Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2017-06-06 10:11:01 följande:
    Ja, och ärligt talat - möjligheten för människor att kunna skydda sig mot hot och hat eller sexuella trakasserier väger oerhört mycket tyngre än prinsarna på ärtens eventuella obehag av att bli blockade.
    Kanske är det de som anser sig behöva skydda sig mot hot, hat och sexuella trakasserier som är prinsar och prinsessor på ärten och de som blir blockerade som upplever verkligt hat.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-06 23:26:57 följande:
    Så tänker inte jag.

    Ta t ex den skymf den som har för vana att kalla kvinnliga bloggare för horor som bode straffknullas känner när någon bloggare tipsar andra om att man kan blockera honom, den skymfen är enligt min uppfattning en skitsak jämfört med känslan av att få veta vilket straff som är lämpligt att man utsätts för ur den här individens synvinkel.

    Minns du förresten personen som det gullades med från vissa håll här på FL - han som exempelvis brukade tala om var man lämpligen kör upp en glödgad bajonett på feminister.

    Jag tycker du är helt fel ute när du vill begränsa möjligheterna för dem som utsätts för hat och hot att värja sig mot detta.
    Tom Araya skrev 2017-06-06 20:58:32 följande:
    Blockering kan vara en del av ett syfte att mobba, hata och trakassera, har du tänkt så långt?

    Tja, jag har själv blockerat ett par användare på FL, iofs var det längesen, på den tiden det var vanligt att skriva i såväl gästbok som inbox. Jag berättade också för några andra om den typ av meddelanden de här personerna skickade och att det i förebyggande syfte kunde vara värt att blocka individerna.

    Ja, en av dem upplevde att hen blev mobbad i och med att hen blev blockad.

    Jag kan inte precis påstå att det störde mig, jag ser inte rätten att få hata andra som okränkbar.
    Nej, jag vill förhindra att sådana här åtgärder missbrukas.

    Du vill gärna att det ska förhålla sig så att det bara är hatare och rasister som blockas, men du har inga belägg för det. Det är naivt att tro det skulle förhålla sig så och att möjligheten inte missbrukas när kontroll saknas.
    Missbruk av möjligheten skulle vara kontraproduktivt för det Svenska institutet och @Sweden säger sig stå för.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-08 08:27:56 följande:
    Nej, det är precis tvärtom. Jag önskar verkligen att det inte vore så att det finns en relativt stor grupp som ägnar sig åt att hata, hota enskilda personer för deras åsikter, deras kön, utseende eller något annat - att detta delvis också är organiserat gör det än värre och det är ett allvarligt hot mot samhället och enskilda att man försöker skrämma till tystnad.

    Den mobbade pojken du beskrev som blockas  från nätsammanhang är mest en konstruktion - det egentliga problemet är i så fall det ensamma barnet som försöker skapa något på nätet och får se detta tillintetgöras av kommentarer som snaskar i hur oduglig och föraktlig barnet är.

    Det är alldeles utmärkt att twitter (om det nu var twitter) skapat möjligheter att man kan dela med sig av blockeringslistor.

    Rätten att kränka andra ska inte vara okränkbar.
    Som sagt, du har inga som helst belägg och det är inte ens sannolikt att systemet inte skulle nyttjas för att tysta meningsmotståndare och även nyttjas av hatare och rasister. Det är beklagligt att du inte förstår hur effekten av det går emot det du påstår dig stå för.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-08 10:18:20 följande:

    Det har varit svårt att kommas åt de som utnyttjar tiggare så därför förbättrar regeringen lagstiftningen så att det ska bli enklare med lagföring. Du vill alltså göra det förbjudet för fattiga människor exempelvis missbrukare och uteliggare att be om några kronor till en måltid eller till ett natthärbärge? Ett sådant samhälle vill inte jag ha. 


    Tiggeri skulle inte behövas i Sverige. Hjälp de som är svenska medborgare och skicka hem besökarna från Rumänien och Bulgarien.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-08 21:53:59 följande:
    Du skrev i ett tidigare inlägg att du önskar att det blev olagligt att berätta för någon annan vem man har blockerat.

    Jag tror inte att du förstår vad detta skulle innebära.

