Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    KillBill skrev 2021-03-27 09:03:48 följande:

    Första året efter finanskrisen ökade Sveriges BNP med 6. Nu bedömer ekonomerna att Sveriges BNP kan komma att öka med 3 procent när pandemin bedöms klinga av efter halvårsskiftet.


    Självklart kan prognoserna behöva korrigeras något om det skulle visa sig att pandemin håller i sig (t.ex. p.g.a. brist på vaccin) men då blir rekylen än mer kraftig när pandemin är över.  Din ifrågasättande av de ekonomer som bedömer att Sveriges ekonomi öka kraftigt efter pandemin är grundlöst.


    Inte alls grundlöst.

    Att BNP:er och marknader är två olika ekonomiska områden betyder inte att de ej hör ihop/påverkar varandra. Att Sverige inte har USD som nationell valuta betyder inte att Sveriges ekonomi vore opåverkad av en instabil reservvaluta.

    Vad har du fått sådana idéer ifrån?

    Det är självklart att dessa faktorer inte är grundlösa för vår ekonomi utan en direkt del av vår ekonomiska grund.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-28 09:00:16 följande:

    Det är ditt ifrågasättande av de ekonomer som bedömer att Sveriges ekonomi kommer öka kraftigt efter pandemin som är grundlöst. Vad är ditt argument för att ekonomerna på Svenskt Näringsliv har fel?


    Argumenten är redan tilldelade och inte alls grundlösa.

    1. Stockholmsbörsen har redan återhämtat sig och befinner sig sedan oktober 2020 i en överparabolisk upptrend.

    2. Indexen på börsen i USA har redan återhämtat sig, befunnit sig i en överparabolisk trend sedan ~juni 2020 samt har haft/befinner sig i en korrigering sedan ~februari 2021.

    3. Över 20% av all amerikansk dollar som existerar trycktes under året 2020 allena.

    4. Jag tror att kommande korrigeringar på börsen - på flera håll i världen - efter dessa överparaboliska rusningar kommer att sakta ner tillväxten generellt under 2021. Sedan är det ingen som vet vad ett wild card som punkt tre kan få för konsekvenser eller när.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-03-28 12:05:47 följande:

    Det betyder att de som investerar i börsen i likhet med ekonomerna på Svenskt Näringsliv tror på att svenska och amerikanska bolag kommer att utvecklas starkt. Hur skulle det kunna vara ett argument för att ekonomerna på Svenskt Näringsliv har fel?


    Riktigt så enkelt är det inte - speciellt inte när NASDAQ har fördubblats i värde på 8 månader när det sedvanligt tar 3 år att åstadkomma det samma i en parabolisk trend - det vore dock oärligt att inte påpeka att du har påverkat min syn på marknaden till mer positiv, där vi är i marknaden här och nu.

    Kanske är det en arbetsskada men jag ser mer eller mindre likviditet när folk hoppar in i marknaden (speciellt i USA) efter all galenskap som har pågåt under 2020 på börsen. Men det är nog som du meddelar om - utrymme för mer eufori.

    Kom dock inte och påstå att vi väntar på någon rekyl och en pump när NASDAQ har varit i en överparabolisk trend sedan juni 2020. Det spelar ingen roll vilken expertis du vänder dig till om en sådan sak när datan ser ut såhär:


    Det finns inte ens verktyg i världens mest kraftfulla TA-program som kan illustrera den här trenden korrekt, varför den är överparabolisk. Någonting som vanligtvis uppstår vid en topp av en marknadscykel (men ingen vet såklart om vi är i början, mitten eller i slutet av en marknadscykel och speciellt inte under rådande kaotiska omständigheter).

    Vår inhemska och oreglerade marknad, First North, ser precis lika tokig ut som NASDAQ (men omsätter betydligt mindre pengar, tack och lov) medan OMXS30 har varit i en överparabolisk trend sedan oktober 2020 och är numera uppe vid 2/3 av de nivåer som skulle motsvara IT-Bubblan vid 2000-talet (vilket hade en 75% korrektion när bubblan sprack, medan vi nu - mer eller mindre - är påväg dit med mestadels stimulanspaket i ryggen - för att reflektera över egentliga marknadsvärden/bubblor en stund).

    Det är mycket möjligt att vi kan pumpa på några/flera månader till men att påstå att vi väntar på en pump... det är att missa/undanhålla mer än lovligt mycket - vilken titel eller samhällsposition man än må ha.

