dreamz skrev 2016-11-04 21:01:57 följande:
Ska ut och äta idag, å undrar om man kan äta buffé mat nu? Tänker på listeria å toxma bakterierna.. men samtidigt så får inte embryot födan av mig? Eller hur funkar det? Jag e lite dåligt insatt.. ska även äta mongolisk buffé där man väljer rått kött som dem steker framför ansiktet på dig,
Ta det med ro. Du kan ju vänja dig vid att äta genomstekt nu... det finns bra info på nätet om vad man bör tänka på ang kost.
Kort utdrag:
Listeria
Förvara kylvaror kallt, ha gärna +4°C i kylskåpet.
Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
Skivat smörgåspålägg och kall färdigmat: ät nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
Undvik mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Hårdost gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk går bra att äta, det gäller även fetaost gjord på pastöriserad mjölk. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta. Färskost i ask går också bra att äta, eftersom den upphettas vid tillverkningen.
Listeria
Toxoplasma
Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.
Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami ? frys det i tre dygn innan du äter.
Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.
Skölj frukt och grönsaker.