    Om du ser blockeringen som en möjlighet att skydda sig och andra att skydda sig mot allsköns avskum så vill du inte ge personer som drabbas av hat, hot, sexuella trakasserier, pedofiler med mera ett sådant vapen efetrsom det finns en möjlighet att det kan missbrukas.

    Skulle jag tillämpa ditt resonemang på ditt favoritområde så bör vi förbjuda alla vapen i Sverige, visserligen har polis, militär och jägare behov av dessa men bevisligen kan de missbrukas.

    Minns du Mattias Flink - en officer, men ingen gentleman precis.

    Det du inte fattar är att blockering från början inte behöver ha ett skit med det du vill att vi ska kunna skydda oss mot. Du har verkligen ingen aning varför folk blockeras i varje enskilt fall, så det är lite som när troende förklarar död och elände som drabbar folk, med guds straff för synd.

    Någon kan exempelvis sätta upp Magda Gad på en blockeringslista för att personen inte gillar henne och vad hon skriver i sina artiklar (verkligt fall). Om man upprättar en blockeringslista med syftet att skydda sig själv och sidan mot hat och rasism så tror ju förstås folk att alla på listan representerar det. Delning av blockeringslista blir då bara ett utpekande på lösa grunder utefter en enskild persons uppfattning och åsikter och kan vara rent förtal. Anser man att hat, hot, trakasserier e.t.c. över nätet är allvarligt så är det också allvarligt att bli utpekad för att stå för sådant.
    Vad skulle du själv säga om att hamna på en sådan lista som delas med andra?

    Du tycker alltså det är bra att dela listor på folk som någon tycker inte ska få yttra sig, utan att varken du eller många som delar listan har någon som helst aning om varför personen finns på listan eller ens håller med om det skäl personen tyckte sig ha som satte dit namnet (avser det verkliga skälet och inte antaget skäl)?!
    Det är ett sjukt resonemang och tankesätt, rent skadligt för demokrati och rättssäkerhet!

    Finns det någon slags kvalitetssäkring, exempelvis en oberoende kontroll över att skälen faktiskt är att den blockerade har ägnat sig åt hat e.t.c. så blir saken en helt annan. Mitt tankesätt är detsamma som tillämpas i rättsväsendet, att man sätter åt skyldiga och att oskyldiga får gå fria från åtgärder och utpekanden.

    Man skulle exempelvis kunna lagstifta om beteende på nätet och ha ett pricksystem för förseelser, så får folk bedöma själva huruvida de tycker någon är välkommen att komma med inlägg som har en prick på sig. Man skulle också kunna ha en funktion där man kan välja själv om inlägg från personer med en sådan prick syns eller är osynliga, ifall någon låtit den prickade delta i debatten fast någon annan är av annan uppfattning om det.

    Jag tycker inte om när folk hänger ut misstänkta och icke dömda brottslingar på nätet heller.

    Din jämförelse med vapen är inte relevant då det är bättre koll på legala vapen och vapenägare än vad det är på legitimiteten i sådana blockeringslistor som förekommer och du tycker är bra. Dessutom är de flesta vapen inte alls avsedda för att skydda sig mot hot.
    Snarare är din tanke mer jämförbar med att stoppa en pistol i varje medborgares hand och uppmana dem att i obehagliga situationer skjuta först och fråga sedan.
    Har man skyddat sig mot rasister, pedofiler, hatare, våldsverkare och våldtäktsmän genom att skjuta de man trodde var det och är det värt de förlusterna av troligen många oskyldiga liv i förhållande till att istället utreda skuld?
    Vad har man uppnått om det istället blir så att du blir skjuten av en pedofil för att denne kände dig som ett hot mot hans sätt att leva utefter sin läggning?