    Vad som var rekylen - eller fjädern för att associera till ett mer internationellt språk - är så tydligt i överstående bild att det är odiskutabelt. En fjäder/spring är alltså en dipp under en större trendlinje av efterfråga och där vakna marknadsoperatörer samlar på sig alla tillgångar som de kan komma åt, vilket gör att den kommande (den annars normala) efterfrågan driver priset uppåt väldigt explosivt. Supply and demand.

    De enda frågorna vi behöver spekulera kring angående marknaden just nu är 1) hur mycket mer kan vi stimulera marknaden medan samhället i övrigt står/har stått osedvanligt stilla samt 2) när tänker giganterna som har placerat sig på botten av den här krisen att sälja?

    Och ärligt talat så är dina ekonomer antingen 1) förvirrade säljsignaler för faktiska marknadsoperatörer eller 2) lömska som fan och väntar på att du ska vara likviditeten när de säljer av en topp.

    Det räcker med att titta på den här bilden på OMXS30 för att förstå att vi är bortom och förbi vad dina ekonomer föreslår (orange pil till höger är IT-Bubblan och den till vänster är där vi är nu, och var och varenda kotte kan se i den här bilden att för varje parabolisk trend (vita kurvverktyg) som har övergått till en överparabolisk trend, så har det följt en hel del korreaktion - be aware):

    Och det här är inte min åsikt eller någon ekonomisk prognos från ett kansli där jag lyfter en ohygglig lön för ren efterblivenhet/lömskhet, utan det är rå data.

    Låt nu folk få veta vart de befinner sig i marknaden och så de kan göra en hacka på den här olyckan istället för att vara likviditet åt girigt folk (vilket förmodligen inkluderar dina ekonomer eller så är de helt enkelt så bortkomna att lekmän kan rätta dem). Att förlora pengar i den här krisen vore inte kul och den som inte har pengar liggandes gör bättre i att investera säkerheter som ädelmetaller (platina är ett kap, silver är fortfarande ett bra kort och guld fungerar) eller Bitcoin, istället för att leka med elden på marknaden just nu...

    ...medan den som har pengar liggandes bör absolut passa på att hitta några marknadsfynd - med så kallat Venture Capital (= satsa lite men var beredd på att förlora det mesta, gör det i ett flertal lovande aktier/kryptovalutor som inte har sett någon explosiv rush än och det räcker med ett fåtal som ror i hamn och för att täcka förlusten av de som gick i stöpet^X - var dock väldigt noga med den övergripande trenden, för vänder den så har tiden runnit ut).

    Vad är en ekonom värd som inte basunerade ut för fulla lungor att Kreti och Pleti borde placera sig i marknaden redan under mars-juni månad 2020? Jisses, vi har bättre och helt oavlönade marknadsanalytiker på Youtube idag - gratis för vem som helst att ta del av.

    Tack för insikter, KillBill, marknaden är nog inte så dyster som jag trodde. Hoppas att jag har kunnat bidra med någonting tillbaka (och ingenting negativt här är riktat mot dig, jag råkar bara avsky högavlönad inkompetens liksom girighet på andras bekostnad).
  • Digestive
    Anonym (Mommsen) skrev 2021-03-30 11:57:06 följande:
    Men de enorma lån USA nu har tagit består väl av obligationer?

    Har det verkligen tryckts pengar då?


    Hur ett Money Supply diagram för dollarn ser ut numera:


    We'll see if Murical pulls this off.

    Med tanke på att både guld och silver har dragit sig tillbaka samt DXY börjat rusa från ett session low så verkar det finnas en hel del förtroende kvar dollarn. Det kan dock vara en tillfällig företeelse innan trenden vänder för samma indikationer (could be a Dead Cat Bounce).
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-06-04 18:41:33 följande:

    Finansministern anser att det är orimligt att subventionera tillgångar på ISK som överstiger 3 miljoner kronor och vill använda pengarna för att stärka välfärden.


    Vad är det som den svenska staten har bistått med när mina aktier i USA har växt?
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-06-04 21:44:48 följande:

    Det är faktisk förbluffande att du inte verkar förstå varför man betalar skatt.


    Vilken fantastisk slutsats av frågan jag ställde.

    Du verkar inte pigg på varesig frågan eller ämnet så jag fortsätter såklart att peta med frågor.

    Varför är ytterligare skatter på privatpersoners kapital och köpkraft högre prioriterat än effektiviseringen av de skattemedel som vi redan betalar in?

