Inlägg från: Anonym (exet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (exet)

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    KillBill skrev 2021-06-03 08:42:57 följande:

    Förtydliganden från Magdalena Andersson:

    www.dagensps.se/bors-finans/finansministern-backar-isk-tak-mycket-hogre/


    "Syftet är inte att ge sig på vanliga småsparare. Ungdomar som sparar ihop till insatsen till sitt första boende eller någon som är lite äldre som sparar för att sätta guldkant på tillvaron när man går i pension", säger hon.


    Om partiet trots allt skulle gå vidare med förslaget skulle det gälla ett ISK-tak på en betydligt högre nivå.


    "Det är där vi ställer oss frågan om det är rimligt att ge stora skatterabatter till personer som har sparande på 3 miljoner eller mer, givet de behov vi ser av att anställa fler poliser, fler undersköterskor i hemtjänsten och att barnen behöver lära sig mer i skolan", säger finansministern till Dagens industri.


    Ditt resonemang håller ju inte ihop.

    Antingen beskattar man alla från småsparare och uppåt. Då blir det relevanta pengar in som kan användas till hemtjänst etc. Då drabbas också ungdomar som sparar till sin första lägenhet.

    Eller också beskattar man bara de med 3 miljoner och uppåt på kontot. Detta ger dock endast försumbara skatteintäkter och vi kan glömma pengar till välfärden.


  • Anonym (exet)
    Rataxes skrev 2021-06-03 10:15:33 följande:
    Tycker du det är rimligt att behöva skatta en gång till på redan skattade pengar?

    Om jag lyckats spara ihop 3 miljoner på arbete så ska Du ha rätt till ytterligare 30% av överskottet som redan beskattats högt?

    Är du riktig?
    Jag skulle tro att det inte stannar där. Pengarna kan beskattas en, två, tre, fyra, fem, sex, sju ... n gånger. Det är bara fantasin som sätter gränserna.
  • Anonym (exet)
    LenaFson skrev 2021-06-04 07:08:59 följande:

    Bara jag som tror att "dörrmattepartiet" V inte vågar göra allvar av hotet att fälla regeringen om marknadshyror införs? Skulle bli mycket värre på hyresmarknaden med en ren högerregering.


    Vi hade en ren högerregering. De införde inte marknadshyror. De tog inte bort värnskatten.

    Denna konstellation är farlig. Eftersom det är en vänsterregering så granskas det inte av media.
  • Anonym (exet)
    KillBill skrev 2021-06-04 09:49:57 följande:

    Du kan inte neka till att ISK beskattas lägre än andra sparformer. Det är därför som sparformen blivit så populär.  Magdalena Anderson pekar på möjligheten att sätta ett tak på ISK kontot så att fördelarna med ISK bara skulle gälla upp till en viss nivå till exempel 3 miljoner kronor. På så sätt skulle de som sparar för sin pension eller sparar till ett boende gynnas av sparformen medan belopp över exempel 3 miljoner beskattades som annat finansiellt sparande.


    De 30 000 sparare med högst ISK-tillgångar har en samlad förmögenhet på 250 miljarder kronor dvs ett genomsnitt på drygt 8 000 000 kr. Här handlar det inte om småsparare och jag anser att det är rimligt att deras skattesubvention minskar så att vi har råd att anställa fler poliser, fler undersköterskor i hemtjänsten och fler lärare så att vi kan bygga en bättre skola. 


    Du baserar ditt uttalande på att börsen alltid går upp. Typisk sosseretorik. Samma trick när bensinen tillfälligt dippar i pris. Då ser man utrymme att höja skatten på bensin.

    Enligt de utredningar man beställt från RUT har man räknat på gränser på 100000 kr respektive 200000 kr. Då ligger det nära till hands att anta att det är dessa gränser man tänker sig. 3 miljoner är ju bara taget ur luften.

    Varför ska det ens finnas gränser. Sätt rätt skatt hela vägen istället så slipper vi denna typ av tjafs.

    Ditt sista sosse-trams är att våra poliser skulle vara beroende av ISK-beskattning. Varje sunt tänkande individ förstår att polis och rättsväsende får de första skattekronorna som överhuvudtaget trillar in. När det nu yras om att höja skatten handlar det enbart om att få in pengar för att fortsätta finansiera invandringen.


  • Anonym (exet)
    KillBill skrev 2021-06-04 12:58:23 följande:
    Att staten ger bidrag till förmögna villaägare så att dessa kan betala andra för att rensa ogräset i deras trädgårdar tycker du emellertid är ok
    Varför ger sosse-regeringen bidrag till förmögna?
  • Anonym (exet)
    KillBill skrev 2021-06-04 18:41:33 följande:
    Finansministern anser att det är orimligt att subventionera tillgångar på ISK som överstiger 3 miljoner kronor och vill använda pengarna för att stärka välfärden.
    Sen när blev frånvaro av skatt = subvention? Verkar som både du och Magdalena behöver en grundkurs i gymnasieekonomi.

