Inlägg från: Sweet Sofia |Visa alla inlägg
  • Sweet Sofia

    Överdos Morfin!

    sjukskoterska i palliativ skrev 2015-03-27 21:28:23 följande:

    Enligt fass är 7,5mg rekommenderad dos, din mamma fick adekvat dos


    Vart läser du?

    I palliativ vård ges 0,5-1mg s.c av Morfin-Scopolamin. Så att ge 7.5mg x2 innom loppet av 30 min är alldeles för mycket!
  • Sweet Sofia
    Kakan71k skrev 2015-03-28 10:58:50 följande:

    Precis, SweetSofia, det är också vad jag googlat mig fram till.

    Hur kan en beredskapssköterska ge så mycket?! Jag tycker det är så hänsynslöst.

    Dessvärre kan jag inte anmäla dom för det har gått 2 år och dessutom har dom justerat i journalen i efterhand så det står att det är 4 tim mellan doserna.


    Det är väldigt mycket att ge. Och helt idiotiskt att de har ändrat i journalen, det är absolut inte tillåtet. Men eftersom det gått 2 år finns det nog inte så mycket att göra. Men tycker du ska kontakta MASen (medicinsk ansvarig sjuksköterska ) i kommune samt enhetschefen för boendet och undersöka om du kan göra något efterhand.

    Även 7.5mg per gång är mycket, och även om det skrivit att de gett med 4 timmars mellanrum så är det mycket.
  • Sweet Sofia
    Kakan71k skrev 2015-03-28 15:33:58 följande:

    Tack. Den ordinarie sköterskan på äldreboendet kontaktade själv sjuksköterskan på kommunen som har det övergripande ansvaret.

    Hon har haft enskilda samtal med både beredskapssköterskan och boendets ordinarie sköterska och ingen av dom erkänner att det givits för mycket Morfin.

    Så kommunens sköterska skriver tillbaka till mig att inget onormalt framkommit i samtal med dom och allt stämmer även med de för hand signerade listorna samt de uttag som gjorts från läkemedelsskåpet.

    Det känns som att alla berörda håller varann om ryggen.

    Vad menar du med Enhetschef?


    Chefen för äldreboendet = enhetschefen. Finns nok inte mycket att göra. Men du kan faktiskt skriva en anmälan/klagan till Socualstyrelsen på de två ssk som var ansvariga. Och det ska du kunna göra även om det gått två år.
  • Sweet Sofia
    Lilla My88 skrev 2015-05-01 00:26:48 följande:

    Hej Kakan71K. Precis som nursebetty säger verkar du ha missförstått FASSLite. Det står angivet hur mycket rekommenderad dos är i ML, inte MG. 7,5mg är en fullt normal dos och inget konstigt att ge i palliativt smärtlindringssyfte. Att dosen upprepades efter 30min ärgelleri get konstigt. Jag har gett över 100mg morfin intravenöst (direkt i blodet) till palliativa patienter (på ordination från läkare såklart). När man har palliativa så individanpassas doseringen och därmed gäller lindring, inte "normaldoser" enligt FASS. Det betyder dock inte att medicineringen inte kan ha påskyndat förloppet, det är alltid en risk inom palliaticmvvården men skulle så vara fallet så är det varken olagligt eller konstigt. Det handlar om att ge den döende en dräglig sista tid som inte är fylld av smärta, ångest och lidande. Det kanske inte var det du ville höra men jag hoppas du fått lite mer svar och som sagt, doseringen är inte fel så det behöver du inte oroa dig för.


    Om du nu är MG och inte ML. På ts beskrivelse låter det mera som att det är ML och då är det alldeles för mycket...
  • Sweet Sofia

    [quote=75235748][quote-nick]Lilla My88 skrev 2015-05-01 00:26:48 följande:[/quote-nick]Hej Kakan71K. Precis som nursebetty säger verkar du ha missförstått FASSLite. Det står angivet hur mycket rekommenderad dos är i ML, inte MG. 7,5mg är en fullt normal dos och inget konstigt att ge i palliativt smärtlindringssyfte. Att dosen upprepades efter 30min ärgelleri get konstigt. Jag har gett över 100mg morfin intravenöst (direkt i blodet) till palliativa patienter (på ordination från läkare såklart). När man har palliativa så individanpassas doseringen och därmed gäller lindring, inte "normaldoser" enligt FASS. Det betyder dock inte att medicineringen inte kan ha påskyndat förloppet, det är alltid en risk inom palliaticmvvården men skulle så vara fallet så är det varken olagligt eller konstigt. Det handlar om att ge den döende en dräglig sista tid som inte är fylld av smärta, ångest och lidande. Det kanske inte var det du ville höra men jag hoppas du fått lite mer svar och som sagt, doseringen är inte fel så det behöver du inte oroa dig för.[/quot] Morfin-soc ges ju i palliativ vård pga att lätta andningen och få bort slem. Har samma effekt som Robinul. Men helt sant att 7.5mg inte är mycket i säg (själv läste jag ml, som flera verkar ha gjort) Men med stesolid är det lite för mycket för att inte vara dödande och två doser på loppet av 30 min är mycket.

    Hade aldrig gett dos två inom 30 min.

    Nu gjorde ju (förhoppningsvis) sjuksköterskan detta i all välmening och det finns inget att göra åt.

  • Sweet Sofia
    Lilla My88 skrev 2015-05-01 00:26:48 följande:

    Jag har gett över 100mg morfin intravenöst (direkt i blodet) till palliativa patienter (på ordination från läkare såklart).


    Under lång tid hoppas jag och i dropp.
  • Sweet Sofia

    Lindse­y Egot the only one: Märks att du inte jobbar inom vården...

    Även injektioner eller annan oral medisin doseras i mg och ges i mg. (dras dok upp i ml efter uträkning med hjälp av styrkan).

  • Sweet Sofia
    Lindsey Egot the only one skrev 2015-05-01 11:27:56 följande:

    Ges alltid i ml självklart är det mg/ml dvs mg medicin per ml injektion men att påstå att man enbart ger per mg är felaktigt.


    Nej, det är inte felaktigt. Jag har patienter som får intravenösa läkemedel i microgram där dosering är just microgram. Säger då inte att jag gett si och så många ml utan dokumenterar att det fått korrekt dosering i just MG.

    Många läkemedel, både flytande och tabletter, ges i MG med en viss styrka. Styrkan är då oftast X mg/ml.

    Doseringer kan även vara X mg/kg kroppsvikt.

    Styrkan är relevant för rätt dosering. Att bara säga att man givit ex 1ml av morfin-sco är inte korrekt då man alltid ska ange styrka. 1ml av ett läkemedel kan vara hur starkt som helst. Så det är helt fel att bara ange ml.
  • Sweet Sofia

    Ts mamma kan ha fått för mycket morfin-sco oavsett om det getts i ml eller mg beroende på vad det är utspätt till eller om det är utsett.

  • Sweet Sofia
    Evm skrev 2015-05-01 13:16:54 följande:

    Nej TS mamma har fått 7.5mg oavsett hur det spätts. Det är du som skriver i ml, inte TS.


    Eftersom vi inte vet styrkan eller hur det späds (om det späds) så kan det ha varit för mycket. Och 7.5mg Morfin-sco + 5mg Stesolid x2 inom 1h är lite väl mycket för en palliativ dålig människa.
Svar på tråden Överdos Morfin!