Missermajser skrev 2019-09-30 22:48:00 följande:
Jag undrar en sak här! Om vissa frågor är mindre tabubelagda att ta upp genom att få plats i den offentliga debatten. Blir korridoren större eller sker det det andra fenomen i korridoren? Trängs något annat ut eller blir det bara trängre och hetare i korridoren?
Själv har jag inte riktigt förstått vad som ryms i korridoren då jag inte sett hittat nån studie på innehållet i korridoren och hur stor den är.
Matchar åsikterna som kommit in via SD mer vad Ekengren Oscarsson kommit fram till att folket tycker i jämförelse med 2013?
Exempel från hans blogg.
Var sjunde svensk anser att det är ett bra förslag att begränsa aborträtten.
Fyra av tio anser att Sverige bör ta emot färre flyktingar.
Sex av tio tycker att det är ett bra förslag att stärka djurens rätt.
Varannan svensk anser att det är ett mycket dåligt förslag att tillåta homosexuella att adoptera barn.
En av fem tycker bra om förslaget att införa dödsstraff för mord.
Var fjärde svensk vill öka antalet vargar i Sverige.
Nästan var tionde svensk vill satsa mycket mindre på eller helt avstå från vindkraft.
En av tjugo tycker det är ett bra förslag att förbjuda skolavslutningar i kyrkan.
Den blir större/bredare desto fler åsikter som tolereras. Om dock X börjar tolereras på bekostnad av att Y (förslagsvis motpolen) stigmatiseras påverkas inte storleken/bredden på åsiktskorridoren utan innehållet i den. Storleken/bredden beror även på hur stigmatiserad/tabubelagd en sakfråga är/har blivit.
Demoskop har tittat närmare på innehållet och här finns en artikel om det:
web.archive.org/web/20190523175147/https://demoskop.se/vem-vagar-prata/
>>Slutsats
Många är betydligt mer återhållsamma med att tala uppriktigt om sina politiska uppfattningar i samtal med människor man inte känner så väl. Det finns politiska mönster i variationen av uppriktighet. Sådan ?offentlig? uppriktighet är mer utbredd bland människor med vänsteruppfattningar och är särskilt låg bland konservativa och nationalister. Uppriktigheten varierar också mellan olika sakfrågefokus. Den är särskilt låg bland dem som fokuserar på försvar, lag och ordning, skatter samt invandring.
Systematiska skillnader i benägenheten att tala öppet och offentligt om sina åsikter innebär att åsiktslandskapet så som det framträder i offentliga samtal torde avvika från allmänhetens privata uppfattningar och de politiska samtal som man för i familjen och mellan vänner.<