Akta er för knatteskutt
Hej An0301034!
Jättetråkigt att läsa det du skriver.
Om vi börjar från början med du skriver, vad vi är. Knatteskutt är ett varumärke som är namnet på Sveriges största idrottsskola och som arrangeras av AB Svenska Idrottsfrämjandet.
Vi har på ett år nästan 1000 idrottsledare som jobbar alltifrån 1 till 8 timmar per vecka under 10 veckors aktiviteter. Många ledare i de stora städerna och färre i de små. När vi rekryterar ledare får kandidater ansöka med CV och personligt brev till oss. Sedan kallar vi de vi är intresserade av till intervju, och eftersom vi finns i mer än 200 städer från Trelleborg i söder till Piteå i norr, är det praktiskt omöjligt att träffa alla personligen vid intervjun. Vi tycker däremot att vi får en bra bild av våra ledare genom att prata i telefon vid intervjuerna och där se vilka värderingar, kunskaper och erfarenheter som varje ledare har.
Att träffa varje ledare personligen vid intervjun hade givetvis varit trevligt och en styrka, men det går helt enkelt inte att genomföra. Det vi istället gör, är att som du skriver, arrangera en utbildning för våra huvudledare (där vi även bjuder in våra assisterande ledare). Utbildningen som är indelad i två steg innehåller både teoretiska och praktiska moment som syftar till att göra våra ledare ännu bättre barnledare. Det som vi känner är ännu viktigare än att träffa varje ledare på själva intervjun ? är att träffa huvudledarna på utbildningen, innan de ska leda barnen och vara ledare för oss och få se ledarna utföra praktiska övningar under översyn av utbildningsledaren. Vår utbildningsledare godkänner dessa tester av huvudledarens förmåga och ser att huvudledare verkligen kan leda en barngrupp på ett bra sätt. Vår utbildningsledare står alltså i hallen och granskar ledaren när den leder. Vid de fall då utbildningsledaren inte godkänner ledaren under utbildningen förs en diskussion med ledaren om varför ledaren i fråga inte blivit godkänd. I något enstaka fall inser båda parter att en ny ledare bör anställas för uppgiften. Denna kontroll, att faktiskt se och bedöma huvudledarna när de utför sina uppgifter i praktiska moment på utbildningen, tycker vi är en styrka med vår organisation. Utbildningen är därför i vårt tycke viktigare än att träffas vid intervjun, som vi dock absolut gärna också hade gjort om det varit möjligt.
Det stämmer att huvudledaren för ett pass får mer betalt än den assisterande ledaren. Men det stämmer inte som du skriver att en assisterande ledare som hoppar in som huvudledare vid t.ex. sjukdom skulle få lägre lön då. Den personen får huvudledarlönenivå. Det stämmer inte heller att vi skulle fuska med något. För att allt ska bli rätt är det även våra huvudledare själva som tidrapporterar. Givetvis så ställer vi frågor om det är något vi tycker ser konstigt ut men annars litar vi på att det som huvudledaren rapporterar för sig och sina assisterande ledare är det som är det rätta. Hör gärna av dig till mig på e-post [email protected] om något har blivit fel på något sätt, så ska vi såklart rätta till det, i så fall.
När det gäller registerutdrag så har vi under 2015 tagit beslutet att begära in utdrag på alla ledare, även assisterande. Tidigare gjordes detta på huvudledarna, som är ansvariga på plats i hallen. Men absolut kan det uppstå tillfällen som du beskriver då en assisterande ledare hoppar in i huvudledarrollen.
Med vänlig hälsning,
Emelie Sjöberg
Verksamhetsansvarig
Knatteskutt
www.knatteskutt.se
Knatteskutt arrangeras av AB Svenska Idrottsfrämjandet