  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-09 09:03:54 följande:
    Ja, jag har inga som helst problem med att enskilda personer själva får avgöra vilka som får besöka deras "hem" på nätet,

    Nu var det ju inte "eget hem" utan Svenska institutets  "hem".
    FDFMGA skrev 2017-06-09 09:03:54 följande:
    Jag skulle heller inte ha några problem med att själv bli blockad om det vore så att jag kommenterade enskilda personers "hem" eller i mitt fall deras åsikter.
    Inte "om..." utan av vilken anledning som helst, att du är blond, din skostorlek, att dina föräldrar är från Borås...what ever, eftersom det är vad som ges utrymme för utan någon som helst kontroll.
    Till vilken nytta? Ökar det skydd och trygghet att just du blir blockerad?
    FDFMGA skrev 2017-06-09 09:03:54 följande:
     ...inte heller med att de har möjlighet att tipsa varandra om personer som inte klarar av att uppföra sig.
    ...
    Tja, inte skulle jag gråta eller gnälla om jag upptäckte att jag blivit blockad på bloggar jag aldrig ens besökt.
    Uppsatt på en blockeringslista som sprids är du utpekad som en som inte kan sköta sig, som sprider hat, hot och rasism...är du bekväm med det också?

    Om och när du väl vill interagera med en sida och upptäcker att du är blockerad, saknar även det då betydelse?
    FDFMGA skrev 2017-06-09 09:03:54 följande:
    Jag är inte en anhängare av tidstrenden att man aldrig ska undvika ett tillfälle att förklara att man är blivit kränkt.
    Tom Araya skrev 2017-06-09 00:27:24 följande:

    Har man skyddat sig mot rasister, pedofiler, hatare, våldsverkare och våldtäktsmän genom att skjuta de man trodde var det och är det värt de förlusterna av troligen många oskyldiga liv i förhållande till att istället utreda skuld?
    Vad har man uppnått om det istället blir så att du blir skjuten av en pedofil för att denne kände dig som ett hot mot hans sätt att leva utefter sin läggning?


    Fast du tycker väl ända att man ska ha möjligheten till det?!
    FDFMGA skrev 2017-06-09 09:03:54 följande:
    Tom Araya skrev 2017-06-09 00:27:24 följande:

    Har man skyddat sig mot rasister, pedofiler, hatare, våldsverkare och våldtäktsmän genom att skjuta de man trodde var det och är det värt de förlusterna av troligen många oskyldiga liv i förhållande till att istället utreda skuld?
    Vad har man uppnått om det istället blir så att du blir skjuten av en pedofil för att denne kände dig som ett hot mot hans sätt att leva utefter sin läggning?


    Tja, om jag skulle bli skjuten för mina åsikter om att barn har rätt att skydda sig mot exempelvis pedofiler så vore det förstås beklagligt - men den omständigheten innebär inte att jag anser annat än att just barn har rätt att skydda sig mot pedofiler.
    Barnen har också blivit skjutna, ingen är skyddad från folks godtycklighet och agerande.




  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-09 18:06:09 följande:

    Det finns säkert hundratals, kanske tusentals kvinnor och barn som dagligen trakasseras på nätet och där blockering är ett bra redskap för att värna sig mot hat och hot. ¨


    Det låter mycket långsökt att försvåra för dessa personer att skydda sig  genom att förbjuda möjligheten att dela information om konton som brukar trakassera och hota andra och som man kan behöva värja sig ifrån (med att argumentet att en s.k. blocklista kan användas för att mobba någon). Kan du ge ett exempel på någon som blivit mobbad med hjälp av blockeringslistor?


    Det finns massor av metoder för att värna människor och samhället mot olika slags hot och oönskade element, men vi använder inte dem alla för att de är svåra att moraliskt försvara och andra används under kontrollerade former för att de inte ska drabba oskyldiga.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-09 18:13:24 följande:
    Nja, du skrev att du önskade att det blir olagligt att dela med sig av blockeringslistor, då gäller det såväl egna hem som utlånade hem.
    Tom Araya skrev 2017-06-09 17:12:34 följande:
    Fast du tycker väl ända att man ska ha möjligheten till det?!