    Du betalar ingen skatt på luften du andas. Det är en subvention. Här måste du se stora möjligheter för staten att dra in pengar till fler "poliser".

    Du betalar ingen skatt för allemansrätten. Det borde du göra. Bort med denna "subvention".

    Du betalar ingen skatt för din ackumulerade kunskap.

    O.s.v o.s.v.
  • Anonym (exet)
    KillBill skrev 2021-06-05 09:50:30 följande:

    Ditt resonemang antyder att du inte förstått vad debatten handlar om.  På investeringssparkonto (ISK) beskattas inte vinsterna på samma sätt som andra vinster från aktier och fonder. På ISK sker schablonbeskattning på drygt 0,3 procent på totalbeloppet i stället för en 30 % beskattning av kapitalvinsterna som är det normala. Ser man till historisk värdeökning på aktier så får den som använder sparformen får en stor skatterabatt jämfört med annat finansiellt sparande, man kan också säga att sparformen ISK är subventionerad.


    När Moderaterna med Anders Borg i spetsen lanserade den subventionerade sparformen så räknade han med att reformen skulle kosta staten 2 miljarder om året. Nu har det visat sig att reformen i stället har kostat staten i genomsnitt ca 7 Miljarder om året dvs 350% mer än vad Anders Borg och Moderaterna hade räknat med. Det har också visat sig att det är de mest förmögna i systemet har merparten av kapitalet på ISK.


    För att kunna finansiera en bättre sjukvård, äldrevård skola, rättsväsende och försvar så är det därför rimligt att införa ett tak på investeringssparkonton så att subventionen (eller skatterabatten om du föredrar det ordet) ges till småspararna och inte till de mest förmögna. Jag tycker att det låter som en bra avvägning att sätta taket vid 3 miljoner kronor.  


    ISK beskattas på ett sätt. Andra konton på ett annat sätt. Visst kan man hävda att den klassiska beskattningen leder till subvention av aktieförluster, men det är också det hela. ISK subventioneras aldrig någonsin. Där har vi ett konstaterat faktafel från din sida.

    Att många sätter in mycket pengar på ISK-konton leder dessbättre till att skatteuttaget blir större. Det är väl bra.

    Varför tycker du att staten ska ta ifrån människor pengar bara för att de sparar?

    Om regeringen brydde sig om sjukvård, poliser etc. så skulle de satsa på dessa områden.


  • Anonym (exet)
    KillBill skrev 2021-06-06 11:11:06 följande:

    Du är dåligt påläst.


    Det har visat sig att den före detta moderate finansministern Anders Borg räknade fel på flera hundra procent och upplägget med ISK har därför kostat stadskassan mycket mer än vad det var tänkt. Dessutom är det de mest förmögna som har merparten av kapitalet i ISK (inte småspararna som sparar till en bostad eller till pensionen).


    Sedan den moderatledda regeringen införde systemet har staten gått miste om 156 miljarder kronor, pengar som kunde ha använts för att förbättra sjukvården, äldrevården, grundskolan, polisväsendet och så vidare.


    www.svd.se/isk-en-miljardsmall-for-svenska-statskassan


    ISK kostar inte staten ett öre.

    Att ISK blivit populärt och folk sparar ännu mer än Anders Borg vågade hoppas på är ju enbart positivt. På detta vis blir det lättare för företag att få in kapital till investeringar, vilket leder till fler jobb. Noll kostnad och fler jobb leder ju till ökade skatteintäkter. Är det verkligen så hemskt?

    Skatteintäkterna ligger på c:a 2100 Miljarder. Räcker mer än väl till polis, äldrevård, sjukvård.

    S-MP-regeringen har valt att behålla de flesta reformer som Alliansen införde, antagligen för att de är nöjda med dem.


  • Anonym (exet)
    KillBill skrev 2021-06-06 20:33:59 följande:
    Jojo
    Men det står ju i klartext att det inte kan räkna.

    Den skatt som åläggs ISK-konton kan ju aldrig någonsin bli en kostnad för staten. OAvsett hur börjsen utvecklar sig blir det en intäkt för staten.
  • Anonym (exet)
    Padirac skrev 2021-06-06 20:46:33 följande:
    'not a true Scotsman' menar du

    Du kanske förklara hur statens skatteintäkt kan vara en kostnad?
  • Anonym (exet)
    Padirac skrev 2021-06-06 21:33:49 följande:
    Frågan är varför du tolkar ' en miljardsmäll för svenska statskassan' som en kostnad då det står att det handlar förlorade intäkter  ...