    Medlen som behövs för att bedriva aktuell politik tycks öka progressivt år efter år, mandat efter mandat, och man kan ställa sig frågan om det verkligen är bra politik som fungerar på ett sådant vis.
  • Digestive

    Dyrt är inte alltid bäst och någonting som blir progressivt dyrare och dyrare bör man se upp med.

    Vi behöver ingen bensinslukande ferrari-stat. Men den lilla klick som sitter i framsätet på vrålåket bekymras såklart inte av det...

    Väldigt få ska med! - bör istället sloganen lyda.

  • Digestive
    KillBill skrev 2021-06-05 09:51:55 följande:

    Se mitt svar i # 6209.


    Ja, det blev rekordår på flera av världens börser åren därefter samt numera har vi enorma stimulanser i pandemins spår - medan reformen var ämnat betydligt svagare världsbörser.

    De hade väl lika duktiga ekonomer i ryggen då som dem du hänvisade till sist - som menade att vi närmare årets sommar kunde förvänta oss en rekyl på världsbörsen. Nu är sommaren här och exempelvis NASDAQ befinner sig ett hårsmån från kapitulering. USA:s nuvarande president tänker dock vara värre än den förra och tänker trycka ytterligare rekordhöga summor fiat (6 trillioner USD) så det kan såklart tuffa på lite till. Hur dock värdet mätt i köpkraft kommer att se ut, i exempelvis våra pensionsfonder, efter detta kalas är det nog många - faktiskt insatta - som undrar... men det drabbar såklart ingen rik, bara vänsterblockets tidigare kärnväljare.

    Jag vill minnas att Alliansen gick till val med besparingar som främsta mål, under tidigare högkonjuktur. Tänk om vi hade varit i den sitsen nu istället för att åka runt i de två senaste regeringarnas ?kasta pengar till höger och vänster?-karusell; där man efter 7 år av vilt spenderande, under en högkonjuktur, nu kommit fram till att staten behöver beskatta folket ännu hårdare och för att ha ordentligt råd med statens kärnuppdrag.

    Frågan var dock: Varför är ytterligare skatter på privatpersoners kapital och köpkraft högre prioriterat än effektiviseringen av de skattemedel som vi redan betalar in?

    Men det är väl inte lönt att fråga någon som verkar tycka att bra politik skulle vara någonting som hela tiden blir progressivt dyrare.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-06-07 17:55:05 följande:

    Nu handlade inlägget som jag länkade till om historisk värdeökning under en betydligt längre period än du pratar om. De senaste hundra åren har den genomsnittliga avkastningen på börsen legat kring 9% och då inser vem som helst att staten ger sparare på ISK en mycket stor skatterabatt. 

    Under alliansen ökade Sveriges statsskuld med 120 miljarder kronor och detta trots att man sålt statliga företag för 170 miljarder. Under den nuvarande regeringen har vi i stället fått se statsskulden minska. 


    Det är nog bara för dig som perioder om flera hundra år känns relevanta i sammanhanget, vågar jag gissa på. Vad sägs om att mätta munnen efter magsäck istället för att oja sig över att privatpersoner fick mer än sedvanligt i fickan? Det är inte folkets uppgift att se till att en regeringsbudget går ihop, KillBill.

    Ja, att frigöra samt skaffa sig kapital till investeringar gör man när marknaden står lågt. Spara det gör man sedan när marknaden stiger. Så bygger man ett starkare kapital tills nästa gång marknaden står lågt och när det är investeringstider igen - receptet är sedan länge välkänt.

    Att senaste två regeringar gör tvärtom och sedan står med hål i sin fantasibudget, är inte privatpersoners problem eller ansvar att korrigera för.

    Har sittande regering något som helst ansvar för resultaten som ligger på bordet i din värld? Det är bara tröttsamt med folk som inte kan mätta munnen efter magsäck - speciellt när de pekar fingret åt alla andra än sig själva när tårtan har slukats och det är tomt på bordet.

    Jag har inga problem med att betala skatt. Det är bara tröttsamt att betala mer och mer för mindre och mindre - samtidigt som man ska bära ett slags imaginärt ansvar för att det blev som det blev.

    Klampar en regering i klaveret så är det en aning förment att klaga på att folket inte blåser stöveln tillräckligt torr.
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-06-07 20:50:24 följande:

    Det finns såväl frihetlig socialism som socialism som bygger på etatism. Det vet du mycket väl.


    Vilket av dessa två tycker du stämmer in på regeringar som kräver att folket ska kliva fram och ta ett finansiellt ansvar för att deras budgetar fallerar?
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?