    Ja, det gäller både egna och lånade, men mitt svar till dig avsåg blockering och inte blockeringslista eftersom du inte skrev något om lista i det jag svarade på.
    Vad jag menar är alltså:
    Mitt konto - mina regler
    Svenska institutets konto - Svenska institutets regler
    Att dela blockeringslista borde vara förbjudet i vilket fall som helst eftersom det är ett utpekande av en person som brottsling utefter de regler man satt upp, utan kontroll eller evidens att så faktiskt är fallet. Det är rimligtvis likställt med förtal.
    FDFMGA skrev 2017-06-09 18:13:24 följande:
    Jag förstår iofs vad du menar. Det finns alltid minst två sidor av en sak. Alla som befinner sig långt till höger politiskt är inte som du. Jag tror att du verkligen menar det du skriver - att du värnar rätten att slippa bli utpekad som en dynghög utan möjlighet att kunna försvara sig, men jag tror att du glömmer vilka som verkligen är drabbade.
    Jag tror att det är du som glömmer vilka som blir drabbade, eller kanske rättare sagt inte ser de som är på andra sidan.
    Att blockera och sätta upp folk på blockeringslistor utan grund eller på felaktig grund är trakasserier, hat och mobbing.
    Det är som att be "lasermannen" gå ut och uträtta lite förebyggande arbete mot våld och mord...

    Alldeles nyss läste jag hur hatdrevet, rasistutpekande och hur dålig man är som person om man misslyckas mötte den kvinna som vågade yttra sig om den svåra bostadssituationen för svenskar i en tråd om byggnation av nya bostäder för flyktingar på Facebook.
    Denna tråd stängdes ner med kommentaren att det var mycket rasism i den, inte ett ord om den nedsättande mobbingen kvinnan möttes av och när hon frågar om det drar drevet igång igen... Även den tråden stängs ner när kvinnan försöker svara sina mobbare...

    Som jag sagt flera gånger tidigare...jag skulle bli mycket förvånad om det inte förekom omfattande missbruk av sådana möjligheter hos de som har dem och genom att tillåta det spär vi bara på hat, hot, mobbing, trakasserier och ickedemokratiska krafter, inte motverkar dem.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-10 00:19:34 följande:
    Högerextremister, högerpopulister , rasister, nätpedofiler, kvimmohatare med mera har upptäckt vilka möjligheter nätets relativa anonymitet ger. Vi har idag en journalistkår där många och då framförallt kvinnor tänker sig för när de ska skriva om vissa ämnen - inte för att de inte anser ämnet viktigt utan för att de vet att artikekn kommer attresultera i ett massivt hatdrev.
    Precis och blockeringslistor är garanterat en del av dessa hatdrev, du vill bara inte inse det.
    FDFMGA skrev 2017-06-10 00:19:34 följande:
    Jag har barn i en ålder där man är mittemellan att vara barn och att hålla på och bli vuxen. Jag beklagar att du anser att det är fel att en 15-årigt tjej kan tipsa kompisar om en gubbe som skickar kukbilder och förklarar vad han skulle vilja göra med henne.
    Jag säger ingenting om att man delar exempelvis en konversation eller skärmdumpar eller liknande som visar vad en sådan "gubbe" håller på med.
    Blockeringslistor är något helt annat och där är dina försök att argumentera inget annat än icke-argument, eftersom du inte har någon aning om att det faktiskt handlar om en gubbe som skickar kukbilder och du motsätter dig all kontroll över det.
    FDFMGA skrev 2017-06-10 00:19:34 följande:
    För min del skulle man gärna kunna göra hackad gurka av den kuken utan att jag skulle beklaga ägarens öde medan du beklagar den oerhörda skymf han drabbas av som inte får visa kuken för andra småtjejer på grund av att de kan tipsa varandra om peddot.
    Du är naiv som tror att tips om "peddon" och diverse andra oönskade element är riktiga utan någon som helst kontroll. Du ger därmed hatare ett utmärkt verktyg att fortsätta verka med ditt godkännande.

    Den som motsätter sig kontroll över åtgärder mot hatare, rasister, pedofiler e.t.c. och grunden till sådana åtgärder, är antagligen ute efter att dölja något, exempelvis att de missbrukar åtgärderna mot folk de bara inte gillar av helt andra skäl och de därmed själva utgör en del av näthatet.
    Därför är jag emot sådana åtgärder utan kontroll.

    Jag har flera gånger frågat dig vad du tänkte dig för effekter av detta, men att fundera över det verkar för obekväm för dig då du fortsätter envisas med den naiva tanken att detta bara fyller "goda" syften.

