gynnar höginkomsttagare. Det är fakta och inte en åsikt. Jesus.

    Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt gick ut före valet 2018 och meddelade att SD kunde tänka sig att slopa Värnskatten (den extra beskattning av de högsta inkomsterna). Så fort regeringen, efter januariöverenskommelsen meddelade att Värnskatten skulle slopas bytte SD genast fot och var emot denna skattesänkning.

    Vi har sett det förut. Före valet 2014 var SD emot att aktiebolag skulle få driva skattefinansierade grundskolor (pga. av risken för de skattemedel som var tänkta att stärka skolan i stället skulle hamna i aktieägarnas fickor). Direkt efter valet 2014 så bytte SD fot och blev positiv till att aktiebolag skulle få driva skattefinansierade grundskolor..


    SD driver (oavsett vad de ibland säger) i praktiken en politik för de allra rikaste. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Orolig) skrev 2021-06-13 11:49:38 följande:
    Det är SMP-regeringen som sänkt skatten för höginkomsttagare.
    Ja och det står nog klart för var och en att om SD och de övriga borgerliga partierna hade kommit till makten 2018 så hade samma skatter sänkts (Oscar Sjöstedt sa före valet 2018 att SD ville sänka just dessa skatter)
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?