    Det är kanske inte så att riksrevisionen inte kan räkna  utan att det är tolkning av text som är probemet
    Det är inte jag som gör den tolkningen utan diverse vänstergökar på FL som påstår att ISK är subventionerat, vilket alltså inte är sant.

    När det kommer till de beräknat förlorade intäkterna så bygger dessa på hypotetiska antaganden. Ingen vet vilka investeringar som gjorts ifall ISK inte funnits. Ingen vet hur det hade påverkat börsen ens.

    Det enda som kan anses subventionerat är förlustaffärer på aktier enligt den "gamla modellen", där dåliga affärer kan dras av på skatten.
  • Anonym (exet)
    FDFMGA skrev 2021-06-07 17:09:36 följande:
    Riksgälden räknar nu med ett budgetsaldo nära balans i år och ett överskott nästa år på 65 miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så stort som i förra prognosen.

    www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2021/stark-ekonomisk-aterhamtning-minskar-statens-lanebehov/

    Få länder har tagit sig igenom pandemin med så oskadad ekonomi som Sverige, att överdödligheten dessutom tillhör Europas lägsta innebär att vi också kan gå ur pandemin med relativt sett färre döda än våra europeiska grannländer.
    Och i detta skede vill sosseriet höja skatten. Vilka idioter de är. Handlar ju enbart om avundsjuka.
  • Anonym (exet)
    FDFMGA skrev 2021-06-07 17:09:36 följande:
    Riksgälden räknar nu med ett budgetsaldo nära balans i år och ett överskott nästa år på 65 miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så stort som i förra prognosen.

    www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2021/stark-ekonomisk-aterhamtning-minskar-statens-lanebehov/

    Få länder har tagit sig igenom pandemin med så oskadad ekonomi som Sverige, att överdödligheten dessutom tillhör Europas lägsta innebär att vi också kan gå ur pandemin med relativt sett färre döda än våra europeiska grannländer.
    Då frågar sig vän av ordning varför S planerar höja skatterna? Ekonomin går ju redan onödigt bra!
  • Anonym (exet)
    FDFMGA skrev 2021-06-08 09:17:20 följande:
    Syftar du på ISK-debatten?

    Det är väl en klassisk höger-vänster-konflikt där S vill höja skatten för dem som har mer än tre miljoner på ISK-kontot medan M vill sänka den.

    Visst kan man tycka synd om de stackare som får höjd skatt enligt S-förslaget, men jag tror att de klarar sig utan att behöva gå över till nudlar som stapelfödaSkrattande

    Förresten så har SvD gjort en ganska utförlig beskrivning av förslagens konsekvenser. Jag ska se om jag hittar den.

    www.svd.se/forslaget-fran-64000-i-isk-skatt-till-800000
    Att höja skatten för de som har över 3 miljoner på ISK ger bara marginella pengar. Varför ska ägna sig åt sådant.

    Troligare är att S ser till att höja skatten för alla som har över 100000 på ISK. Då blir det rejäla pengar.
  • Anonym (exet)
    KillBill skrev 2021-06-08 17:45:17 följande:

    Bra artikel! Märkligt att det finns folk som inte inser det absurda med att moderaternas vill att sänka skatten för förmögna med miljontals kronor på ISK konto när vi vet att både sjukvård, hemtjänst, skolan och rättsväsendet behöver mer pengar.


    Det är ju jättebra att folk sparar, tycker jag.
  • Anonym (exet)
    FDFMGA skrev 2021-06-09 05:01:57 följande:
    Nu tror jag inte att det finns politiska förutsättningar för S att få igenom en förändring av beskattningen av ISK-sparare med över tre miljoner på kontot.

    Enligt M-förslaget så minns jag det som att medianspararen får en skattesänkning på 70 kronor medan de mest förmögna ISK-spararna får en skattesänkning på bortåt miljonen.

    Som jag skrev tidigare ett exempel på en klassisk höger-vänster-konflikt som nog både S och M vill göra så mycket som möjligt av - retoriskt alltså.

    S utifrån principen att de mest förmögna i större utsträckning ska bidra till det gemensamma och M enligt principen "om det regnar på prästen stänker det på klockaren".
    Nu tror ju inte jag att någon röstar på ett parti för att de inte kan få igenom sin dåliga politik, men det kanske är annorlunda med (s)väljare, få utomstående fattar hur de tänker.

    Med det senaste S-påfundet att ta bort värnskatten fick den med miljoninkomst 5000kr/månad medan medianinkomsttagaren ingenting fick. Dock väldigt tyst från S-märkta skribenter om detta.

    Eller så slutar man bara upp med att ta pengar från den som ärligen förtjänat dem. Beskatta de kriminella istället. Det är där de stora pengarna finns att hämta.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?