  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-12 01:08:00 följande:
    Det har i så fall undgått mig att du frågat mig vad jag tänker för effekter av detta, jag är inte säker på att jag förstår frågan. Jag är själv oerhört inaktiv på Facebook, Instagran, twitter och liknande sociala forum och kan ha missuppfattat KillBill när han skrev att Twitter har en funktion där man kan dela med sig av blockeringar. Däremot finns det personer i min familj av kvinnligt kön som är ganska aktiva på sociala nätforum jag är obekant med. Det förekommer att de drabbas av den delvis orkestrerade hatmobben som avskyr att kvinnor eller flickor har andra åsikter än att mor är rar och far ror. Det har också förekommit att en av dessa familjemedlemmar har varnat kompisar för vilka uttryck den åsikten kan tasig hos vissa personer.

    Jag tror ärligt talat att du inte förstår att hatmobben inte enbart är ett problem för offentliga personer utan också för vanliga tjejer som i den bästa av världar skulle kunna få vara lite naiva utan att få reda på att de borde straffknullas.

    Jag vet inte om du såg tråden på Familjeliv där ett helt gäng så kallade patrioter menade att kvinnor som inte röstat på SD förtjänar att våldtas enligt modellen som man bäddar får man ligga. Tråden är borttagen numer.

    Bara för att det skulle vara otänkbart för dig att hota eller hata enskilda personer behöver det inte vara det för andra.

    Jag har för mig att KillBill frågade dig om du har något exempel på en person som blivit utsatt för mobbning genom att det cirkulerat uppgifter om att den personen ska blockeras.

    Förstår du eller försöker du ens förstå vad den ställföreträdande våldtäktskulturen, den där man förklarar att någon borde våldtas, kan innebära för de kvinnor/barn som utsätts för den.

    Minns du nallefetichisten på FL och hans utgjutelser om glödgade bajonetter etcetera som borde köras upp i underlivet på kvinnor vars åsikter misshagade honom?

    Tillhörde du dem som ansåg att han var en lustig prick?

    Det gjorde inte jag.
    Dina argument är ovidkommande eftersom du förespråkar åtgärder utan kontroll att de inte drabbar oskyldiga och tillhandahåller ytterligare ett verktyg för de beteenden du vill motverka. Om man vill hävda att en åtgärd är legitimerad av sitt syfte att motverka oönskat element benämnt kategori A så måste man också kunna visa att åtgärden verkligen inriktar sig mot kategori A och inte kategori A-Ö. Det kan inte du eftersom du inte vill ha någon kontroll i detta.

    Att jag skulle komma med exempel på att att folk har drabbats av mobbing genom att hamna på blockeringslistor är löjligt. Blockeringslistor är ju till för att tysta människor och orsaken till blockering utan kontroll är svårutredd, alltså kommer du inte att hitta många konstaterade fall. Det betyder inte att de inte finns. Självklart kommer ett verktyg som kan missbrukas och dessutom gå under radarn att missbrukas, något annat finns ingen sannolikhet för.
    Vi kan ju vända på det, kan du ge exempel på där personer som blockerats eller hamnat på delade blockeringslistor verkligen har ägnat sig åt hat och trakasserier (bortsett från dina egna åtgärder)?

    Jag vet inte vad som får dig att tycka det är så mycket värre att bli kallad nedvärderande saker för sitt kön, etnicitet, politiska åsikter mm än att bli utpekad som rasist, hatare, pedofil, våldtäktsman mm och uthängd för hundratals, kanske tusentals personer, kanske helt oskyldig då ingen kontroll över uppgifterna finns. Förutom rent medveten desinformation ser jag nästan dagligen i diskussioner hur folk ger sådana etiketter felaktigt p.g.a. okunskap eller för att det stöds av deras ideologiska ställningstagande att ha en väldigt snäv definition av vissa etiketter. Att sådant inte skulle utgöra en betydande del av när folk sprider sådan varningar utan källkritik och källkontroll är lika naivt som att tro att allt som folk påstår och delar är sant eller att allt alternativ nyhetsmedia skriver är sant.
    Ska vi basera även vår syn på invandrare, specifika politiska, etniska, kulturella eller religiösa grupperingar eller personer tillhörande ett visst kön eller med en viss sexuell läggning på sådana former av informations- och ryktesspridning?

    Ditt resonemang saknar helt analys av effekten av detta.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?